Bijna overal kom je ze tegen, op de hoek van een straat, bij de ingang van een winkelcentrum of supermarkt: straatkrantverkopers. Ik vraag me af wie dit fenomeen verzonnen heeft. Het lijkt me afschuwelijk saai werk. Voor zover ik weet zijn het daklozen en (ex-)verslaafden die dit werk doen. Heb je er weleens bij stil gestaan hoe zwaar dit werk is? Een hele lange dag sta je op een punt, ik zou op een gegeven moment pijn in mijn benen krijgen. En het kan erg koud zijn, het kan regenen, er kan een hittegolf zijn, kortom het weer zit volgens mij ook nooit mee. Wat ondankbaar is dit werk ook, op een dag lopen honderden, wellicht duizenden mensen langs deze straatkrantverkopers. Hoeveel van deze krantjes zullen ze verkopen? Ik schat op een stuk of tien.

De meeste van deze verkopers stralen het ook uit dat het geen leuk werk is. Ze staan er treurig, zielig en nutteloos bij. Zou jij vrolijk zijn als je dit werk week in week uit zou moeten doen? Ik niet!
Ik ken er een die zijn waar aanprijst. Het is al een oudere allochtone man. Hij heeft een liedje gemaakt: ‘Wie maakt mij blij, wie koopt krantje bij mij, maak mij blij, koop krantje bij mij!’
Dit zingt hij de hele dag door, jaar in jaar uit. Ik zou er hopeloos van worden.

Zou er geen nuttiger werk zijn voor deze mensen? De Straatkrant kan ook anders verkocht worden, bijvoorbeeld bij een boekwinkel of een krantenshop. Met een andere baan kunnen deze mensen veel meer betekenen voor de maatschappij.


11 reacties

Eddy Kielema · 30 september 2006 op 11:22

[quote]Met een andere baan kunnen deze mensen veel meer betekenen voor de maatschappij.[/quote]

Dat is een beetje een Rutte/Balkenende-opmerking. Helaas biedt deze maatschappij niet aan iedereen dezelfde kansen, dus de enige mogelijkheid voor dak- en thuislozen om zich nog een beetje nuttig te maken is door het aanbieden van de straatkrant.

BabyBandit · 30 september 2006 op 12:01

Zo zijn er wel meer banen denk ik. Ik vind het alleen maar goed dat bijv. daklozen hier hun geld mee verdienen.. beter dan bedelen.

In andere landen wordt de krant heel veel op straat verkocht bijv. Engeland! Elke taak moet uitgevoerd worden of dat nu krantenverkoper is of minister president. Zolang je maar happy bent met wat je doet. Ik las laats dat maar heel weinig mensen echt gelukkig zijn met hun baan.

BrokenHalo · 30 september 2006 op 12:04

@BabyBandit

Maar zou een straatkrantverkoper gelukkig zijn als straatkrantverkoper?

BabyBandit · 30 september 2006 op 12:28

Waarom doe je daar niet een onderzoek naar als een echte journalist dan onderbouw je je column meer en geef je niet alleen je eigen mening 🙂

Zoals ik al zei meer mensen zijn ontevreden met hun werk maar elke taak moet uitgevoerd worden in welke laag dan ook! 🙂

pally · 30 september 2006 op 13:42

Ik heb er altijd een dubbel gevoel bij als ik een straatkrantverkoper zie, zeker als hij/zij een prachtig merkjack en dito schoenen draagt.
Soms koop ik zo’n krant maar niet vaak….. 😕 😕

BrokenHalo · 30 september 2006 op 16:13

[quote]Waarom doe je daar niet een onderzoek naar als een echte journalist dan onderbouw je je column meer en geef je niet alleen je eigen mening [/quote]

Het was maar een vraag. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat een straatkrantverkoper gelukkig is met wat hij doet. Kijk maar naar de omstandigheden waarin iemand straatkrantverkoper word. En je geeft aan dat elke taak uitgevoerd moet worden, maar straatkrantverkoper is een gecreeerde baan. Als het namelijk om de verkoop van zo’n krant ging, kon het best bij de rest van de kranten in de kiosk. Dus is het een noodzakelijk iets? Ja, voor de verkoper om geld te verdienen wel, maar als belangrijke “taak” ? Ik denk het niet.
Maar ik ben dan ook geen echte journalist, ik zal het met niet meer als mijn mening moeten doen…

KawaSutra · 30 september 2006 op 19:43

Als je hier de Daklozenkrant bedoelt?
Bij de supermarkt hier staat ook altijd een verkoper. Vriendelijk word ik door hem begroet als ik naar binnen ga en met het zelfde plezier wenst hij mij een prettig weekend bij vertrek. Naast hem steevast een straatmuzikant die het beste van zijn kunnen laat horen.
Beiden hebben zich een nuttige dagbesteding toegemeten. Op die manier bewijzen ze de maatschappij een goede dienst terwijl ze niet alleen maar een uitkering opstrijken. Wat mij betreft een prima zaak.

Dees · 1 oktober 2006 op 10:00

De Straatkrant is ook deels door daklozen. Het is ook een manier om daklozen een stem te geven. Maar ja, ze leven niet meer in een tijdperk waarin veel mensen nog zin hebben om ze te horen, waarin mensen veel meer zin hebben om zich eindeloos te storen.

Welke zinnige banen had je allemaal in gedachten eigenlijk? Ik vraag het me zo af.

Shitonya · 1 oktober 2006 op 13:06

een duidelijk ondoordachte column. Pleeg eerst eens wat onderzoek voordat je pas je mening klaarstoomt in zo’n simpele column.

DreamOn · 1 oktober 2006 op 22:01

Mijn reactie stond er twee keer, dus maar even die lap tekst weggehaald!

DreamOn · 1 oktober 2006 op 22:01

Mensen die deze straatkranten verkopen leren hiermee weer wat structuur in hun leven aan te brengen. Als je jaren lang verslaafd bent geweest en je enige doel was om high te worden, dan kan je na een afkickperiode heus niet zomaar de maatschappij weer in.
Het is al moeilijk voor deze mensen om structuur in hun leven te brengen, om ergens op tijd te zijn, om een normaal dag -en nachtritme de krijgen, enz. Ik maak dit van dichtbij mee, door het werk van mijn broer.
Voor die straatkrantverkopers is het dus een nieuwe stap in het traject; Hoe word ik weer een normaal, functionerend mens in de maatschappij. Hun energie gaat zitten in het aanbrengen van structuur, gelukkig is het baantje niet zo moeilijk, waardoor ze het kunnen behappen.
Overigens ben ik het wel een klein beetje eens met Shitonia, je hebt een overdenking opgeschreven, gebaseerd op jouw belevingswereld: ik had het interessanter gevonden, als je naar zo’n persoon was toegelopen en hem gevraagd had, hoe het is om straatkranten te verkopen….

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder