,,Ik ken een mop. Twee tieten in een enveloppe.”
Het is meer dan twintig jaar geleden dat een van mijn zoons dit mopje over de eettafel slingerde. Hij straalde van oor tot oor, want voor hem was dit oubollige mopje de grap van de dag. Met glinsterende ogen wachtte hij onze reactie af. We speelden het spelletje mee, klapten in onze handen en schaterden, alsof het de beste grap was die we ooit hadden gehoord. Toen we waren uitgelachen, informeerden we of hij wist wat tieten waren. Vast iets grappigs, giebelde hij, want iedereen moet lachen. Toen ik uitlegde dat met tieten ‘borsten’ worden bedoeld, snapte hij het mopje niet meer. Die passen toch niet in een enveloppe?

Sinds minister Klink van Volksgezondheid opperde dat een moeder haar baby minstens zes maanden moet zogen, denk ik vaak aan dit mopje terug. Als het aan Klink ligt, valt er bij kersverse ouders binnenkort een enveloppe in de bus met daarin de mededeling dat de zoogpolitie een half jaar lang komt controleren of hun kindje wel borstvoeding krijgt. Je zou bijna vermoeden dat Klink deze regel heeft bedacht omdat hij zelf nooit borstvoeding heeft gekregen en denkt dat dit de reden is waarom hij steeds last heeft van een loopneus en voetwratten.

Ik vind het gebod ‘Gij zult zogen’ een regelrechte inbreuk op de privacy. Vrouwen horen baas te zijn over eigen buik en boezem. Tepelkloven, borstontsteking, ingetrokken tepels, te weinig voeding. Soms hebben moeders geen keus en moeten ze wel naar de fles grijpen. Daarnaast lijkt de tijd dat moeders thuis mogen blijven om hun kinderen zolang mogelijk zelf te voeden, en op te voeden, voorgoed voorbij. Dat dienen zij over te laten aan oppassers, kinderopvangerts en scholen. Moeders moeten weer snel aan het werk om de steeds stijgende kosten van levensonderhoud te betalen of hun carrière veilig te stellen. Of ze willen of niet. Borstvoeding en werk zijn bijna niet te combineren.

Het zal me niets verbazen als het uitgestorven beroep van ‘min’ straks weer door de overheid wordt gepromoot. Dan slaan ze twee vliegen in een klap. Deze vrouwen baren kinderen om de vergrijzing tegen te gaan, en kunnen, tegen betaling, kinderen van werkende of borstvoedingloze vrouwen van moedermelk voorzien.

Uiteraard is het belangrijk dat kindertjes opgroeien tot gezonde volwassenen, maar daar is veel meer voor nodig dan zes maanden borstvoeding. Aandacht, liefde, veiligheid, geborgenheid en de warmte van een gezin, bijvoorbeeld. Ik heb een tip voor Klink. Als hij zich per se wil bemoeien met wat er in de bustehouders van kersverse moeders gebeurt, kan hij beter opkrassen. Ik moet opeens denken aan een oubollig gezegde: er is een tiet van komen, en er is een tiet van gaan…


Li

Liever gek dan 'grijs'. (O)mama Li doet maar wat. Schrijft voor een scholengroep, een ouderenblad en voor schrijfgroep Undercover. Is na 10 jaar weggereorganiseerd bij het Alphens Nieuwsblad. Werkte 30 uur per week als bovenschoolse coördinator TSO bij SCOPE Scholengroep. Sindskort gepensioneerd.

16 reacties

arta · 23 april 2008 op 07:59

Je hebt op een enorm leuke manier een stukje politieke betutteling neergezet, Li!
Baas in eigen borst!
😀

Fem · 23 april 2008 op 08:51

helemaal mee eens… 😀

maareu… kan je ook vrijstelling aanvragen bij gebrek aan borsten 😉 ??

wendy77 · 23 april 2008 op 09:48

Het is beangstigend hoe er op wordt gehamerd dat je borstvoeding moet geven. Alsof je een slechte moeder zou zijn als je het niet doet. Heb het bij mijn oudste 3 maanden volgehouden en toen had ik er meer dan genoeg van. Bij mijn tweede heb ik de verloskundige iedere week moeten zeggen dat ik er gewoon niet meer aan begon! PUNT
Ze zou me het liefste aangegeven hebben voor kindermishandeling…
Ben het dus helemaal met je eens.

pally · 23 april 2008 op 10:05

Geweldige column, Li! Een scherpe waarheid nog versterkt de de humoristische toon.
Ha, ha en die uitsmijter, geweldig.
Is deze rondborstige column niet iets voor een maandje boven aan?

groet van Pally

Neuskleuter · 23 april 2008 op 12:45

Ik vind dat je een grappige inleiding hebt gekozen voor het thema. Ik begin ergens te geloven dat vrouwen moeten werken en hun kinderen daar ergens naast zich neerleggen, want Klink vindt ook dat er overal kolfkamers moeten zijn. Daar sta je dan, met een memootje in de ene hand, een rapport in de andere en een baby daar ergens vastgezogen tussen.

Misschien evolueren we wel weer richting apen, als dat zogen verplicht wordt. De hele dag zo’n kind om je nek die je stevig vasthoudt, bijna wurgt terwijl je een presentatie geeft of luidruchtig boert terwijl je mensen in een winkel helpt.

Dat kan nog een feest worden.

Leuke column, dus!

Mup · 23 april 2008 op 17:34

Een waarheid als een (melk) koe, Li!

Hoorde vanochtend op de radio dat er gesneden gaat worden in de kosten voor de kinderopvang. En dan vooral voor de opa’s en de oma’s die op hun kleinkinderen passen. Erg logisch ook weer :stom: Schiet mijn tieten maar lek,

groet Mup.

lisa-marie · 23 april 2008 op 18:07

Laatst deze mop ook nog uitgelegd. Toch moet ik er altijd nog om glimlachen, gaat vanzelf. 😀

Ik vind het een hele goede column. :wave:
En Klink kan de tip maar beter opvolgen.

SIMBA · 23 april 2008 op 18:26

De overheid is weer eens ernstig aan het doorschieten wat betreft de betutteling van het “volk”; een half jaar verplicht zogen, pffffffffff. Dat is niet voor veel moeders weggelegd.

WritersBlocq · 23 april 2008 op 18:55

Geweldige column Li, en helemaal waar. Ik dacht dat dat mopje ging over hoe tieten eruit zien na 6 maanden borstvoeding 😮

En Klink? Die doet de deur dicht (ja, flauw, maar ja…).

Mosje · 23 april 2008 op 19:26

Ik ben met de fles grootgebracht, en moet je zien: alles goedgekomen.
😀

Anne · 23 april 2008 op 20:57

Ha ha, geweldig en scherp!

Dees · 23 april 2008 op 21:50

Tegenwoordig ben ik echt iedere keer blij als ik een echte column zie verschijnen, zelfs al is dat hypocriet aangezien ik ze zelf al tijden niet meer schrijf.

Ik vind dit helemaal super, scherp, leuke uitsmijter en je hebt zo ontzettend gelijk dat ik er klinklare buikpijn van krijg.
Een maar, dit:
[quote]Tepelkloven, borstontsteking, ingetrokken tepels, te weinig voeding. Soms hebben moeders geen keus en moeten ze wel naar de fles grijpen.[/quote]
is bijna defensief, waar de rest van je column dat niet is. Baas in eigen borst betekent ook dat je bovenstaand niet nodig hebt om je beslissing te rechtvaardigen. Verder, chapeau.

pepe · 24 april 2008 op 08:32

Prachtig weer Li, waar mannen als Klink, zich met tieten gaan bemoeien gaat het fout. 😉
De tiet van gaan is gekomen voor Klink, wat mij betreft.

Troy · 24 april 2008 op 09:31

Wat ik zo leuk vind aan je columns is dat ze iedere keer weer helemaal Li zijn. En waar staat Li voor? Een combi van speelse humor, diegang en zo nu en dan een boodschap of iets om over na te denken, perfect samengevloeid en zonder prekerig te zijn. Knap.

Kees Schilder · 24 april 2008 op 16:44

Geweldig neergezet en helemaal mee eens

KawaSutra · 25 april 2008 op 02:04

Een column om een puntje aan te zuigen. 😀
Alleen dacht ik dat de politieke boodschap meer ging over het recht om borstvoeding te geven. En daar dienen werkgevers rekening mee te houden. Dat borstvoeding heel gezond is voor de baby zal niemand ontkennen denk ik. Dat Klink evt. stimulerende omstandigheden wil verbeteren lijkt mij ook niet verkeerd.
Geen oneigenlijke bemoeienis dus, er moet juist een vrije keuze mogelijk zijn.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder