Veertig jaar geleden, in 1967, overleed Amerika’s grootste folkzanger, Woody Guthrie. Hij schreef meer dan duizend liedjes, maakte op zijn gitaar meestal zelf de muziek, trad overal en nergens op, vluchtte voor de Dust Bowl (zandstormen) naar California, trouwde drie keer, was een groot kindervriend… Woody zong tegen rassenhaat, oorlog, uitbuiting, Hitler en diens bewonderaars (waaronder Charles Lindbergh), over en voor vakbondsrechten, schreef op verzoek een LP vol liedjes over Sacco en Vanzetti en wat al niet. Woody was protestzanger vóór dit woord bestond, maatje van Leadbelly en Pete Seeger, voorbeeld voor Joan Baez, Bob Dylan, zoon Arlo. Kinderen droegen hem op handen en hij vermaakte hen met zijn ontroerende kinderliedjes.

Wat FBI, Ku Klux Klan en de knokploegen van de bazen niet voor elkaar kregen, lukte een gemene sluipmoordenaar. 😡 De ziekte van Huntington. Woody stierf, maar is niet dood. Zijn liedjes worden nog steeds gezongen. Al verzweeg het officiële, rijke, gezeten, zelfvoldane, Republikeinse, rechtse, godvrezende, schijnheilige deel van Amerika twee coupletten [i]‘This land is your land’[/i] is en blijft het enige échte volkslied van Amerika. De liefde voor zijn land stak Woody niet onder theaterstoelen of parkbanken. Hij bejubelde de eindeloze vlakten en highways, maar zweeg niet over de donkere kanten:

[b]As I went walking I saw a sign there
And on the sign it said ‘No trespassing’
But on the other side it didn’t say nothing,
That side was made for you and me

In the shadow of the steeple I saw my people,
By the relief office I seen my people;
As they stood there hungry, I stood there asking
Is this land made for you and me?[/b]

Ik zag een bord met ‘verboden toegang’ erop, maar op de andere kant stond niks; die kant is voor jou en mij. In de schaduw van de kerktoren zag ik mijn mensen staan, hongerig, en ik vroeg: is dit land gemaakt voor jou en mij!? ‘On-Amerikaans’? ‘Staatsgevaarlijk’? Prachtig! De mooiste Amerikaanse teksten ooit. Thanks, Woody!

© Jan Bontje 2007

[img]http://examedia.nl/columnx/uploads/img45c9f72f04055.jpg[/img]

Categorieën: Media

2 reacties

Grumpy-old · 24 november 2007 op 12:34

Leuk nostalgisch weetje. Bij de titel dacht ik aan andere “woodies” . Woody Allen of Woody uit Cheers of zelfs de beroemde Winnebago uit het begin van de jaren 60, met de houten panelen aan de zijkant die daardoor liefkozend “Woody” werd genoemd.
Woody Guthrie. Leuk

Ik heb genoten.

Greetz
Grumpy old man

KawaSutra · 24 november 2007 op 20:43

Leuk stukje. Ik had best wat meer willen lezen over zijn leven en zijn invloeden.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder