Soms wenste ik dat alles hetzelfde was gebleven. Dat jij nog steeds dezelfde versleten jas droeg waarvan ik telkens zei dat hij aan vervanging toe was en dat jij me voor de zoveelste keer boos toe zou spreken op momenten dat ik het niet kon laten om weer op een overdreven tijdstip wankelend de slaapkamer te betreden. Jij was iemand van regels en ik was degene die ze maar al te graag overtrad. En toch belette ons dat niet om elkaar als enige gelijke te zien. Om samen te streven naar wat we alleen niet konden bereiken, en om te houden van, zelfs al dachten we elkaar soms te haten. Sommige gedachten komen plotseling, als een regenbui zonder wolken. Zo dacht ik dat mijn slaafsheid, mijn eeuwige loyaliteit aan onze liefde mijn eigen identiteit langzaam maar zeker vertroebelde. En zo kwam ik op de gedachte dat het beter zou zijn onze liefde in te ruilen voor andere, minder betekenisvolle liefdes, voor een nieuw leven, een nieuw te vormen identiteit. Het vertrouwde huis liet ik achter me en op een nog kaal en onvruchtbaar terrein bouwde ik een nieuw huis waarin ik een deur plaatste waar op een dag de liefde op een geschikter moment aan zou kunnen kloppen. Maar op die deur is tot op de dag van vandaag nog niet geklopt. En alle liefdes voor één nacht hebben hem maar al te vaak achter zich dicht geslagen.

Soms wenste ik dat ik op een eerder tijdstip na had leren denken. Dat ik jou niet voor vanzelfsprekend had genomen, en dat ik had geweten dat mijn wedijver met de liefde niet nodig zou zijn geweest als ik het gewoon had laten zijn wat het was. Biografen zouden me voor gek hebben verklaard als ze ook maar één dag mee hadden mogen maken hoe wij samen leefden. Psychologen zouden me afschrijven als destructief, impulsief. En voor de etiketten die ze op me zouden plakken zouden de vingers van twee handen nog niet genoeg zijn.

Vandaag hebben onze blikken elkaar nog eenmaal gekruist. Het was opzienbarend hoe goed je je rol speelde als vreemdeling. Het enige wat ik erover kan zeggen is dat ik je daar niet dankbaar voor ben, maar dat ik begrijp dat ik degene was die zich van jou heeft vervreemd en dat de ironie wil dat ik je daarmee tevens dezelfde rol heb toebedeeld. Het speet me te zien dat je afstand had genomen van je oude versleten jas. En ik vind het meer dan jammer dat ik vannacht weer op een overdreven tijdstip wankelend de slaapkamer zal betreden.

Soms wenste ik dat alles hetzelfde was gebleven.

En als het kon zou ik je je jas vandaag nog terug hebben gegeven.

Categorieën: Fictie

9 reacties

geertsjohn · 12 maart 2008 op 08:16

Jeetje, zware kost zeg! Zelfs ik word hier treurig van. Het heeft er alle schijn van dat je meissie er net vandoor is. Hoe lullig ook, dat zijn mooie momenten om te schrijven.
Als je dit volledig verzonnen hebt ( en gezien het thema ligt dat voor de hand): chapeau!!!!

Neuskleuter · 12 maart 2008 op 08:51

Mooi beschreven. Ik zie je hand al vol met plakkertjes staan, waar allerlei diagnoses op zijn gekriebeld en de versleten, vertrouwde jas als een stukje schuldgevoel in een kamertje liggen, die je nog vaak bezoekt, maar waar niet meer gewoond wordt.

lisa-marie · 12 maart 2008 op 09:29

Ik vind het geheel prachtig met al zijn facetten, net een diamant.
Ook weet je met deze mooie zinnen precies het gevoel weer te geven voor mij waarom ik ook zou wensen dat sommige dingen hetzelfde was gebleven.
:wave:

Dees · 12 maart 2008 op 09:51

Symbiose in een oude jas. En onvermijdelijke spijt bij de nieuwe jas. Mooi geschreven.

pally · 12 maart 2008 op 15:31

De spijt om wat verloren is, laat je zien, maar eigenlijk ook dat wat verloren is altijd mooi lijkt, zelfs als het bijna destructief was.

mooi gedaan, Troy

Groet van Pally

arta · 12 maart 2008 op 16:24

Mooie titel, de versleten jas als metafoor.
Je weet pas wat je mist op het moment dat het er niet meer is…
Erg mooi, weer, Troy

Siebe · 12 maart 2008 op 22:33

Mooie column. Het lijkt op wensdenken maar eigenlijk is het dat niet. Terugverlangen, in een moment van onoplettendheid. Wat te doen als je dat het volgende moment wel weer doet, opletten. En dat moment komt ook gewoon weer. Gedane zaken.

Het is heus gepermitteerd, maar alleen in een moment van onoplettendheid.

Gr
s

Siebe · 12 maart 2008 op 22:33

EDIT – Was dubbel geplaatst… Weird…

Quinn · 12 maart 2008 op 22:38

Typisch. Dit is de eerste die ik hier weer lees na een heel lange tijd, en hij is prachtig. Maar bovenal lees ik er een eigen verhaal doorheengeweven, tussen de regels als het ware. Alsof je stukjes open hebt gelaten, die ik als lezer voor mezelf invul. Als je dat bereikt, dan heb je je stuk goed geschreven.

Waarmee je mij meteen weer inspireert te kijken of ik het nog kan, goed schrijven.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder