Vanaf de dag dat hij in haar leven kwam transformeerde zij van een sterke, stralende vrouw in een hoopje ellende. Volgens haar was alles te wijten aan haar gebrek aan ‘relatieconditie’. Op korte termijn was haar prijs hoog, maar zij beloofde zichzelf en mij dat ze later zou zegevieren. Niet wetend dat zij te maken had met een man die uit twee persoonlijkheden bestond, streed zij haar eenzame strijd. In eerste instantie beminde hij haar. Mooie dingen werden haar gegeven, fijne mensen ontmoette ze via hem. Hij zorgde voor haar, had haar lief, troostte haar en luisterde, of ze nou vrolijk zat te ratelen of zich diepzinnig blootgaf.

In tweede instantie liet hij haar niet met rust. Zijn obsessieve claimgedrag maakten haar wanhopig en eerder gegeven liefkozingen veranderden in gedram. Stalken en emotionele chantage stonden op haar dagmenu. Door hem ging zij aan zichzelf twijfelen, hij maakte haar wijs dat alles wat hij deed voortkwam uit de enorme liefde die hij voor haar voelde. Hij wilde haar ervan overtuigen dat haar verleden tussen hen in stond en dramde flink door.

Zij luchtte haar hart bij mij. In paniek vertelde zij, dat zich iets negatiefs van haar meester had gemaakt. Bang was ze om in gezelschap van vrienden te verkeren, omdat ze ineens kon omslaan van relaxed naar agressief, om zich daar direct weer voor te schamen. Ik vertelde haar eerlijk dat haar buien onacceptabel waren en dat ik – en niet alleen ik – om die reden steeds meer afstand van haar nam. Mijn beste vriendin zag ik omslaan in een volslagen onbekende. Dikke tranen van erkenning en herkenning stroomden uit haar holle ogen, over haar vermagerde wangen.

Keer op keer nam zij een vrije ochtend om bij te tanken. Keer op keer liep zij leeg op de nieuwe liefde, die haar juist energie zou moeten geven in plaats van ontnemen. Keer op keer werd zij de speelbal van zijn dubbele karakter en haar twijfelen aan zichzelf. Keer op keer manipuleerde hij haar. Keer op keer liet zij zich manipuleren. Keer op keer hoopte ik haar gelukkig zien. Keer op keer zag ik het tegendeel bewezen.

Later bleek dat hij, door zijn dubbele karakter, de ruimte had en nam om zowel met zijn ex door te leven als op Internet te daten.

De relatie liep kapot, mijn vriendin is aan het helen. Ik ben blij dat zij zich weer heeft herwonnen in plaats van verloren. Bedroefd ben ik, vanwege het vele verdriet, de twijfels en de pijn die haar parten hebben gespeeld. Haar gezicht heeft zich getekend, maar haar ogen stralen alweer. De tijd zal leren wanneer zij weer helemaal gelukkig is, maar die tijd geef ik haar wèl.

Graag geef ik het estafettestokje dan aan hem door, hij die er hopelijk komt en geen misbruik van haar maakt. Dan kan ik achterover hangen en genieten van de mooie dingen die zij mij laat beleven, door haar altijd enthousiaste manier van vertellen. De dag dat hij zich aandient is de dag dat ik hen trakteer op een weekendje Triëst.


16 reacties

Dees · 26 augustus 2005 op 13:07

Mooi geschreven, betrokken.

Stalkers, drammers en vreemdgangers zijn al erg genoeg, maar drie in één, bah.

Leuk overigens, de combinatie titel en uitsmijter.

KawaSutra · 26 augustus 2005 op 14:21

[quote]Graag geef ik het estafettestokje dan aan hem door, hij die er hopelijk komt en geen misbruik van haar maakt. [/quote]
Waarom houd je het niet zelf vast? Of zou dat het einde betekenen van die mooie vriendschap.

Mooi beschreven, welkom.

Domicela · 26 augustus 2005 op 14:40

Ben het eens met Dees, leuk die titel en stad. Zo komt alles weer samen 😉

Trukie · 26 augustus 2005 op 15:14

Ik ben twee keer positief onder de indruk van jouw eerste column.
De wijze waarop je het beschrijft.
De weergave van een nog steeds heikel onderwerp.

Pardon, 3 keer.

Hoe je triest met een klein gebaar om kunt toveren tot een mooie tijd in Triêst.

champagne · 26 augustus 2005 op 15:44

Mooi beschreven hoe iemand ten onder kan gaan aan ‘liefde’en weer op kan krabbelen.Maar ook de vriendschap tussen jou en haar heb je mooi weergegeven.

WritersBlocq · 26 augustus 2005 op 15:58

Welkom op ColumnX Nick, met dit goed geschreven aangrijpende verhaal, ik sluit me aan bij de anderen.
[quote]Dan kan ik achterover hangen en genieten van de mooie dingen die zij mij laat beleven, door haar altijd enthousiaste manier van vertellen.[/quote] Hou je ons op de hoogte?

Geertje · 26 augustus 2005 op 17:21

Inhoud geconsumeerd! Gevoel..Wauw! Stijl om op te vreten!

Welkom met je eerste column!

Ma3anne · 26 augustus 2005 op 19:43

Mooie, gevoelig geschreven binnenkomer.

Wright · 26 augustus 2005 op 19:45

[quote]Zijn obsessieve claimgedrag maakten haar wanhopig en eerder gegeven liefkozingen veranderden in gedram[/quote]
‘Liefde’ kan meer kapot maken dan je lief is. Prachtige beschrijving over wat een obsessie kan aanrichten.
Mooi debuut Nick, en van harte welkom op CX!

Louise · 26 augustus 2005 op 21:39

Het mooie van deze column vind ik het contrast tussen de manier van schrijven (stabiel en rustig) en het onderwerp (vreselijk trubbelig en turbulent).
Knap debuut!

prikkels · 26 augustus 2005 op 23:25

Ontzettend mooie column. Heel gevoelig en subtiel.

Nick · 27 augustus 2005 op 10:42

Heel veel dank voor de reacties. Met mijn beste vriendin gaat het goed, zodra zij zich uit zijn web bevrijd had ging het elke dag weer een stuk beter. Dit zal haar niet meer overkomen.
Eigenlijk is het slachtoffer de man die dit gedrag heeft; hij heeft levenslang.

Shitonya · 27 augustus 2005 op 12:40

mooi zo

Li · 27 augustus 2005 op 23:17

Fijn om te lezen dat het weer goed met haar gaat.:-)
Verder kan ik me uitstekend in bovenstaande reacties vinden.

Welkom

Li

melady · 28 augustus 2005 op 00:51

Mooi debuut!

Wees welkom.

bert · 28 augustus 2005 op 11:15

Welkom op CX Nick.
Ik heb genoten van deze column. 🙂 🙂 🙂

Geef een reactie

Avatar plaatshouder