Geert Wilders heeft een beetje gelijk. Natuurlijk had de koningin het in haar kersttoespraak over hem. “Grofheid in woord en daad die de verdraagzaamheid aantast” en het “eroderen van de gemeenschapszin”, dat is wat Doekle Terpstra bedoeld moet hebben met “verwildering” van de samenleving. En hoewel iedereen snapte dat het ook toen al over Neerlands Grote Verwilderaar ging wilde Doekle dat niet toegeven. Hij zag de bui hangen, maar het was al te laat. Geert is de grote roerganger van de verwilderingsbeweging maar zodra hij daarvoor de credits krijgt, begint hij moord en brand te schreeuwen. Stiekem is Geert natuurlijk apetrots dat hij eindelijk alle aandacht krijgt die hij verdient, maar hij moet zijn imago koesteren. De verwildering gedijt immers onder mensen die zich slachtoffer voelen. Dus moet Wilders als aanvoerder van die beweging, het ultieme slachtoffer zijn. Alle persoonlijke erkenning die Geert tegenwoordig ten deel valt weet hij gewiekst om te draaien in het tegendeel. Hij is een meester in de ‘op zijn pik getrapt’ rol.

Het spelen van de Geert Wildersrol in deze tijd moet een verslavende ervaring zijn. Hij hoeft maar te piepen en de verdedigers van de multiculturele samenleving kruipen in hun schulp. Het woord ‘verwildering’, de geniale vondst van Doekle, had Geert behoorlijk parten had kunnen spelen. Het had alles in zich om ‘Het woord van het jaar 2007’ te worden. Maar die kans werd hoogstpersoonlijk om zeep geholpen door de uitvinder ervan. Dus werd het ‘bokitoproof’, een grappig woord dat zowaar de komkommertijd overleefd had en waar niemand zijn vingers aan kan branden. Ik ben benieuwd hoe bokitoproof Geert is. Zijn tegenstanders waren tot nu toe van Doekle-kaliber. Het wordt tijd dat Doekle plaats maakt voor Bokito.

Als ik naar Wilders luister, moet ik altijd de neiging onderdrukken om kutmarokkaantjes en fundamentalistische moslims te gaan verdedigen. Wat opvalt is dat hij zoveel gemeen heeft met degenen die hij bestrijdt. Net als een kutmarokkaantje pikt hij het niet als hij een klap terugkrijgt nadat hij er eerst een uitgedeeld heeft. En zijn denkbeelden over de fundamenten van cultuur zijn net zo overspannen als die van een fundamentalistische moslim. Terwijl cultuur eigenlijk vooral een instrument is om de wereld overzichtelijk in hokjes in te delen. Daarmee is dan meteen vastgesteld wat normaal is en wat raar. Wilders en ik hebben bijvoorbeeld een heel andere cultuur. Ik vind hem een raar ventje met een ongelukkig kapsel. Maar we leven in een multiculturele samenleving en het is niet handig om je met de indeling normaal/raar van andere culturen te bemoeien.

Elke cultuur kent rekkelijken en preciezen, fundamentalisten die vinden dat alles volgens de letter van de wet moet. En ze bepalen zelf wat de letter van de wet is. Neem nu de cultuur waarin vrijheid van meningsuiting centraal staat. De fundamentalisten vinden dat je de plicht hebt om maximaal, in de meest krasse bewoordingen van die vrijheid gebruik te maken. Door bijvoorbeeld moslims consequent voor geitenneukers uit te maken. Of, zoals Geert, door een film te maken over de islam waarin, als de voortekenen niet bedriegen, moslimfundamentalisten en rekkelijke moslims, over een kam gescheerd zullen worden. Ze putten immers allemaal uit de koran, een boek dat door Geert in de ban is gedaan. Een ding moet je Geert nageven. Dankzij hem is de integratie van gewone moslims in een stroomversnelling geraakt. Ze worden in ijltempo vertrouwd gemaakt met vrijheid van meningsuiting. Het bewijs daarvan kunnen ze leveren als ze hun schouders ophalen over die film. Want zelfs de verwildering gaat wel weer over.

Categorieën: VEC

20 reacties

pepe · 1 januari 2008 op 09:12

[quote]Ik ben benieuwd hoe bokitoproof Geert is. [/quote] 😆
[quote]Het bewijs daarvan kunnen ze leveren als ze hun schouders ophalen over die film. Want zelfs de verwildering gaat wel weer over.[/quote]Helemaal waar lijkt mij, schouders ophalen en verder leven. Sommige mensen kicken nu eenmaal op aandacht, zowel positieve als negatieve.

Goed geschreven column en leuk dat jij er ook weer bent.

Mercurius · 1 januari 2008 op 09:51

Een column over een man, waar ik persoonlijk geen woorden over vuil zou maken, maar door jou (zoals ik gewend ben) weer goed in elkaar gezet.

Jammer van de volgende slordige fout:

[quote]had Geert behoorlijk parten had kunnen
spelen. [/quote]

en de vergeten komma’s tussen twee werkwoorden, maar desondanks een column zoals een column behoord te zijn.

Welkom terug! Hopelijk schrijf je ook weer wat columns met een hoog Thom Arisman-gehalte.

ciao Mercurius

Li · 1 januari 2008 op 12:45

Een column zoals een column moet zijn. Met een kop en een staart en daartussen een duidelijke boodschap. Eentje die ik nooit zelf had kunnen schrijven.

Ik hoop dat dit VC-stokje naar meer smaakt en dat je vaker je ‘pen’ laat zien.
Jouw strakke, sportieve, gladgeschoren schrijvelarijen bevielen mij wel. 😉

Kommaneuken doe ik niet, dat heeft Mercurius al gedaan. 😀

Li

Kees Schilder · 1 januari 2008 op 13:06

Ik houd niet van fundamentalisten.Niet van Wildersfundamentelisten en niet van Moslimfundamentelisten want fundamentalisten nooit naar andere meningen.
Goed neergezet.En weer een kei van een column.Ik mag , na een te lange tijd,hopen op een Vermauritzzzzering van Columnx? 😉

WritersBlocq · 1 januari 2008 op 13:25

Goed verhaal zeg, en wat leuk dat jij aftrapt met de VEC 🙂

Groetje, Pauline.

Ma3anne · 1 januari 2008 op 13:46

Jee, wat een verrassing op nieuwjaarsdag weer eens een column van jou!

In principe vind ik elk woord dat aan Geert Wilders besteed wordt een verloren woord, maar ik heb je verhaal toch uitgelezen. Het is gewoon goeddoortimmerd.

Het is hier mode geworden om alle foutjes uit een tekst te halen. Vandaar mijn vraag: Is het nou over één kam gescheerd of geschoren? 😉

Van mij hoef je het estafettestokje niet door te geven. Doe er nog maar een paar.

Wayan · 1 januari 2008 op 15:14

Nederland is enorm gastvrij in vergelijking met Indonesia !

Vergelijk Indonesië even met Nederland : enkel mensen die het Indonesisch staatsburgerschap bezitten mogen land, huizen en appartementen kopen.

Om het Indonesisch staatsburgerschap te bekomen moet men vijf jaar bij dezelfde werkgever werken, vloeiend Indonesisch spreken, 80 miljoen rupiah betalen aan corruptiegeld (bijna zesduizend Euro) en slagen in het examen over Indonesische geschiedenis, recht en wet.

Vreemdelingen mogen huizen en andere onroerende goederen huren, maar klaag niet tegen de huisbaas dat het door het dak regent of dat er problemen zijn met het huis. Hij zal eerst de politie betalen om je een bezoek te brengen, dit betekent een waarschuwing om je bek te houden, en als je nog meer protesteert zal de huisbaas de immigratiediensten betalen om je te laten deporteren. En die diensten zullen dat ook inderdaad doen als er voldoende betaald wordt.

Mijn Oostenrijkse vriend was chef kok in een vijfsterren restaurant in Jakarta. Hij werd dan benoemd tot manager van het restaurant. Toen maakte hij ruzie met de nieuwe Indonesische kok, die hij verweet niet goed te zijn. De Indonesische chef ging naar de immigratiediensten van het Indonesisch ministerie van Justitie en zei dat de verblijfs- en werkvergunning van mijn vriend enkel het beroep van kok en niet manager toeliet. Mijn vriend werd aangehouden door de Indonesische politie en na een nacht in de gevangenis op een vliegtuig naar Oostenrijk gezet. Deportatie, na 12 jaar werken in Indonesia !

Er zijn honderden gevallen zoals hogervernoemde. Indonesiers nemen wraak bij de minste kritiek.

Dan hebben de vreemdelingen in Nederland het nog goed hee !

Maar ik begrijp die Wilders wel, want hier is het religieus racisme iets waar men tegen moet vechten.

Ik heb mij sinds het jaar 1989 ingezet voor de lepralijders van Kalimantan (Indonesisch Borneo) Ik ging naar al die dorpen waar de lepralijders gewoon het regenwoud werden ingejaagd en maar voor zichzelf moesten zorgen.

Ik ging ze allemaal ophalen uit het regenwoud met een rivierboot en heb ze verenigd in een speciaal ziekenhuis, in samenwerking met een Hollandse Limburger, een katholieke missionaris.

De moslims wilden de boot niet besturen, omdat zij die mensen als onrein beschouwen. Ik werd razend en heb die moslims toen overboord gegooid. Ze zwommen vlug naar de overzijde want er zijn hier en daar krokodillen in die rivier. Ik gooide die moslims overboord in de buurt van een dorp, dus ze zullen niet verhongerd zijn.

Er gebeuren hier tegenwoordig veel overstromingen wegens de ontbossing.
Bashir, de moslim imam die het brein is achter de bommen in Bali, en nu al vrij rondloopt na slechts 2 jaar in een Indonesische gevangenis, heeft een paar dagen geleden op de Indonesische TV verklaard dat de overstromingen en de aardverschuivingen een straf zijn van Allah wegens ‘immoreel gedrag’ en dus niet een gevolg van de ontbossing.

De dorpelingen op het eiland Java geloven die man, en denken dus dat als zij nog meer fundamentalistisch islam worden, er geen overstromingen meer zullen gebeuren.

Moslims voelen zich altijd bedreigd, altijd klaar om te zeggen dat men hun aanvalt, nooit tolerant. In Maleisië, en ook in Indonesië, gebruiken de christenen al honderd jaar het woord ‘Allah’ om God aan te duiden. Nu zegt zowel de regering van Maleisië als het Ministerie van Godsdienstzaken van Indonesië (jaja, zo’n ministerie bestaat !) dat de katholieken en de andere christenen het woord ‘Allah’ niet meer mogen gebruiken.

Gelukkig Nieuwjaar in het verre Europa, waar alles nog goed gaat !

Prlwytskovsky · 1 januari 2008 op 17:28

@Wayan: een collumn als antwoord? Pffffff ….. 😡

Dees · 1 januari 2008 op 18:33

Maurits! Long time no see. Leuk, dat een VEC je uit je kluizenaarspen tovert. Mijn eerste gedachte: “goh, er komt geen vrouw aan te pas”. Flauw he…

Ik vind het een column zoals een column moet zijn, doortimmerd. En de plek ervan misstaat je helemaal niet.

Goed stuk, kortom 😉

Maurits · 1 januari 2008 op 19:45

Wat een warm welkom! Ik zal weer wat vaker een column plaatsen. Maar dat een column van mij zoveel instemming krijgt, zal een uitzondering blijven;-) Ik moet wel om mijn reputatie denken

Tja, Mercurius, mij is als voorvechter van goed en mooi taalgebruik die “had” teveel wel aan te rekenen. Het is er tussendoor geslipt. Overigens had je “behoord” met een t moeten schrijven. Wat ben ik blij dat ik meteen kan terugmeppen;-)

Marianne
“gescheerd” en “geschoren” is allebei goed. Ik vind het niet verkeerd dat er opmerkingen komen over incorrect taalgebruik. Dat werd eigenlijk wel eens tijd op columnx. Goed spellen en zo is geen garantie, maar wel een voorwaarde voor goede en mooie teksten. Taal is je gereedschap, daar ga je zorgvuldig mee om.

Wayan
Het verbaast me niet dat ook in Indonesie verwildering bestaat. Geen reden om daar een voorbeeld aan te nemen in Nederland.

Mosje · 1 januari 2008 op 20:09

Mauritz weer in het land. Mooi, dan kunnen we binenkort weer lezen over mooie meisjes en pikante bikini’tjes. Kan haast niet wachten.
😀

pally · 1 januari 2008 op 21:41

Goed geschreven column!
Mooie titel,

groet van Pally

Grumpy-old · 1 januari 2008 op 23:56

Het enige wat ik bij Wilders heb is :
Jeezus wat een kop met haar heeft die vent.

Dan trekt zijn bek open en het enige waar ik aan denk is die achterlijke bos haar op zijn kneiter. Misschien als ie zich kaal scheert dat ik dan wel zal kunen horen welke onzin hij uitkotst . Maar voorlopig heb ik maar een beeld van die man: haar , haar en nog es haar . Verder kom ik niet . En gelukkig maar zo te horen.

Er word veel teveel aandacht geschonken aan die gek. Kleine kinderen houden ook op met zaniken als je ze lang genoeg negeert en niks toegeeft.

Maar wat een storm aan reacties. Er zijn er zelfs bij die langer zijn dan je column zelf 😆

Greetz
Grumpy

Maurits · 2 januari 2008 op 00:17

Dag Mozje, Die columns over mooie meisjes komen ook wel weer. Dus als liefhebber daarvan kom je bij mij aan je trekken.

Wat het haar van Wilders betreft. Iemand heeft eens gezegd dat het eigenlijk een fundamentalistische imambaard is, maar dan bovenop zijn hoofd.

Wayan · 2 januari 2008 op 07:40

Sorry dat mijn reaktie wat lang is uitgevallen. Ik bedoelde dat ik tegen de ‘verwildering’ ben, niet dat Nederland een voorbeeld moet nemen aan Indonesie !

Siebe · 2 januari 2008 op 09:30

Jemig, lijkt wel een reünie hier. Ineens komen er allerlei schrijvers van eerder weer opdagen. Alsof iedereen teveel gemijmerd en bezonnen heeft rond kerst en oud en nieuw. Maar wat is het toch verschrikkelijk leuk om al die mensen hier weer te zien.

Welcome back Maurits.

Gr.
S

arta · 2 januari 2008 op 11:08

[quote]Het wordt tijd dat Doekle plaats maakt voor Bokito.[/quote]
Helemaal mee eens!
Goede column!
🙂

KawaSutra · 2 januari 2008 op 17:07

[quote]Of, zoals Geert, door een film te maken over de islam waarin, als de voortekenen niet bedriegen, moslimfundamentalisten en rekkelijke moslims, over een kam gescheerd zullen worden.[/quote]
Schapenneuker dus….?
Goeie column.

HKVH · 3 januari 2008 op 11:06

Goeie column, makkelijk weg te lezen! Enne verwildering, misschien moet dat woord maar eens opgenomen worden in de dikke 😉

pally · 1 februari 2008 op 11:27

Betekent VEC dat we een jaar lang elke maand dezelfde column krijgen? Zelfs voor een goede column wel wat veel!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder