Ik woon in een leuk rustig watersport plaatsje in het hart van Fryslân. Rustig, omdat dit dorp tijdens de wintermaanden een oase van rust is, waardoor de inwoners voldoende energie op kunnen doen voor de drukke zomermaanden. Zomermaanden die bestaan uit een invasie van toeristen die met hun zeiljachten en sloepjes hier neerstrijken, om in hun Gaastra jasjes met dito schoenen, en dito petjes van hun bootjes af te huppelen, en de terrasjes te bezetten. Op de vraag van onze Duitse bezoekers of ze hen de weg willen wijzen aan de oude garde in het dorp krijgen ze steevast hetzelfde antwoord “in 40-45 wisten jullie de weg ook zelf te vinden!” Ik woon op een centraal en strategisch punt in de dorpskern. Net achter het centrum tegenover de dokterspost en apotheek hou ik het wel en wee van onze gemeenschap in de peiling. Ik fantaseer wel eens wat de mensen zouden kunnen mankeren die er in en uitlopen. Mensen die me niet leuk lijken hebben in mijn beleving allemaal een SOA. Het dorp bestaat eigenlijk een beetje uit twee dorpen die door slechts een kleine brug van elkaar gescheiden worden. De mensen die aan de andere kant van de brug wonen noemen wij dan ook steevast “die van een brug TE ver!” De afgelopen weken zijn óók deze mensen langzaam uit hun isolement gekropen, en gaan nu helemaal van God los alsof het allemaal de normaalste zaak van de wereld is.

Neem A, zij is getrouwd en heeft drietal kinderen weten te baren zonder daar enige sporen van terug te vinden. A. heeft erg warme contacten met een andere A. Twee A’s dat schept blijkbaar een band, want tegenwoordig zit de andere A wel erg vaak bij A. op de bank, en gaat manlief S. maar gemakshalve naar boven om zijn ogen ervoor te sluiten, en in stilte te lijden. Het is een publiek geheim binnen de gemeenschap dat deze andere A. zijn oog doorgaands laat vallen voor geringde dames, en menig huwelijk op zijn fundamenten heeft laten schudden.

Dan hebben we C. Zij had het helemaal voor elkaar! Een leuke baan, drie schatten van kinderen, en naar haar mening een “goed huwelijk” met manlief J. die het ook niet helemaal verkeerd doet op de maatschappelijke ladder. Manlief J. besloot het welvaart probleem “Who am I?” nader te onderzoeken binnen een zweverige club genaamd NLP. Tijdens deze zoektocht naar zichzelf stuit hij op het jeugdtrauma “De zevensprong” (wie kent de serie niet?), en daar staat een aardige dame die hem de weg wijst. Hij raakt met haar aan de praat, en komt tot de ontdekking dat deze vrouw veel gemeenschappelijke interesses heeft waarop hij haar uitnodigt om hem te vergezellen op het door haar gewezen pad wat hij moet bewandelen om het grote geluk te vinden voordat de cruciale datum aanbreekt waarop de wereld zal vergaan. Hij stelt aan C. voor om de gevoelens van verliefdheid voor deze vrouw binnen het huwelijk verder te onderzoeken, maar zij gooit hem inclusief de rugzak bepakt met een twaalf jaar ogenschijnlijk gelukkig huwelijk buiten de deur.

Als we even verder rijden komen we bij B. B. is getrouwd met W., en samen hebben zij 2 stoere zoons. B en W hebben binnen hun college een open huwelijk waarbinnen veel speelruimte is. Samen hebben ze afspraken waarbij ze op alternatieve wijze de jeuk onder de gordel proberen te bevredigen. Terwijl hij in zijn tanga gevolgd door een glow in the dark aura in zijn kruidentuin dartelt, staat zijn profiel op een dating-site te popelen om gelezen te worden. Natuurlijk is hij in deze advertentie open en eerlijk over zijn huwelijkse staat, en staat er ook duidelijk in omschreven “seks moet niet!” maar ik lees in gedachten tussen haakjes “maar mag wel!” B. vind het allemaal geweldig, en moedigt alle vrouwen aan om dichterbij de natuur te staan om in je kracht te komen. Mocht je het niet alleen kunnen, is hij graag bereid een handje te helpen middels een tantra massage (het liefst voordat je hebt zitten googelen naar de betekenis van deze massage techniek).

Om de hoek bij B. woont A(2). A(2). is recent gescheiden en woont op loopafstand van haar ex echtgenoot. Deze man is ook een A, maar in combinatie met A(2) bleken die A’s toch niet te matchen. Samen hebben ze twee kinderen die helemaal volgens deze tijd binnen een co-ouderschap worden opgevoed. Via wel ingelichte bronnen zou A(2) weer een nieuwe vlam hebben gevonden, maar wie het is wil zij nog niet prijs geven. Binnen een gemeenschap als wij hier hebben hou je zoiets echter niet verborgen, en zeker niet wanneer deze vriend weer een verleden heeft met een andere vriendin namelijk A.M.

A.M. is een aantal jaren geleden met haar 3 kinderen vertrokken uit een mislukt huwelijk, en heeft een nieuwe partner gevonden. Ze verhuizen naar een privé eiland even buiten de dorpskern om daar samen het nieuwe geluk te gaan beproeven. Tot dusver alles oké, en de afstand tussen A.M. en haar gewezen partner in de volksmond “eikel” genaamd is van dien aard, dat hier mee te leven valt voor de kinderen uit het huwelijk van A.M. en eikel. Een eeuwenoud spreekwoord zei al dat een eikel niet ver van de boom valt, en nu blijkt dat eikel een verhouding heeft met A(2). Nu dit bekend is geworden, is A.M. al druk in de weer om een kapvergunning te krijgen om alle bomen in ons mooie dorp om zeep te kunnen helpen (je moet het bij de wortel aanpakken zoiets).

Al met al lijkt het erop dat in dit ogenschijnlijk rustige watersportdorpje aardig wat gelaveerd wordt, en dat is met name tussen de lakens. De één doet het met de ander, de ander wil het graag eens doen met de één, en ondertussen is het één grote driehoeksverhouding aan het worden. Gelukkig ben ik single, kan ik met een gerust hart overstag gaan zonder daar enige verantwoording voor af te moeten leggen. Het swingers season is geopend, maar ik draai me nog even lekker om. Welke richting op is mij om het even.. bakboord of stuurboord in beide gevallen hou je er waarschijnlijk een nat pak aan over!


8 reacties

LouisP · 29 mei 2009 op 10:46

Pleuro,

partnerruil in Friesland?? Kan ’t me bijna niet voor stellen.
Swingen, tja, met de buren hebben wij het ook ’s gedaan. ‘T viel tegen. Maar we hebben afgesproken dat we bij de volgende keer de vrouwen wisselen.
Ik vind het een heel leuk en goed geschreven stuk!

groet,

Louis

Mien · 29 mei 2009 op 10:50

Onwillekeurig moest ik bij het lezen van deze column denken aan Woody die op een bootje in de friese wateren een potje Cluedo speelt met de verschillende personages van zijn nog uit te brengen nieuwe film.

Mien

Prlwytskovsky · 29 mei 2009 op 13:33

Bij een Fries dorpje denk ik altijd aan een rustiek landschap met gezapige mensen die bij elkaar, op de thee, komen te spreken over dat de dominee zo mooi heeft gesproken.
Maar de realiteit is anders, lees ik?
😆

lisa-marie · 29 mei 2009 op 16:12

Dacht altijd dat er in het rustige waterdorpje niets maar dan ook helemaal niets gebeurde 😆 😆

WritersBlocq · 29 mei 2009 op 17:23

[quote]Het swingers season is geopend, maar ik draai me nog even lekker om. Welke richting op is mij om het even.. bakboord of stuurboord in beide gevallen hou je er waarschijnlijk een nat pak aan over![/quote]

goeie, dit!
De rest van het verhaal met al die afkortingen, pfff, tis dat jij het bent maar anders :hammer: :hammer:

Heel Fryslan overstag dus, ik moet die kant ook maar eens op :-D. En NLP? Ga ik doen!

arta · 31 mei 2009 op 11:39

Huh, mijn reactie is gevlogen! 😀

Nogmaals dan: Ook ik was verbaasd over zoveel bedrijvigheid in jullie dorp. Ik begrijp dat de AA veelvuldig gebruikt wordt en dat zelfs de A2 verlegd is naar het noorden?
Ik vind dat je elk van de alinea’s uit had kunnen werken tot een lekker smeuïg, dik aangezet verhaal. Dan zou het voor niet-insiders waarschijnlijk lekkerder lezen en meer te begrijpen zijn. (Want mij was je naar een paar alinea’s kwijt, hoor, ik kon al die A-tjes, B-tjes en C-tjes écht niet meer volgen…)
En nu plak ik hem met 3secondenlijm!:-D

LouisP · 31 mei 2009 op 11:44

Hey A.

kijk je nooit naar Nickelodeon?
gr.
L.

Mup · 2 juni 2009 op 13:31

[quote]Neem A, zij is getrouwd en heeft drietal kinderen weten te baren zonder daar enige sporen van terug te vinden.[/quote]
Vind haar bij voorbaat al niet aardig :stom:

leuk stuk, zal me ook eens als toerist vermommen en komen kijken,

Mup

Geef een reactie

Avatar plaatshouder