“Jongens, we kunnen op uitwisseling!” Onze reactie is koeltjes, uiterst lauw. Verder nog iets? Chef de ‘clinique pédagogie en ander kinderonheil’ staat een tel met de knuistjes in het weinige hoofdhaar. Hij had ware geestdrift verwacht, ovationeel applaus, gretig onthaal. Tromgeroffel. Klaroengeschal. Hij oogt afgemat, verbijsterd zelfs. Mondhoeken en schouders zakken dieper weg. Onwillig geteisem dresseren richting enig enthousiasme is hem niet gegund. De over de schedel geplakte lok haar valt in zijn gelaat. Potsierlijk. “We kunnen naar Zuid-Frankrijk, Cahors, dichtbij Toulouse”. Ja, en? Allen denken aan beperkte financiële middelen in een kleurloos studentenleven vol karigheid, bittere armoe, surrogaatliefde en riant dorstige inname van schuimend geel vocht. Ze maken ons de plas niet lauw. Zeker die chauvinistische Fransozen niet. Arrogante wijsneuzen. “Het Ministerie van Onderwijs heeft ons uitgekozen”. Wanneer juist onze pedagogische academie in de prijzen valt, dan moet een volslagen idioot daar aan de touwtjes trekken. Fijn, dan doorlopen en opzouten! De arme hopman der opvoedkundige wijsheid geeft het langzaam op. Begint in te zien dat het duffe, ingeslapen zooitje ongeregeld, met een toekomstige onderwijstaak, niet in beweging te krijgen is. Trekken aan een ontzield paard lijkt het. Hij speelt zijn laatste, doorslaggevende, troefkaart uit. Als donderslag bij glanzende hemel: “Het Ministerie betaalt alles!” Zijn timing was altijd al dodelijk.

Een pandemonium breekt los. Orde, regelmaat, tucht, lijfstraf en misbruik zijn belangrijk in een klas vol gespuis. Wordt ons dagelijks onderwezen. Nu ontbreekt het voor lange tijd. Er maakt zich een ware hartstocht van ons meester (en juf). Voor noppes afreizen op kosten van de belastingbetaler naar zuidelijker streken. Tien dagen lang meeslepend leven. Tja, dat plaatst alles in een aantrekkelijker kader. Slempen, copuleren, voortplanten, aborteren en culinair bunkeren. Zonder lessenseries, tentamens en grijze Hollandse middelmaat. Je even de Almachtige voelen. Kortstondig leven als God in Frankrijk. Jezus, wat een uitgelezen buitenkansje. “Wie willen er mee?”

Welnu, mijn groep, tot de rand gevuld met aantoonbaar gajes, meldt zich en masse aan. Voor genot buiten de landsgrenzen. Je te barsten werken én feestvieren zit ons sowieso spijkerhard in de genen geramd. Om te overleven een onontbeerlijke combi. Drankgelagen, balorigheid en gezonde ontdekkingsdrang richting het andere geslacht zijn bij de gehéle schoolbevolking legendarisch. Mijn aandeel daarin? Ach, alcohol, hormonen en geldingsdrang maken meer defect dan je dierbaar is. Vooral hersencellen, intermenselijke contacten en vrouwenharten. Iedereen wil deel uitmaken van onze hilarische groep met haar dartelende dynamiek. Uitgesloten natuurlijk. Verslettering van de meisjes eisen meesters in spé graag voor zichzelf op.

Een paar weken nadien verzamelt het didactisch gepeupel in opleiding zich op perron 2a. In de buidel een kosteloos ticket. Alcoholica van elk denkbaar merk in verrassende doses in de binnenzak. Porties nederwiet verstopt op plaatsen waar de Franse gendarmerie zeker niet zal rondtasten. Kinderlijke blijheid is de grondtoon van de uitgelaten stemming. Ons verplaatsen in jongvolwassenen is een vereiste op de basisschool. Mijn motto: “Koester het kind in jezelf!” Dat treft. Kortom; een bizar schoolreisje. Per boemel dit keer. Zónder uitzwaaiende ouders.

Moeders thuis: “Je gedraagt je toch wel een beetje fatsoenlijk hè?” Een rekbaar begrip. “Ja mam, ik schrob 3 maal daags mijn glazuur, douche me dagelijks koud af en ververs 2 x per etmaal mijn heupslip. Indien wenselijk natuurlijk vaker!” Dronken en stoned strompelen we naar de gereserveerde plaatsen. Korte termijn liefde, inhoudsvolle inname van 18% (of meer) én geestverruimende middelen bepalen onze voetreis naar zonniger streken. Richeltuig op sjouw. Bijna gereed voor een sturende leerzame rol in kinderlevens. Vooralsnog ontremd, ontregeld, ontvlamd. Een liederlijk, verdorven en schandelijk zooitje Geruststellend. Voor toekomstige ouders, voor hun kroost…

Wordt vervolgd


3 reacties

Mien · 13 juli 2010 op 09:57

Studentikoos columnpie.
Het vervolg mag wat mij betreft met ietwat minder franje.
Het versieren gaat toch wel lukken in deel 2, toch?

Mien

DACS1973 · 14 juli 2010 op 11:46

Hoe zal dat aflopen…
Vind jouw schrijfstijl wel wat hebben, ofschoon die vlot doorlezen niet makkelijk maakt.

Shitonya · 14 juli 2010 op 22:13

Humja, exact dezelfde schrijfstijl en opsomming als de voorgaande keer.. dat maakt het lezen er niet soepeler op. Integendeel. Te lange zinnen, teveel opsomming, waardoor het niet lekker weg leest. Teveel bijvoeglijke naamwoorden.. it’s just too much! Dus ik hoef niet zo heel graag het vervolg te lezen. Het kon makkelijk in een column als je wat directer zou zijn.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder