Dag bomen, dag vogels. Wat heb ik me kwaad gemaakt. Woon je daarvoor in een buurt met de naam Vogelenzang? Wat hebben de dames en heren in het aan lager walhalla geraakte Spijkenisse besloten: onze bomen moeten weg. Ik geloofde het eerst maar half, maar echt, ze zijn weg. Er komt een perkje met lage struiken. Waar de wind rotzooi kwijt kan. Zijn ze op het Gemeen Tehuis soms door een dolle hond gebeten? Is het Mexicaanse virus in hun bol geslagen? Zijn ze nou helemaal van Lotje getikt toen die door de lange lindelaan liep?

Onze bomen zorgden voor zuurstof in de ongezondste stad van Rijnmond, haalden stof uit de lucht, waren rust- en broedplaatsen voor spreeuwen, merels, lijsters, Turkse tortelduiven, houtduiven, mussen, roodborstjes, winterkoninkjes, kraaien, kauwen, Vlaamse gaaien en eksters (twaalf soorten!) en vormden een fraai decor vanuit voor- of achtertuin. Je kon de jaargetijden aan ze aflezen en in de herfst boden ze een kostelijk kosteloos kleurenfeest. Maar nee, weg ermee. Kappen, rooien. ‘Die Straßen van alle bomen frei!’

Welk ontworteld takkenwijf of wat voor kale kruin met boomstronken in plaats van hersens heeft dit krankzinnige plan bedacht?

Spijkenisse staat bekend om zijn schandelijk, ongezond, bomen- en milieubeleid. De komende gemeenteraadsverkiezingen zijn een mooie gelegenheid om een boom op te zetten over wat die ongezonde partijen mogen houden aan zetels. Zetels? Géén zetels! Ze moeten met de billen bloot. Op boomstronken zitten i.p.v. op het pluche en voor elke vermoorde boom duizend strafregels schrijven: ‘Ik mag bomen en de gezondheid van de inwoners niet opofferen aan mijn veel weerzin wekkende partijbelang en zal zorgen dat er mooie bomen terugkomen.’

Bomen zijn weerloos. Jammer dat de pratende en vechtende bomen uit ‘The Lord of The Rings’ niet naar Spijkenisse kunnen komen om die gasten op hun bast te geven. Leve de bomen!

Categorieën: Gezondheidszorg

9 reacties

Emiliever · 13 januari 2010 op 20:57

Wat erg, ik kan met je meevoelen. Je snapt het werkelijk niet…het lijkt inderdaad wel een (besmettelijke) ziekte. Klaarblijkelijk zijn bomen ouderwets of zo. Ook bij mij voor de deur zijn schitterende bomen gekapt door de gemeente. En in mijn achtertuin, mijn EIGEN achtertuin, heeft de buurman een zeven meter hoge prunus gekapt. Zomaar…mensen zijn soms gek. Heel gek.

DACS1973 · 13 januari 2010 op 21:48

“Gemeen Tehuis”, leuk gevonden. “Bomen” in de zin van “praten” had er eigenlijk ook nog ergens in gemoeten.

Avalanche · 14 januari 2010 op 08:12

Verschrikkelijk! Gelukkig zijn ze in mijn nieuwe woonomgeving dol op bomen, net als ik.

Prlwytskovsky · 14 januari 2010 op 16:10

Jan, met de petrochemie van de Botlek in je voortuin maken één- twee boompjes toch niet meer uit?

Maar ik snap wat je bedoeld. Zelf woon ik in Schiedam, tegenover een raffinaderij en het stof zit soms achter me contactlenzen. Toch heb ik een rijkelijk be- boomt park voor me neus maar dat filtert nauwelijks nog lucht.

arta · 14 januari 2010 op 16:23

Mooi verhaal, geweldige woordspelingen, maar wat een triest verhaal. Lage struikenbosjes ipv bomen: bah!

SIMBA · 14 januari 2010 op 17:15

Wat bezielt bestuurders toch….overal wordt gekapt.
Goed stuk!

LouisP · 14 januari 2010 op 21:32

Jan Bonte,
oprecht geschreven en het zal allemaal wel niet zo netjes zijn wat ze daar met de natuur uithalen maar ik vind het stuk zo goed. Met woorden spelen…lange lijst met vogels..schitterend..

Louis

Dees · 16 januari 2010 op 18:12

Onbegrijpelijk inderdaad. Ik vind de tweede alinea zwak. Je haalt (voor mij) je oprechte passie onderuit met (voor mij) flauwe woordgrappen. Vanaf de derde alinea komt het oprechte vuur terug en zie ik er ook je verdrietige gevoel in. En dat maakt dit (ook voor mij :-D) toch een mooie column.

JanBontje · 18 januari 2010 op 01:28

Bedankt allemaal!
Ook voor de opbouwende kritiek.

Geef een antwoord