Wat een ontzettende emotionele muts ben ik toch. Ik weet van mezelf, dat ik niet naar een film kan kijken, zonder dat de waterlanders rijkelijk vloeien. Ik heb het zelfs met tekenfilms. Als mijn dochter naar de Lion King kijkt, kan ik niet meekijken. Verschrikkelijk vind ik het als die kleine zijn vader sterft. Maar gisteren heb ik toch wel het toppunt bereikt hoor. Ik heb een potje zitten janken na een partijtje darten. Hoe slecht kan het met me gaan? Nog nooit had ik van de jongen gehoord, maar hij is de oorzaak dat ik in al die jaren, nog nooit zo heb genoten van het Lakeside Dartstoernooi dan deze keer. Tussen al die, meestal oudere, gezette, zwetende, rokende en bierdrinkende mannen, stond hij. Jelle Klaasen, nog maar 21 jaar, debutant, drinkt niet, rookt niet en heeft al die doorgewinterde zuiplappen met pijlen en al naar huis gegooid.

Jelle had niks te verliezen en ging als een speer. Uiteindelijk kwam hij in de finale tegen Raymond van Barneveld, die zijn grote voorbeeld is. “Barney” is de reden dat veel jonge jongens de pijltjes hebben opgepakt. Hij is dan ook een belangrijke man voor het nationale darten. Het is alleen erg jammer dat in de loop der jaren, niet alleen zijn gewicht is toegenomen, maar ook zijn arrogantie. In een interview deze week liet hij weten, dat Jelle van iedereen zou kunnen winnen, behalve van hem. Kijk en daarom vind ik het nu zo geweldig, dat die jongen ook “Barney” zijn bullseye heeft geopend en vooral de mond heeft gesnoerd.

Voor de winst in de finale kreeg Jelle één kans op dubbel 8 en hij raakte hem ook. Zijn reactie bezorgde me kippenvel en de vlucht naar zijn vriendin bracht de eerste prikkels in mijn ogen. Het teleurgestelde gezicht van Van Barneveld en de koppies vol ongeloof van Jelle en zijn meisje, deden de sluizen van mijn ogen openen. Een jongensdroom is uitgekomen, want wie verwacht dat, als je op je 17e serieus begint met darten, 4 jaar later het meest prestigieuze dartstoernooi ter wereld op je naam schrijft. Prachtig gewoon voor die knul.

Mijn vreugdetranen zijn inmiddels in de zakdoek verdwenen en het normale leven is weer begonnen. Voor Jelle zal dit echter een begin zijn van iets wat hij van tevoren niet in heeft kunnen schatten. Winnen is namelijk één ding, maar de gevolgen ondergaan is net even iets anders. Hij zal de komende tijd niet met rust gelaten worden. Overal zal hij zijn hoofd moeten laten zien. Er zullen weer besluiten over sponsoring genomen moeten worden en er zullen dingen van hem verwacht gaan worden. Een enorme druk zal er op zijn schouders komen te liggen en hij zal misschien zelfs wel eens spijt krijgen dat hij de titel ooit heeft gewonnen.

Categorieën: Sport

30 reacties

Mosje · 20 januari 2006 op 22:37

Ik zou ook wel kunnen huilen, maar niet omdat die jongen zo goed is in het werpen van pijltjes. Wel omdat de media er weer eens in geslaagd zijn om van iets volkomen onbenulligs iets te maken waar we ons blijkbaar aan kunnen vergapen.
Met angst en beven zie ik het moment tegemoet dat ook het knikkeren op schoolpleinen tot sport zal worden verheven en op tv uitgezonden.
“Zet hem op jongen” zullen de moeders hun kroost toeschreeuwen. En als Bartje uit groep 3 wereldkampioen Meerkant wordt omdat hij als beste de piraten, spikkels en stuiters in het kuiltje weet te rollen, zullen wederom de tranen rijkeljk vloeien.
Wat een kampioen, die Bartje. Die moet in een praalwagen door het dorp. Met de fanfare voorop.
Eigenlijk wilde Bartje niet eens, maar ja, hij moest van zijn ouders, die hebben altijd al dollartekens in hun ogen gehad.
Het gaat hun niet om het spel, maar om de knikkers.

Outsider · 20 januari 2006 op 22:57

Ja, Mosje, darten is natuurlijk veel te onbenullig voor een echte taalartiest en intellectueel, maar probeer het maar eens. Het is evengoed een prestatie.

[quote]heeft al die doorgewinterde zuiplappen met pijlen en al naar huis gegooid.[/quote]

[quote]Het is alleen erg jammer dat in de loop der jaren, niet alleen zijn gewicht is toegenomen, maar ook zijn arrogantie.[/quote]

Leuke zinnen en de column is zo interesse-opwekkend dat ik het jammer vind dat ik het niet gezien heb.

Eddy Kielema · 20 januari 2006 op 23:28

Ik kan ook slecht tegen mijn verlies, maar darten doet me nou werkelijk helemaal niets. Ik ben het met Mosje eens dat het een volledig opgeblazen mediaspektakel is. Ik hou mijn hart vast voor de komende WK voetbal. Die zal SBS 6 ook wel weer tot de laatste druppel uitmelken, ben ik bang…

Troy · 20 januari 2006 op 23:55

@Outsider: [quote]”Leuke zinnen en de column is zo interesse-opwekkend dat ik het jammer vind dat ik het niet gezien heb.”[/quote]

Ik geloof dat cupido met zijn pijlen een voltreffer heeft gemaakt 😛

sally · 21 januari 2006 op 00:36

Bij ons in de krant stond een mopje van een kerel met een enorme bierbuik, pijltje in de hand. Zegt tegen een vriend aan de bar die net een slok bier tot zich neemt: “Doe je niet mee?”
Waarop de bierhijsende kameraad opmerkt: “neu, vandaag houd ik het bij conditietraining”.

😀
Maar… wel knap van die jongen.
Verder ben ik het met Mosje eens.

Li · 21 januari 2006 op 01:00

Leuke vondsten, daar niet van. Maar tegelijkertijd ook een ‘gewoon’ verslag van het darten wat ik overigens verafschuw. Zo gauw er een Nederlander redelijk presteert hangt mijn manvolk zo’n pijltjesgooiding aan de muur. Ze wanen zich ware Barney’s, Koosje’s en Jelle’s maar binnen een mum van tijd is mijn muur gemetamorfoosd in een gatenkaas. 😡

Li

Raindog · 21 januari 2006 op 01:17

Kolere zeg, ik moest gisteren om hele andere redenen die niets met darten te maken hadden, een dartbord gaan kopen bij Bart Smit. Zegt de spelende kassajuffrouw tegen me nadat ik 5 kapitale euro’s had overlegd: “Tasje erbij?” Ik zeg: “Beslist!” Man, ik ga hier zeker door het centrum lopen als de zòveelste SBS-kijkende randdebiel die een gouden carrière ziet blinken.

Je maakt tegenwoordig nog niet echt vrienden met het onderscheid dat ik nu ga maken en het gaat me om eerlijk te zijn ook niet helemaal comfortabel af, maar op dit soort momenten verkies ik duidelijk de zogenaamde ‘hogere’ cultuur. Dit omdat je darts en de zinloze heisa gerust ‘laag’ mag noemen. Een kroegspelletje dat niets met talent te maken heeft, maar enkel en alleen duidt op een verder zinloos bestaan. Waar halen die lui anders de tijd vandaan om tot twintig te leren tellen, om het vermenigvuldigen met twee of drie gemakshalve nog maar even buiten beschouwing te laten.

Ja het is waar, ook ik huil om darts.

DriekOplopers · 21 januari 2006 op 07:59

Tsja, ik heb altijd wel zin in een gezellig robbertje discussiëren met mijn gewaardeerde opponent Raindog. Maar helaas, we zijn het qua dombodarts volkomen eens 😉 . Ik word trouwens nieuwsgierig wat Raindog dan wél met een dartbord doet…

Dat doet overigens niets af aan het feit dat ik zeer gecharmeerd ben van Wendy’s columns 🙂 .

Weet je wat pas écht de sport van de toekomst is? Snelpunikken! Eh, ik bedoel, snelpunniken. Eh…

Nou ja, groeten dan maar,

Driek

Outsider · 21 januari 2006 op 08:26

Cupido heeft er niets mee te maken, Troy. Ik hou van de humor en de pretentieloze columns van Wendy en ik heb een hekel aan al die snobs op deze site die neerkijken op het ‘gewone volk’ en die denken dat ze iets heel bijzonders zijn omdat ze af en toe een lullig columnpje schrijven. Hou toch op, man, columnisten zijn net zulke grote klootzakken als iedereen.

archangel · 21 januari 2006 op 08:53

@ Troy:
[quote]Ik geloof dat cupido met zijn pijlen een voltreffer heeft gemaakt [/quote]
😀 😀 😀

@ Outsider! Man! Ik dacht bijna dat je het verleerd was!! Maar zo af en toe een witheet reply-tje, je kunt het nog 😛

Overigens heb je hiermee natuurlijk wel gelijk: [quote]Hou toch op, man, columnisten zijn net zulke grote klootzakken als iedereen.[/quote]

😉

Martijn · 21 januari 2006 op 09:02

‘Grumpy’,

Ik weet niet of het de bedoeling is, maar hoe meer je moppert, hoe liever men je begint te vinden. 😉

[quote] ik heb een hekel aan al die snobs op deze site die neerkijken op het ‘gewone volk’ en die denken dat ze iets heel bijzonders zijn omdat ze af en toe een lullig columnpje schrijven. Hou toch op, man, columnisten zijn net zulke grote klootzakken als iedereen.[/quote]

Zonder gekheid,

Probeer het reageren van die ‘snobs’ te zien als een reactie op het stukje, en niet op de schrijver. Pijltjes gooien op een veredeld Delfts Blauw prikbord is ook niet bepaald mijn ding, maar zegt niets over het stukje, dat kan meesterlijk in elkaar zitten. Wanneer ik de nieuwe bundel van Youp van ’t Hek ruk vind, betekent dat niet dat ik op hem neerkijk, of zelfs een hekel aan hem zou hebben.

De intensies zijn prima van iedereen, tenminste, dat vind ik. Het naast elkaar lopen van meningen omdat iemand er al dan niet een emotionele band mee heeft, doet m.i. niets af aan de schrijver of diegene die reageren. En dat is maar goed ook, want mensen beoordelen op circa 400 woorden, kan nooit een goede weergave geven.

Groet Martijn 😀

Chantal · 21 januari 2006 op 09:13

Vond darten nooit zo bijzonder… maar zoals jij het beschrijft, dan klopte ook wel een beetje voor mij. Niet dat ik heb zitten huilen op de bank, ik heb eerder keihard gelachen om die teleurstelling op het gezicht van die arrogante dikzak. En zag je ‘em zweten… poeh wat een inspanning had ‘ie geleverd zeg.

Leuke column weer Wendy 🙂

Ma3anne · 21 januari 2006 op 09:20

Ik zou graag reageren op deze column, zonder voor van alles en nog wat uitgemaakt te worden. Kan dat even?

Wendy, ikzelf heb niets met darten, maar ik kan me voorstellen als je het een leuke sport vindt, dat de finale dan bloedspannend moet zijn geweest.
En jou kennende (voor zover dat gaat via zo’n site) heb je deze column vanuit al die emotie geschreven.
En ja, zoals je zelf ook al zegt: je bent een muts als je om zoiets huilt.:-D

Outsider · 21 januari 2006 op 09:53

[quote]Probeer het reageren van die ‘snobs’ te zien als een reactie op het stukje, en niet op de schrijver.[/quote]

Dat doe ik ook. Ik weet heel goed dat het er niet om gaat bij de meeste reacties om de schrijver neer te halen. Ik vind alleen dat als iemand niets aan darten vindt, dan moet hij of zij er gewoon niet naar kijken in plaats van die mensen voor randdebielen en weet ik veel uit te schelden.

Dees · 21 januari 2006 op 10:04

Ook ik ga met gevaar voor eigen leven iets over de column zeggen en over de fenomenen bij jouw columns.

Maar eerst @Troy: :laugh: & @Martijn: :laugh:

De column is leuk, ongecompliceerd en steekt goed in elkaar. Ik denk wel Wendy, dat je zo uit het hart schrijft dat je af en toe voor sommigen iets kort door de bocht bent. Tsja en daar krijg je dan opmerkingen over. Om vervolgens de ridders op hun witte pennen dan weer te zien reageren op de reacties. Dat zorgt altijd wel voor grote aantallen lezers en reacties op je columns, maar tegelijkertijd doet het eigenlijk afbreuk aan jouw columns. Het leidt de aandacht af van jouw stukjes. En dat zal je zelf toch ook jammer vinden, denk ik.

Je schrijft hartstikke leuk. Maar wel op een manier dat mensen het af en toe grondig met je oneens zijn. Nou ja, zolang je niet gaat denken dat je persoonlijk wordt aangevallen, lijkt me dat alleen maar ok. En heel af en toe mss leerzaam voor iedereen die meeleest. Discussies kunnen best nuttig zijn.

Ik heb niks met darten, alleen heb ik ook niets met een onderverdeling in hoge en lagere vormen van cultuuruiting. Ik vind darten gewoon niks aan.

Ik blijf je stukjes iig lezen.

Grtz,

Dees 😉

Outsider · 21 januari 2006 op 10:04

[quote]En ja, zoals je zelf ook al zegt: je bent een muts als je om zoiets huilt.[/quote]

Zoals ik net schreef: ik ben het met Martijn eens, dat de meeste reacties op de column gericht zijn en niet op de schrijver.
Bovenstaande reactie is echter duidelijk bedoeld om de schrijver even een sneer te geven. Ze zet er echter een lachicoontje achter en dan is het opeens leuk zeker.

Dees · 21 januari 2006 op 10:07

Outsider, dat is lief bedoeld in vrouwentaal. Zeker weten. Dat jij dat ziet als een aanval betekent denk ik meer dat je het onderscheid tussen aanval en aardigheid af en toe niet ziet en dat is jammer.

En ik vind echt dat je afbreuk doet aan Wendy zelf en aan Wendy’s columns door steeds voor haar te spreken. En dat wil je vast niet.

Sorry Wendy, doe ik het ook weer.

Ma3anne · 21 januari 2006 op 10:11

Wendy, in het vervolg stuur ik mijn reacties wel via je PB. Oke?

Outsider · 21 januari 2006 op 10:17

[quote]En ik vind echt dat je afbreuk doet aan Wendy zelf en aan Wendy’s columns door steeds voor haar te spreken. En dat wil je vast niet.[/quote]
Dan vind je dat maar. Ik zeg hier wat ik wil zeggen en hoe het mij goeddunkt om te zeggen. Als Wendy er een hekel aan heeft, dan hoor ik dat wel van haar.
Ik heb hier trouwens net twee keer uitgelegd dat het mij er niet om gaat om Wendy te verdedigen, want dat kan ze zelf prima, maar omdat er hooghartig en denigrerend gepraat wordt over dartsporters.

wendy77 · 21 januari 2006 op 10:48

Ik ga er niet eens meer aan beginnen.
Kan ik nu verdorie niks meer insturen zonder dat het een regen aan ‘vreemde’ reacties oplevert.

🙁

EDIT:
De reacties hier zorgen ervoor dat ik nu goed nadenk of ik niemand op zijn tenen trap met mijn verhaaltje. Ik voel me dus niet meer vrij om te schrijven wat ik wil en ik denk niet dat dat de bedoeling van schrijven is. Ik dacht met dit darten toch een behoorlijk veilig onderwerp te hebben aangesneden.

Ik kan Dees in deze helemaal gelijk geven en wil dan ook vragen aan iedereen voortaan te reageren op de inhoud van mijn stukjes of over de schrijfstijl en anders maar liever helemaal niet meer.
Bij voorbaat dank.

Een withete Wendy 😡

melady · 21 januari 2006 op 12:09

Mooie titel Wendy, ik vind dat je steeds beter gaat schrijven!

wendy77 · 21 januari 2006 op 13:24

[quote]Wendy, in het vervolg stuur ik mijn reacties wel via je PB. Oke[/quote]

Is goed Ma3. Als ik ze maar krijg 😉

Verder iedereen die het beste met me voor heeft, bedankt voor de reacties, want er kunnen dan weer een paar kutopmerkingen tussen zitten, er zitten natuurlijk ook weer een paar opstekers bij 🙂

Mr. Moderator · 21 januari 2006 op 13:34

[quote]Bovenstaande reactie is echter duidelijk bedoeld om de schrijver even een sneer te geven. Ze zet er echter een lachicoontje achter en dan is het opeens leuk zeker.[/quote]
[b]Outsider: wil je dat soort opmerkingen voortaan niet meer maken. De reactiemogelijkheid is er om op de columns te reageren, niet om op de reacties van anderen te reageren. Het lijkt er vaak op dat je met name dat laatste doet en daar is CX niet voor bedoelt![/b]

[i](PB onderweg)[/i]

Raindog · 21 januari 2006 op 13:40

[quote] Ik voel me dus niet meer vrij om te schrijven wat ik wil en ik denk niet dat dat de bedoeling van schrijven is. [/quote][quote]…en wil dan ook vragen aan iedereen voortaan te reageren op de inhoud van mijn stukjes of over de schrijfstijl en anders maar liever helemaal niet meer.[/quote]

[b][size=large][color=FF3300]Misvatting-Alert![/color][/size][/b]

Beste Wendy, ik moet nu toch even wat kwijt. Jij mag gewoon alles schrijven wat je wilt, dat is de hele grap van een column schrijven. Ik als lezer mag daar gewoon alles van vinden wat ik wil, dat is de grap van een column lezen. Jij hoeft je als schrijfster er net zo min iets aan te trekken van wat ik daar van vind, als ik hoef te doen van de reacties van anderen.
Eén van de redenen waarom jij denk ik zoveel reacties oogst, vaak uitgesproken ook, is het feit dat je zelf ook nogal uitgesproken schrijft. Bijvoorbeeld door een standpunt in te nemen of een duidelijke mening over iets te melden. Vaak zijn er voor lezers niet veel andere mogelijkheden dan er dan ook maar iets van te vinden. Bij deze column van jou waarin je je lof op darts bezingt, betekent dat voor mij toevallig even iets anders. Ik zou het zeer onverstandig van je vinden als je je daar echter iets aan gelegen zou laten. Zelf zul je het niet altijd met iedereen eens zijn, ik neem aan dat je dat omgekeerd ook niet van anderen zult verwachten en nogmaals, al helemaal niet als je zelf zo uitgesproken communiceert. Er is een andere manier om ernaar te kijken hoor. De hoeveelheid reacties die jij steeds weer weet op te roepen is zolang ik hier nu kom nogal ongekend. De andere manier om ernaar te kijken is dus dat het misschien wel een enorm compliment is. Wat tenslotte denk ik nog wel een rol speelt die misschien wel in jouw nadeel werkt, is de ‘hulp en bijstand’ die je te pas en te onpas ongevraagd aangeboden wordt. Als je daarin een factor zou ontdekken die in dit alles meespeelt, zou je je misschien af kunnen vragen of dat dan eigenlijk wel iets is om blij mee te zijn. Want met inhoud heeft dat allemaal in mijn ogen niet zoveel te maken.

For the record: ik vind darts nog steeds ontzettend achterlijk en ben, vanzelfsprekend, stikjaloers op je reactiestromen ;-).

wendy77 · 21 januari 2006 op 13:49

Misvatting-alert terug, haha

Ik vind het helemaal niet erg om te discussieren over het onderwerp hoor Raindog. Maar ik zie in deze weinig discussie over het darten ansich om het zo maar te zeggen.
Kritiek krijgen vind ik ook al niet erg, graag zelfs, want daar leer ik alleen maar van.
Dat bedoel ik met reageren op de inhoud van mijn stukjes. Meningen verschillen en als ik mijn mening geeft, lok ik een andere mening uit. Tuurlijk, dat geeft ook helemaal niks, zolang je er normaal met elkaar over discussieert zonder ruzie te krijgen.
Ik zal het iets anders formuleren.

IK WIL GEWOON DAT MENSEN REAGEREN OP MIJN STUKJE OF MIJN MENING.

Mensen reageren nu vaak op een reactie onder een column en dat vind ik zoals Dees terecht aankaart, afbreuk doen aan mijn columns. Als mensen het niet eens zijn met elkaar onder mijn column, vechten ze dat maar via PB of in het cafe uit. Vechten met mij onder mijn column mag natuurlijk ALTIJD 😛

Raindog · 21 januari 2006 op 13:58

Goh, we zijn het eens…

Maar niet over darts! Als je dat maar onthoudt!

😉

wendy77 · 21 januari 2006 op 14:06

😀

Fred · 21 januari 2006 op 15:09

Effe over de column hoor.
Leuk en lief verhaaltje maar ik merk niks aan mezelf. Plat gezegd kan het me de broek niet bollen, deze uitdrukking moet Kees ook wel eens van zijn broer gehoord hebben.
Je schrijft – in ieder geval deze column – alsof je oversteekt maar wacht op het groene licht. Steek iemand in de fik en brandt hem af of hemel op. Scheld en doe wat.
Met andere woorden, oversteken door het rode licht is altijd leuker en spannender.
Kom op Wendy wordt columnist.En laat je zeker niet door reacties tegenhouden. Dat is hun zaak.
Maak je punt en wieberen met de rest.

Mup · 21 januari 2006 op 17:20

Ik lag zondagmiddag als een echte toerist op het strand, en kreeg van een vriend een sms-je, Jelle had gewonnen! Ik gilde dat richting zee! Ik ben een fan.
Ik miste tot nog toe weinig van Nederland, uitzonderingen daargelaten, maar onderuitgezakt voor de buis meegenieten van darts, heb ik echt gemist. Bedankt voor het stukje Wendy!

Ik ga nu mijn kinderen leren knikkeren:-P

Groet Mup.

KawaSutra · 22 januari 2006 op 02:44

Ha Wendy. Ik kruip ook maar weer even uit mijn schulp om jou een pijl (nee, niet die van Cupido) onder de riem te steken.
Net als jij ben ik een enorme fan van het dartspel. Om het een sport te noemen mag van mij maar hoeft niet. Zelf dart ik elke week op de motorclub en kan me daarmee onttrekken aan de veelvuldig gebezigde sexistisch getinte humor waar ik overigens af en toe best om kan lachen maar waar ik geen actieve rol in wens te spelen. Daarmee wil ik maar zeggen dat ik het een aangenaam tijdverdrijf vind in combinatie met de terloopse sociale contacten die je er tevens mee kunt onderhouden. In de winterperiode hebben we zelfs onze eigen dartcompetitie. En daar is niets mis mee. Overigens is van 1 tot 20 kunnen tellen zoals eerder gesteld door collega Raindog nog net niet genoeg om de tegenstander door middel van een aantal tactische worpen te verslaan.
Ik zal hier het item voetbal of welke andere sport dan ook maar niet bijhalen ter onderbouwing van het niveau van het dartspel. In feite is elke sportbeoefening, gezien vanuit de competitie, een zinloze bezigheid en alleen bestemd ter meerdere eer en glorie van de overwinnaar.

Ik, en ik ken meer dartende CX-ers, ben blij met jouw enthousiast geschreven column. Ik deel je conclusie en je twijfel of Jelle zichzelf nu echt een plezier gedaan heeft met deze grandioze overwinning. Dat zal zijn toekomst moeten uitwijzen.

Tot slot wil ik de lezers nog wijzen op de mogelijkheid van het plaatsen van een afbeelding van één of andere outsider, waar je nu net toevallig problemen mee hebt, midden in het centrum van het dartbord. Is het niet heerlijk om daar af en toe je pijlen eens op te richten? 😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder