Het vooruitzetten van de klok stemt mij subiet in wintermineur. Ik stel mij niet langer aan, maar mag dankzij de nieuwe ijking van de tijd mijn gaskachel opstoken. En voor het eerst dit seizoen staan de griezelmannen strak in het gelid te zweten, badend in een kooknat van water, bruine basterdsuiker, kaneelstokje en een scheutje rosé. Met de rest van de rosé dompel ik mijzelf onder, om mijn onrust en opwinding over het laatste nieuws te dempen. Goeie poeier, die rosé, maar ook bokbier of trappist dubbel had wat mij betreft de winter mogen inluiden. Alles wat bitter en zoet is, lijkt bij dit seizoen in de smaak te vallen. Ook het non-alcoholische speculaas, marsepein of pure chocolade.

Ik ben een biologisch beest en volg daarom de seizoenen op de tong. Bittere koude verdrijf ik uit mijn spieren en botten met bitterzoete voedingssupplementen. De zuuraanval op mijn tanden neem ik daarbij voor lief. Om tandbederf en ontstoken tandvlees te beteugelen poets ik mijn tanden met zout. Tot zover is het misschien even wennen aan de bijzondere smaak… maar daarna wilt u niets anders meer!

In de tweede kamer hebben de griezelmannen schouder aan schouder elkanders handelen verdedigd, terwijl de oppositie hen het vuur aan de schenen legde. De premier pareerde zoals gebruikelijk iedere aanval, door de helft van de gestelde vraag op te nemen in zijn retorische antwoord. Remkes stond wat vaker met zijn mond vol schoongepolijste tanden. Te vroeg en vaak de winter ingeluid met bokbier en trappisten dubbel, waardoor zijn repliek veel weghad van voormalig D’66 aanvoerder Hans van Mierloo. ‘Uh…, uh… ‘, om vervolgens scherp afstand te nemen van heldere aantijgingen.

Ondanks de aangekondigde intense ondervraging door de oppositiepartijen was er van een inhoudelijk debat nauwelijks sprake. Voor een inhoudelijk debat is namelijk documentatie nodig, feiten om meningen en standpunten op te baseren. Iedere ambtenaar is ervan doordrongen om zich van een mening of oordeel te onthouden, als grondige bestudering van het dossier terzake niet mogelijk is. Geen schriftelijk naslagwerk, geen mening. Geen dossier, geen oordeel.

It takes a thief, to catch a thief, luidt het gezegde. Het is dus niet moeilijk te raden wie het dossier heeft zoekgemaakt. De vraag blijft echter wie de betreffende ambtenaar de opdracht heeft gegeven om het oorspronkelijke dossier definitief zoek te maken. Dossiers die rondtollen in de ambtelijke molens raken namelijk dikwijls kwijt, maar verlaten nooit het gebouw. Uiteindelijk komen zij vroeger of later uit een onvermoede kast rollen, om vervolgens al dan niet afgehandeld in het archief te belanden. Mocht de AIVD ooit een schaduwdossier over betrokkene aanmaken, dan is tegen die tijd de koude al lang uit de lucht en wordt het nader onderzoek als administratieve correctie dichtgeboekt.

Categorieën: Politiek

4 reacties

Casperio · 29 oktober 2003 op 19:01

[quote]Het vooruitzetten van de klok stemt mij subiet in wintermineur.[/quote]

Hieruit blijkt dus na al je tandpoetstips en hat politieke gelul van Balkenende en z’n vriendjes dat je in deze zware tijden ook nog eens twee uur voorloopt. 😮
Scheelt wel, als je dit gelezen hebt kun je ineens je klok twee uur achteruit zetten en heb je dus twee uur langer slaaptijd om deze winterperiode eventjes te vergeten. 😀

Dieperik · 29 oktober 2003 op 20:18

Die twee uur extra slapen heb je dan ook wel nodig na een maaltijd van stoofperen en veel rosé.

We worden dankzij de suffe debatten door die gereformeerde kontdraaiers in slaap gesust en dat is gevaarlijk. Denk maar eens aan de historische uitspraak van Colijn. ‘Gaat u maar rustig slapen… ‘ In de daarop volgende dagen werd het middeleeuwse centrum van Rotterdam door de Duitsers omgetoverd tot Puinhopen aan de Maas. Daarna volgde de rest van Nederland.

Ik zit op de punt van mijn bureau-stoel en volg het nieuws met argusogen…

Sarcasme · 30 oktober 2003 op 07:59

EEH klok VOORUIT zetten????
Beetje in de war? hoop het niet…
TERUG zetten leek mij een betere optie, daar iedereen dat deed en het een hoop ellende scheelt als JIJ het ook doet.

KORTOM? WINTER MINEUR??? dring diep “deur” hahahah

Sarcasme

Dieperik · 30 oktober 2003 op 15:32

Tja heren, rosé maakt meer stuk dan je lief is… Zo kan ik nergens een mogelijkheid vinden om op mijn tekst terug te komen, zodat ik mijn vergissing kan terugdraaien.

Zo’n roze bril staat misschien wel hip, maar de omgeving wordt er soms wel bijzonder duister van.

Nah, zal de klok dan eindelijk maar eens twee uur terugzetten. Vond het al zo raar dat ik op werk in mijn eentje moest doorwerken, terwijl mijn collega’s al lang naar huis waren…

Geef een reactie

Avatar plaatshouder