De Westzijde 213A in Zaandam is omgetoverd tot een heus makelaarskantoor, Apollo genaamd. Een bonte verzameling kaarten met een uitdagend huizenaanbod hangt voor de ramen om spoedig van eigenaar te verwisselen. De schijnwerpers staan gericht op de filmlocatie van de nieuwe Nederlandse dramaserie Verborgen Gebreken over een makelaarskantoor in Amsterdam Zuid. We maken kennis met 5 jonge makelaars in de wereld van het grote geld. Reeds in de eerste aflevering wordt de eigenaar van Apollo vermoord en worden we meegezogen in de schimmige wereld van de vastgoed jongens en meisjes en vrij snel wordt duidelijk dat er een raar luchtje aan de zaak zit.

Waar ook een raar luchtje aan hangt is de DSB bank van AZ geldschieter Dirk Scheringa. Via irritante reclamespotjes probeert de bank ons al jaren te laten geloven dat al onze dromen in één klap gefinancierd kunnen worden en dan hebben we zelfs nog geld over om dat leuke truitje te kopen. We worden gelokt met super lage rentes, maar hoe dat precies in elkaar zit blijft verborgen.

Inmiddels is er door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een onderzoek gestart naar de verborgen gebreken bij DSB bank. Ook diverse tv programma´s besteedden al aandacht aan de praktijken van de bank, die ons voorspiegelt dat lenen nog nooit zo eenvoudig is geweest.

Heeft u uw droomhuis gezien bij Apollo, maar krijgt u de financiering niet rond. Een inlevende verkoper van DSB bank rekent het u graag voor; een koopsom polisje hier en een verzekeringspolisje daar, lage rente en Klaar is Dirk. Nog een extraatje erbij voor een leuke auto, misschien? Als u blijft dromen koop ik van uw provisie nog wel een leuk schilderijtje of ik sponsor een voetbalclub. Ja, er zit een raar luchtje aan de zaak.

Uit een onderzoek naar klantengedrag blijkt dat de klant zijn kritische vermogen verliest en makkelijker valt voor de listen van de verkoper, als deze eerst een goede sfeer heeft gecreëerd. Je wordt weekhartig en je eerdere scherpte om een gladde verkoper van repliek te dienen verdwijnt. Zou Dirk Scheringa daarom geitenwollen sokken dragen? Geen kwaad woord over onze lieve suikeroom. Zelfs Gerrit Zalm is er ingestonken.

Kathinka Witte


12 reacties

Mosje · 27 april 2009 op 14:05

Ben ik nou zo dom, of ben jij zo slim?
😀

lisa-marie · 27 april 2009 op 15:43

hij draagt niet voor niets geitenwollen sokken.

arta · 27 april 2009 op 16:44

Wow, échte geitenwollen sokken…
Het bruggetje van Apollo naar Dick, daar begreep ik niet veel van, misschien ook, omdat ik bij Apollo nog steeds aan een raket denk en van dat kantoor of tv-serie(???) nog nooit gehoord heb. Ik las wat verontwaardiging uit jouw stukje, maar niet genoeg om te boeien…

Mien · 28 april 2009 op 10:40

Hier en daar een mooie zin.
Een ogenschijnlijke vlotte schrijfstijl.
Maar toch.
De mooie zinnen wederom, als brij, aaneengeregen met een veel te grote breinaald.
Jammer want het doet afbreuk aan datgene wat je zeggen wil.
Tip: Haal de volgende keer de hak en de tak er meer uit en kristalliseer één enkel onderwerp meer uit.
Je hebt een originele schrijfstijl en goede ideeën.

Mien

Kathinka · 28 april 2009 op 11:16

Bedankt voor jullie reacties.

Groetjes Kathinka.

Kathinka · 28 april 2009 op 14:02

Hi Mien,

Kun jij aangeven wat jij in deze column als een mooie zin ziet?
En waar de breinaald te groot is volgens jou?
Wat bedoel je met wederom?

Groetjes Kathinka

LouisP · 28 april 2009 op 17:24

K.
al die namen en afkortingen, en waar ze voor staan en dienen. Ik ken ze niet.
Dat zal de reden wel zijn dat ik het een beetje droog vind.

groet,

L.

Kathinka · 28 april 2009 op 19:39

Hi LouisP,

Ja, jij hebt het niet zo op afkortingen, dat heb ik al eerder gemerkt!
In dit geval zie ik echter geen onverklaarde namen of afkortingen. DSB en AZ zijn merknamen dus ja, hoe moet je dat anders noemen.

En als je nog nooit van DSB hebt gehoord dan mag je je gelukkig prijzen, kun je ook niet voor hun gladde praatjes vallen of je aan hun reclames irriteren.
Het thema financiële markten mag je natuurlijk droog vinden, dat staat je vrij. Vrolijk wordt je daar inderdaad niet van.

Groetjes Kathinka.

Mien · 29 april 2009 op 09:41

@Kathinka:

1) Kun jij aangeven wat jij in deze column als een mooie zin ziet?
Ik spreek over mooie zinnen, dus niet een enkele zin! Ik vind ze allemaal wel mooi. Ik kan de hele comumn nu gaan quoten, maar dat doe ik beter niet.

2) En waar de breinaald te groot is volgens jou?
Daar waar er grote gaten vielen binnen de column.
Tussen … zaak zit. en Waar ook …
En door de volgende zinsnede:
… De schijnwerpers staan gericht op de filmlocatie van de nieuwe Nederlandse dramaserie Verborgen Gebreken over een makelaarskantoor in Amsterdam Zuid …
Je haalt hier een ludiek onderwerp en leuke invalshoek naar voren (nieuwe dramaserie), waarmee je verwachtingen schept bij mij als lezer. Vervolgens kom je er niet echt op terug. Dit had je verder kunnen doorvoeren met kleine steken van een kleinere maat breinaald.

3)Wat bedoel je met wederom?
Met wederom, als brij … refereer ik naar je vorige columns. Zie ook het commentaar dat daar gegeven wordt.

Mien (legt het voor deze keer uitgebreid uit)

Kathinka · 29 april 2009 op 15:29

Hi Mien,

Bedankt voor je uitgebreide workshop breien.
Zeer leerzaam.
Ik snap waar de kruks zit, je hebt gelijk.
Ik ga met een kleinere maat breinaald aan de slag. Kijken wat dat voor een mooi patroontje oplevert.

Groetjes Kathinka.

KawaSutra · 29 april 2009 op 18:04

Helemaal niet slecht, deze echte column. Het bruggetje van makelaar naar DSB is misschien wat groot maar later kom je daarop terug door de fictieve klanten van Apollo naar de DSB te sturen voor een hypotheek. Het grote geld van de klant verdwijnt dus bij koop en financiering in de zakken van partijen die het belang van de klant niet voorop stellen. Overigens een houding waaraan meer makelaars en financiers zich schuldig maken.

Kathinka · 29 april 2009 op 18:54

Hi KawaSutra,

Bedankt!
Zoals jij de column hebt gelezen was het bedoeld.
Maar ik begrijp de andere reacties ook wel.
Toch leuk om te lezen.

Groetjes Kathinka. 😀

Geef een antwoord