Elk jaar rondom de wedstrijden van sc Heerenveen versus FC Groningen en andersom, begint het gewauwel weer. Wie mag zichzelf “Trots van het Noorden” noemen en om welke redenen. De Groningers zijn er heel stellig in, dat trots in dit geval gebaseerd is op de hoeveel zang, en tromgeroffel je kan produceren tijdens deze wedstrijden. De nuchtere Frysk kijkt er heel anders tegenaan, die vind dat je per seizoen naar de prestaties in het veld moet kijken.

Het wordt de rasechte Groninger met de paplepel ingegeven. Al vanaf hun prille begin, krijgen ze een FC Groningen tenue aan en gaan ze mee naar het stadion en het supporterscafé. Daar leren ze dat het niet om het voetballen gaat, maar puur om het zingen, trommelen, ontwerpen van spandoekjes en ludieke acties.

Groningers komen daarom steevast met hun zwakke argument dat Friezen er geen bal van snappen, en daar zit hem nou ook net de kneep. Friezen snappen best wel dat het uiteindelijk gaat om de wijze waarop de punten binnen gehaald worden. Ze begrijpen wel dat het echt niet nodig is om tijdens het fryske volkslied bordjes met de tekst K-U-T-L-I-E-D omhoog te houden. Zij waren namelijk al zo slim om te bedenken dat die tune allang niet meer van deze tijd is, en de choreografie ook niet echt jofel genoemd mag worden. Friezen begrijpen en accepteren gewoon, dat dit volkslied bij de historie van hun club hoort evenals de koffiekan en de Tupperware bakjes met eigen gebakken cake. Ach, die Friezen zijn zo dom nog niet.

Eigenlijk is de hele sfeermakerij bij de Groningen supporters niets minder dan een mislukte carnavals optocht, met prins carnaval Ron Jans en zijn raad van elf voorop. De enige dansmarieke die ze nog wisten te contracteren blijkt een opblaaspop te zijn, die ze in een sc Heerenveen shirtje proppen. Ze heet overigens gewoon Annie, net als de vrouw van de voorzitter van de club aan het Friese Haagje. Ze hebben hun eigen mascotte Groby genaamd, en in plaats van confetti gebruiken ze het nationale product van Groningen, de “suikerklontjes!”

Wat hebben die Groningers nou daadwerkelijk meer dan de Friezen waar ze trots op kunnen zijn. Ok, ze hebben droge worst, Grunninger koek (die met die vieze gekonfijte vruchtjes erin), de Suiker Unie en de Martinitoren, maar daarmee heb je het dan ook wel gehad. Friezen hebben Friesche vlag, Douwe Egberts, Thialf, het skûtsjesilen, de 11 stedentocht, grutte pier en natuurlijk de Kameleon! (en dan heb ik het eerste kievitsei, het kaatsen, het fierljeppen en de oranjekoek nog niet eens genoemd).

In Friesland vind je namen waar sportieve prestaties aan vast kleven, zoals Rintje Ritsma, Falco Zandstra, Ids Postma en Adje Keulen Deelstra. In Groningen vind je slechts de schaatsster Marianne Timmer uit Sappemeer, die haar prestaties toch voornamelijk weer aan het Friese ijs in Thialf te danken heeft. In de media wist Piet Paulusma meer naamsbekendheid te krijgen met zijn weerberichten, dan Willem Boomsma de voormalige Big Brother bewoner. Deze laatste woont dan wel in Groningen, maar is van oorsprong toch ook weer een Fries.
Friesland heeft de tweeling Anker, die naast verstand van voetballen ook nog eens verstand op juridisch gebied hebben en tot juristen van het jaar werden gekozen. In Groningen proberen elk jaar weer een aantal studenten de studie rechten te volbrengen tussen het ontgroenen door.

In Friesland hebben ze hun stadion gewoon vernoemd naar een persoon die samenhangt met de historie van de club het Abe Lenstra stadion dus. In Groningen gaan ze hun nieuwe stadion “Euroborg” noemen. Op de markt was uw gulden een daalder waard, in het Euroborg stadion zal men waarschijnlijk 1 euro voor een biertje vragen. Daardoor kan Martin Drent zich straks waarschijnlijk voor een euro per biertje helemaal een wielklem zuipen, waarna hij zich met hulp van de Friese gebroeders Anker moet laten vrijpleiten.

Wanneer we alles op een rijtje zetten kunnen we stellen dat het gewoon te maken heeft met een stukje afgunst. Wanneer ze op het veld niet boven de club uit Friesland kunnen uitstijgen, dan zoeken ze gewoon naar iets waar ze voor hun gevoel wel goed in zijn! Tsja, een mens heeft er wat voor over om toch een manier te vinden om een bepaalde titel te verwerven.

Ik las ooit eens ergens een stukje over de inwoners van Groningen, wat volgens mij de kern van de hele zaak is, en wat in alle folders van de landelijke VVV kantoren vermeld zou moeten worden nl:

[i]Alle Groningers stammen af van Friezen… Groningers bestaan dus ook niet echt maar hebben zichzelf bedacht, omdat ze toch iets anders wilden. Dat geeft niet, zij konden een paar honderd jaar geleden niet weten dat de beste en leukste voetbalclub van het Noorden uiteindelijk uit Friesland zou komen. Laat ze… Ze zijn gewoon een beetje gefrustreerd omdat hun voorouders de verkeerde keuze hebben gemaakt en dat ze nu ingeklemd zitten tussen Friesland en Oost-Friesland…[/i]

Ach, inmiddels zijn de Friezen er wel aan gewend, gunnen de buren uit Groningen alle lof en waardering voor hun acties, kneuterige spandoekjes, gezang en getrommel tijdens de wedstrijden. Zelfs voor het creatuur van Annie willen ze best wel begrip voor opbrengen. Dat de Groningen supporters zelfs uit stelen gingen om een originele Friese vlag in hun bezit te krijgen, geeft wel aan dat ze eigenlijk diep in hun hart best wel een beetje jaloers op die mooie club uit Friesland zijn, maar het geeft gelijk de domheid van de Groningers weer. De Friezen wisten namelijk allang dat het vlaggetje zwaaien geen makkie is met zo’n grote vlag. Ach, uiteindelijk lacht de Fries zich stiekempjes een ongeluk, want terwijl FC Groningen zich druk moet maken om de nacompetitie hebben de Friezen uitzicht op Europees voetbal!, en daar zijn die “domme” Friezen best harstikkene “Trots” op!

Categorieën: Sport

5 reacties

Ma3anne · 22 maart 2004 op 08:33

Geweldige column weer, Pleuro!

Het zit diep hè, de liefde voor je club en proivincie. 😀

Eftee · 22 maart 2004 op 12:49

Wat is dat toch, die constante competitie tussen Friezen en Groningers? Het lijkt wel een trauma. Of zou het een diepe jaloezie zijn 😉 ?

Weer een echt herkenbare Pleuro-column [img]http://www.examedia.nl/columnx/images/subject/icon14.gif[/img].

Mup · 22 maart 2004 op 17:49

Dacht altijd dat Groningen-Friesland een soort twee-eenheid met een een-tweetje t.o.v. de rest van Nederland was 😉

Groet Mup.

Mosje · 22 maart 2004 op 19:02

Geloof dat er hier op ColumnX geen Groningers rondwaren, anders stond je nu het een en ander te wachten 🙂
Ooit was ik fan van FC Wageningen, en bezocht een wedstrijd Vitesse-Wgeningen (echte streekderby). Geheel per ongeluk kwam ik in het vak met Vitesse supporters terecht.
Omdat ik weer heelhuids thuis wilde komen heb ik mee gejuicht en gejoeld met de vitesse-supporters. En weet je wat? Heb een zeer plezierige middag gehad 😮

viking · 23 maart 2004 op 07:31

Geweldig geschreven, jammer dat het weer over dat kutvoetbal gaat! 😛

Geef een reactie

Avatar plaatshouder