Ik word er helemaal simpel van. Al die zalfjes die ons opgedrongen worden door de cosmedici van de moderne wereld. Zou er niet een zalfje bestaan om die simpelheid weg te nemen. Een soort simpelzalf. Weer eens wat anders dan rimpelcrème en uierzalf.
Voor elk lichaamsdeel, voor elk orgaan, voor elke spier, zenuw, vezel en cel bestaat wel een smeerseltje. Tegen ziekte, pijn, jeuk en ander lichamelijk of psychisch ongemak. Voor goede gezondheid, uiterlijke schoonheid, algehele blijheid en betere (sport) prestaties. Ik geef het onmiddellijk toe, ik ben ook een gebruiker. Maar ik wordt wel een beetje (d)wars van alle bijverschijnselen die bij mij spontaan ontluiken bij het lezen van de bijsluiter.
De bijsluiter die vaak leest als een niet bevredigend kasteelromannetje waarin middeleeuwse kwakzalvers en zielknijpers een aanslag doen op mijn goedgelovigheid en waar geen einde aan komt. Nee, de kloof tussen mij en de cosmedici wordt steeds groter. Gelukkig is er nog altijd uierzalf om de kloof te dichten. Uierzalf het pre-cosmedicale wonder van de 20ste eeuw.

“Uierzalf is een vochtbestendige zalf met veel toepassingsmogelijkheden. Uierzalf heeft een verzorgende, verzachtende en ontsmettende werking. De zalf kan preventief, als bescherming tegen weersinvloeden en medicinaal, tegen een ruwe huid, worden toegepast. Naast de traditionele zalf, is er een minder tot niet vettige variant: uiercrème, die een meer cosmetische toepassing kent.” Aldus Wiki van Dale.

Uierzalf heeft zijn naam gekregen van het feit dat het oorspronkelijk bij koeien op de uiers werd aangebracht. Dit verhielp dan de huidirritatie van de koe bij het overvloedig gemolken worden. Tegenwoordig vindt uierzalf veel aftrek bij wielrenners. Zij gebruiken de zalf om eventuele huidproblemen te voorkomen. Het betreft dan huidproblemen die kunnen ontstaan waar de huid langs de kleding schuurt in de buurt van het zadel.

Uierzalf kent veel toepassingen. Zo is recentelijk uierzalf ontdekt in poedervorm. Ook wel bekend onder de term snuifzalf. Het wordt voornamelijk gebruikt in hogere Dance sferen en werkt preventief tegen uitputting. Enige bijwerking kent dit product wel. Bij verkeerd toepassen (lees: oraal snuiven) treedt hevige neusverkoudheid op die in het uiterste geval kan leiden tot uitholling van neusvleugels. Alarmeer in voorkomende gevallen onmiddellijk de piloot van het dichtstbijzijnde vliegtuig.

Mocht je het vliegtuig missen dan kun je altijd nog aanmeren op een met uierzalf ingesmeerde boot. Ja, ja, ook de botenwereld heeft recentelijk de cosmedicale wonderen van uierzalf ontdekt. Als compensatie voor anti fouling. En nee, ik neem u niet in de maling. Naar aanleiding van een berichtje in het Compromis Kompas en later in de Waterkampioen, heb ik mijn boot niet in de anti fouling gezet, maar haar weelderige vormen zachtjes bestreken met uierzalf. En zie het resultaat: Zelfs aan het eind van het seizoen wist zij nog elegant het water, zonder hinder van enige baardgroei, te doorklieven.

Ook in de dierenwereld is uierzalf een alom geprezen middel. Zo las ik de volgende blogsnede op barfplaats.nl: “Wat vinden jullie van uierzalf? Ik gebruik het nogal eens bij ons meisje als haar huid van de pootjes geïrriteerd is. Kan dit zonder problemen of toch maar beter iets anders? Het verzacht wel”. Met als reactie: “Er is niks mis met uierzalf. Wij smeren de pootjes van de honden er mee in als het heel hard vriest”.
Bert Haanstra zou zo trots zijn als een gezalfde pauw. Bert heeft ons onomstotelijk getoond dat mensen lijken op dieren en zie hier het bewijs.

Tot slot wil ik jullie niet de toepassing van uierzalf in de wondere wereld van de tattoo niet onthouden. Uierzalf als tattoopassing zorgt ervoor dat een tattoo niet uitdroogt en voorkomt korstvorming en kleurverlies. Eureka roepen de tattoomasters, want pleisterspray en folie zijn voortaan overbodig. Klachten over ontstoken tepelkloven, neusvleugelpiercings en andere ongein worden voortaan getackeld door de alom geprezen uierzalf … het post-cosmedicale wonder van de 21ste eeuw.

[url=http://www.absart.nl/floris/sindala.jpg]Mien Uierzalf[/url]

[img align=left]http://www.drogisterij.net/producten/afbeelding/bogenauierzalf.jpg[/img]


Mien

Bewonder luidruchtig en verwonder in stilte

4 reacties

arta · 3 augustus 2008 op 13:25

Wat dacht jij na Simba’s reactie op jouw vorige column? Wat??? Weet ik niet wat uierzalf is??? Ik zal je eens laten zien!!:-D
Leuk geschreven!

SIMBA · 3 augustus 2008 op 13:28

Ik zweer bij aloë vera…prima spul moet je echt eens proberen.

priet · 4 augustus 2008 op 11:25

in de winter inderdaad ook mijn favoriete crème!
ik weet niet of het woord bestaat, cosmedici, ik vind het in elk geval wel een heel leuke vondst, dus als het een eigen idee is: chapeau :)! en anders staan er in de Van Dale gewoon mooie vondsten 😎

groeten, priet

Mien · 22 juni 2016 op 15:29

Op een of andere manier scoort deze column al lange tijd erg hoog bij ColumnX qua views. Ik heb mij er altijd al over verbaast. Maar het werkt wel zalvend. Hoe dan ook.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder