‘Hirsi Ali wil ideologische screening moslims bij sollicitatie’. Mijn ogen lezen de woorden, maar mijn brein wil ze niet registreren. Harde schijf vol, Suus? Nee hoor: gewoon niet bestand tegen zoveel DOMHEID. Ayaan zegt eigenlijk het volgende. Als je als moslim kunt bewijzen dat je geen extremist bent, dan krijg je eerder een baan. Nu is het namelijk zo dat iedere moslim wordt gezien als een potentiële terrorist, waardoor werkgevers minder snel geneigd zijn om ze aan te nemen. Goed, waar zullen we eens beginnen?

In de eerste plaats verbiedt artikel 1 van de Grondwet dit soort praktijken, maar ik schrijf dit als mens en niet als jurist. Om die reden laten we dan ook maar even zitten, dat je in Nederland nog altijd onschuldig bent totdat het tegendeel bewezen is. Een mooi principe uit het strafrecht, dat ook hier zou moeten (blijven) gelden. Ayaan had trouwens zelf ook al bedacht dat het een nogal ongrondwettelijk ideetje van haar was. Dit werpt bij mij dan weer de vraag op: heeft Ayaan niets beters toe doen dan onuitvoerbare plannen te bedenken? Maar goed.

Ten tweede zie ik nogal wat praktische bezwaren: hoe meet je het fundamentalistische gehalte van iemands gedachten? Multiple choice? Assesment? Hoeveel compleet ongeschikte mensen worden er per jaar niet aangenomen OMDAT ZE LIEGEN ? Juist. Ik zal je het lijstje van mijn (ex-)collega’s en (ex-)leidinggevenden besparen, om nog maar te zwijgen over politici.

En tenslotte voel ik mij gediscrimineerd. Jij, Suus? Ja, ik. Ik ben namelijk van Nederlandse origine en ben voor de nietsvermoedende medemens niet als moslim herkenbaar. Ik geloof er echter niet minder door. Sterker nog, nu ik er over nadenk: misschien ben ik wel de grootste fundamentalist die hier rondloopt. Ja, zo één met de perfecte vermomming en een missie! Ik vind dan ook al mijn potentiële toekomstige werkgevers mij zoveel mogelijk indringende vragen zouden moeten stellen over mijn geloof. En stop vooral niet met de vraag of er een Koran in mijn boekenkast staat, nee: ik wil pittige vragen! Mevrouw Bos, heeft u wel eens een schaap geslacht in uw schuurtje? Wat vindt u van homo’s en joden, mevrouw Bos? Mevrouw Bos, als u meneer Bos heette en getrouwd was, zou u dan uw vrouw slaan? Heeft u eigenlijk iets met vliegtuigen? Als u een bom om uw middel had, zou u liever naast Bush staan, naast Sharon of naast allebei?

En laten we daar toch vooral niet stoppen. Ik eis een telefoontap, alvorens ik word aangenomen. Ik wil dat mijn post wordt geopend en dat er mannen in de bosjes tegenover mijn huis gaan liggen gluren naar al die allochtonen die bij mij over de vloer komen. F*ck it: ik wil een eigen AIVD dossier!

Beste Ayaan. Ik zou grappen kunnen maken als: hebben ze naast wat geslachtsdelen, ook een deel van je hersenen weggehaald? Maar dat doe ik niet. Ik vraag me alleen af waar het toch is fout gegaan bij jou. Waarom zie je niet dat stigmatisering, waar jij je met je islamofobe houding op ernstige wijze schuldig aan maakt, de oorzaak is van fundamentalistisch gedrag? Stigmatisering en onderdrukking zijn de boosdoeners, niet de mensen die gestigmatiseerd en onderdrukt worden. Als je daar nou eens wat aan zou doen, dan zouden mensen misschien naar je luisteren. Ideologische screening is niet de oplossing voor dit probleem. We moeten gewoon een keer met zijn allen van die hokjesgeest af. En als je al oprecht geïnteresseerd bent in wat iemand gelooft: vraag het hem of haar dan. Leer van iemand door met hem of haar te praten, in plaats van over hem of haar. Dan kunnen we ons weer kunnen concentreren op ‘wie’ iemand is en niet op ‘wat’ iemand is.

Verbeter de wereld, begin bij het begin.


17 reacties

viking · 15 juli 2004 op 13:13

Ik wil Hirschi hier niet gaan verdedigen maar hoe komt het toch dat iedereen zo politiek correct begint te blazen als moslims een strobreed in de weg wordt gelegd?

Gisteren bij Netwerk: een Franse moslim-vrouw; De moord op haar moeder, haar eigen uithuwelijking en de verbranding van een 15-jarig meisje, allemaal onder de vlag van dit fijne geloof, was voor haar aanleiding om te gaan schrijven, spreken en actie voeren…

Ik begrijp best dat Ali door haar gefrustreerdheid misschien wat doorschiet. En natuurlijk, als jonge moslim rappertjes liedjes schrijven waarin zij (Ali) als ‘vuil’ wordt neergezet en waarin zij ‘dient te worden neergestoken’ zijn dat natuurlijk allemaal puberale en onschuldige uitingen…

😡

Tasz · 15 juli 2004 op 13:27

Ben het wel eens met Viking moet ik zeggen, alhoewel dit ook bij Joden speelt, bij Christen en bij andere geloven. Maar vind ook wel dat we een beetje doorschieten als er op dit moment iets over Moslims wordt gezegd.

Desondanks, deze column is een toppertje. Er zit overtuiging in, goede research, goede opbouw, vorm, stijl en een fantastische manier van schrijven waardoor de opmerking van Hirsi-Ali totaal onderuit wordt gehaald. Daar kan ik alleen maar bewondering voor hebben. Ik vind dit verre uit 1 van de beste columns die ik hier ooit heb gelezen. Een heel groot compliment voor de schrijfster.

Cheers
Tasz

UrbanSuus · 15 juli 2004 op 13:37

Ik geloof niet dat ik ooit eerder in mijn leven ben beschuldigd van politieke correctheid…. 😕

Irma · 15 juli 2004 op 16:51

[quote]Verbeter de wereld, begin bij het begin.[/quote]

Het begin is zoek 😕 Daarvoor is het te laat.
We kunnen nog wel beginnen aan het einde van kabinet Balken’ende’…

Goed geschreven!

Louise · 15 juli 2004 op 19:03

Nou Suus, ik heb even geen tijd om op de inhoud in te gaan, maar ik vind dat je ongelooflijk goed kunt schrijven!

thcisok · 15 juli 2004 op 19:19

mee eens maar de bijwerkingen van geloof zijn nog altijd doofheid en blindheid
je kan beter van elkaar leren dan elkaars ongelijk te bewijzen

grt thc=ok

Bakema_NL · 15 juli 2004 op 20:22

[quote]Ik wil Hirschi hier niet gaan verdedigen maar hoe komt het toch dat iedereen zo politiek correct begint te blazen als moslims een strobreed in de weg wordt gelegd?

Gisteren bij Netwerk: een Franse moslim-vrouw; De moord op haar moeder, haar eigen uithuwelijking en de verbranding van een 15-jarig meisje, allemaal onder de vlag van dit fijne geloof, was voor haar aanleiding om te gaan schrijven, spreken en actie voeren…

Ik begrijp best dat Ali door haar gefrustreerdheid misschien wat doorschiet. En natuurlijk, als jonge moslim rappertjes liedjes schrijven waarin zij (Ali) als ‘vuil’ wordt neergezet en waarin zij ‘dient te worden neergestoken’ zijn dat natuurlijk allemaal puberale en onschuldige uitingen…[/quote]

En hier kan ik me helemaal bij aansluiten.
Er zijn nogal wat mensen met oogkleppen op, die amper zien wat er zoal gebeurt in het dagelijks leven, of gewoonweg amper wat weten over de moslims in kwestie.
Totdat je dochter omgelegd word door je (ex)schoonzoon, uit eerwraak of zo, dan piep je wel anders…….slechts een voorbeeld.
Jaja, het westen heeft het allemaal gedaan, in het oosten leven eigenlijk alleen maar lieve mensjes die het beste met de wereld voorhebben…………….slap geouwehoer.
Natuurlijk moet er gepraat worden, maar we blijven natuurlijk niet eeuwig praten en maar begrip tonen. Als ik van de 200 moslims die ik aangenomen heb er 2 echt goeie gasten tussen had zitten en de rest heb moeten ontslaan wegens diefstal of andere onzin, ben ik niet meer zo bereidwillig nog zo’n geitebreier aan te nemen. Dat heeft niks te maken met vooroordelen maar met ervaringen……….hoe graag mensen me ook als racist willen bestempelen…..vraag het dan maar eens aan al mijn buitenlandse collega’s of ik een racist ben, ze zullen je het tegendeel zeggen. Maar veel “politiek correcte” (en daardoor juist vaak zeer oncorrect) Nederlanders hebben de bek vol van racisme en vooroordelen terwijl ze eerst even bij zichzelf aan de binnenkant moeten gaan kijken, ze zullen er zelf ook een heleboel hebben, niemand is zo vroom als de paus…….als die al zo vroom is trouwens.

UrbanSuus · 15 juli 2004 op 20:40

Leuk om te lezen hoe sommige mensen dus over mij denken…. 😕

Mosje · 15 juli 2004 op 20:41

Gave column Suus, mooi opgebouwd, en goed geschreven.

Met de strekking van je verhaal ben ik het wel eens, maar zeker niet met je argumentatie.

Of artikel 1 van de grondwet “screening” verbiedt is nog maar helemaal de vraag.
[i]Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen, gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.[/i]
Wat eerst uitgemaakt moet worden is of er sprake is van gelijke gevallen. Als overtuigend vastgesteld zou kunnen worden dat de kans dat er in moslimkringen meer fundamentalisten met terreurneigingen rondlopen dan in andere groepen, dan wordt met screening de grondwet niet overtreden. (Naar mijn mening)

Dat van die practische bezwaren, dat klopt, maar dat geldt altijd al bij sollicitaties. Het enige dat objectief kan worden vastgesteld is of iemand diploma’s heeft en zo, maar de rest moet uitgezocht worden via gesprekken en assesments. En daar gelden dezelfde practische bezwaren. Maar toch is dat geen reden om solicitatieprocedures af te schaffen.

Verder mag je Hirsi alles noemen, maar dom is ze bepaald niet.

Op naar je volgende column!!

UrbanSuus · 15 juli 2004 op 20:49

Slimme mensen kunnen wel domme dingen zeggen en doen. Voorbeelden genoeg. 😉 Volgende column gaat weer over over iets ‘gezelligs’….

Dees · 15 juli 2004 op 21:02

Ook ik vind dit een ontzettend goede column, terwijl ook ik (alles is al gezegd hier verdorie 😕 ) Ayaan Hirsi Ali bepaald niet dom vind..

Dubbel compliment eigenlijk.

Grtz,

Desa.

Mosje · 15 juli 2004 op 21:14

Mm Suus, wat een korte reactie. Als ik jou was zou ik met kracht reageren als iemand mijn argumentatie onderuit had proberen te halen.
🙂

JanBontje · 15 juli 2004 op 21:28

Steengoeie column!

Wat domheid betreft: domheid heeft niets met intelligentie te maken (Aya Kus is heel intelligent!) maar alles met het onvermogen of de onwil zich te verplaatsen in een ander. Die barriere wordt opgeworpen door angst. Soms voor het onbekende (zoals bij de meeste racisten en fascisten en xenofoben), soms door angst voor het [veronderstelde en deels inderdaad, maar sterk gekleurde] bekende (zoals bij Aya). Maar in beide gevallen is er sprake van wat ik noem ‘sociale domheid’: het onvermogen sociaal, ‘inclusief’, te zijn/denken/voelen/handelen. In plaats van INCLUSIEF DENKEN, waarbij iedereen per definitie als mens gezien wordt en n-i-e-t b-ij v-o-o-r-b-a-a-t wordt afgeschreven, is hier sprake van EXCLUSIEF denken, waarbij bepaalde anderen b-ij v-o-o-r-b-a-a-t worden uitgesloten.
Dit ‘bij voorbaat’ is een kernbegrip: je mag best mensen uitsluiten uit de gemeenschap, maar dan alleen als ze daar zelf meer dan aanleiding toe geven: massamoordenaars, kinderverkrachters, misdadige fascisten, om er enkele te noemen. )Iedereen heeft waarschijnlijk zijn eigen rijtje) Maar dat is dus ‘bij nabaat'(gek woord he?) m.a.w. pas als en nadat onomstotelijk is aangetoond dat ze deze uitsluiting verdienen. Sluit je bij voorbaat mensen uit, dan ben je in feite racistisch en / of fascistisch bezig. En dat kan klein beginnen, zoals bij Aya Kus en Bolkenstein en Verdonk en al die politici die inspelen op het Volkgevoel, maar ‘groot’ eindigen – met massamoord, concentratiekampen, volkerenmoord. En zeg niet dat dit overdreven is, want ook Hitler is met een, twee fans begonnen.

UrbanSuus · 15 juli 2004 op 22:00

Mosje, ik heb het druk! 😀 Of de teleurstelling was te groot, dat kan ook…. 😕 Hoe dan ook wil ik nog ff gezegd hebben dat ik absoluut faliekant tegen welke vorm van fundamentalisme en/of terrorisme ben. Maar ik begrijp wel waar de sentimenten vandaan komen….

rrobin · 15 juli 2004 op 22:58

Even mijn enfant-terrible jas aantrekken; Ayaan is misschien “intellent”, maar ondanks al die intelligentie die ze bezit kom ik niet van het gevoel af dat de meeste basisschoolkoters hoger ontwikkeld zijn.. 😀

Wat je column betreft; een duidelijk en helder statement. Voor een stuk over politiek leest het verdomd makkelijk weg, mijn complimenten 😉

@Mosje:
Hoe wil je zoiets overtuigend vaststellen? 😮 Ongeacht zelfs of er een grotere kans is, dan wil dat nog niet zeggen dat screening is toegestaan.

Ma3anne · 15 juli 2004 op 23:07

Iemand die van de PvdA naar de VVD overstapt, zoals zij deed, komt bij mij politiek niet meer overtuigend over. Wat ze met dit soort uitspraken wil, is me absoluut niet duidelijk. Punten scoren bij haar huidige partijgenoten?

Erg goed geschreven weer, Suus.

Shitonya · 17 juli 2004 op 12:08

Aardige Column.
Ik kijk nooit naar het nieuws, lees zelden kranten, als iemand al begint over een actualiteit, stop ik al bananen in mijn oren en zing het bananenlied en columns met genre “actualiteit” keer ik meteen mijn rug toe. Waarom?
Waarom wel? Het interesseert me geen bilspleet wat de apenheul genaamd de maatschappij uitvoert. Ik heb dan ook geen flauw idee wie Mohammed is, of hoe ze ook mag heten.
Zo’n screening is misschien wat overdreven, maar ik kan haar (of hem of wat ze ook mag zijn) moeilijk ongelijk geven. Zoals Bakema al zo mooi zei, iets over “ervaringen” zijn belangrijker, dan je gezicht verstopt in een krant of je optimistische instelling dat ieder mens wel iets goeds heeft, zo ook Moslims. Dat ze niet allemaal zo slecht zijn blablabla.
Leuke column daar niet van, maar je zou het ook eens van een ander perspectief kunnen bekijken Moslimaatje Suusje 😉

En begin bij het begin? Dat is zoeken naar een naald in een hooiberg, ergens op het moment dat er opeens mensen waren neergepleurd op aarde

Geef een reactie

Avatar plaatshouder