Ik lig in mijn bed na de fantastische overwinning op PSV en terwijl ik langzaam wegdoezel zie ik een man in mijn droom verschijnen. Ik herken iets van hem uit een ver verleden en vraag me af van wie die scheve kuif ook alweer was. Hij draagt een blauw wit shirt met rode hartjes erop, maar zijn naam wil nog niet te binnen schieten. Ik hoor hem zachtjes mijn naam noemen en ik ben totaal verrast. “Mag ik je iets vragen?” vraagt de nog steeds onbekende man aan me, ik knik, maar wil eerst weten met wie ik hier te maken heb.

“Ik ben Abe, en heel lang geleden speelde ik voor sc Heerenveen de sterren van de hemel. Heel langzaam begint me iets te dagen, want net als alle andere supporters uit deze tijd ben ik natuurlijk al eens in de pronkkamer van sc Heerenveen geweest, en evenals zoveel andere voetbal liefhebbers aanschouw ik elke keer het beeld van Abe Lenstra bij mijn bezoeken aan het stadion. Ik kan het me haast niet voorstellen dat hij echt de persoon is wie hij zegt dat hij is.

Hoe is het potverdorie mogelijk….. ik lig hier in mijn bed en in mijn droom voer ik een gesprek met Abe Lenstra! ja echt waar man! Abe de legende van sc Heerenveen die zoveel mooie doelpunten scoorde voor mijn clubje en die nu aan mij vanuit de hemel vraagt of het voetbal anno 2010 nog wel zo leuk is.
Zonder goed na te denken antwoord ik, “ja leuk hoor, best erg leuk!, want tegenwoordig kun je als toeschouwer bij een wedstrijd ook geld verdienen!” “geld verdienen als toeschouwer?” vraagt Abe. Jazeker Abe, wanneer je bijvoorbeeld voor aanvang van de wedstrijd via je mobiele telefoon het totaal aantal buitenspel situaties goed hebt voorspeld. Abe fronst zijn wenkbrauwen en vraagt me wat een mobiele telefoon is. “Ohw dat is zo’n telefoontje waarmee je op elke straathoek kan bellen!” ja Abe, in jouw tijd bestonden alleen nog de bakelieten toestellen met een grote draaischijf in het midden! Ik zie aan het gezicht van Abe dat ik eindelijk iets vertel wat hij wel herkend.

Abe word nieuwsgieriger en vraagt me hoe dit nou toch kan? “Oh, dat is nog niets joh!” antwoord ik, “tijdens de rust is het namelijk mogelijk om via het grote digitale scherm wat boven het veld hangt de beursen te volgen en `a la minuut aandelen te kopen of te verkopen!”. “Digitale schermen?” ach ja Abe, dat is ook weer zo’n ingewikkelde nieuwerwetse techniek van tegenwoordig. De Nederlandse competitie is inmiddels drastisch is veranderd. Wat vroeger nog Ajax heette is inmiddels A`dam- Schiphol V.V, Feyenoord heet nu F.C Botlek, en Vitesse en Nec zijn samengegaan in de Gelderland-combinatie. Het stadion waarin ze spelen heette voorheen het Gelredome en is later veranderd in AEX Geld-blijft-een-droom stadion. Ook vertel ik hem dat Heerenveen na een groot fiasco in Finland onder de naam Heerenveen Helsinki inmiddels is gefuseerd met Groningen en Leeuwarden, en onder de naam F.C Frico-Domo ten tonele strijd.

Abe begrijpt er helemaal niets meer van en vraagt me hoe het eigenlijk met Foppe de Haan gaat, waarop ik lachend antwoord, ‘’ha die is na het fiasco in Finland als technisch directeur sinds drie jaar trainer bij F.C Omniworld in Almere en is volgens zijn eigen zeggen nu echt aan zijn laatste seizoen bezig!”
Trouwens die doen het best redelijk hoor, ze hebben nu een speler uit Kongo, Akubu Bongo genaamd, die speelt inmiddels al twee seizoenen voor die club en dat is erg lang! De meeste spelers zijn na een half seizoen alweer vertrokken om elders hun zakken te vullen daarom word Akubu inmiddels al een echte Almeerder genoemd!

Nederlandse spelers (zoals vroeger in jouw tijd), zijn er trouwens al lang niet meer. Foppe en Riemer hebben destijds de Scandinavische markt ontdekt en sindsdien spelen er grotendeels voetballers uit Zweden en Finland voor sc Heerenveen. Het kost al gauw een paar miljoen euro’s om ze binnen te halen, maar daar staat tegenover dat ze keurig geknipt en geschoren afgeleverd worden. “een paar miljoen Euro’s???” vraagt Abe… Ja Abe, we zijn een Europese gemeenschap geworden en hebben nu allemaal dezelfde munten. Bijna overal in Europa kan je gewoon met je Nederlandse euro betalen, en hoef je geen vreemd geld meer te halen bij de bank! Trouwens, tegenwoordig worden alle transfers in miljoenen afgerekend, dat is vandaag de dag heel gewoon hoor!

Abe, wat je ook nog moet weten is dat je tegenwoordig wel golf moet kunnen spelen anders val je echt buiten de mand en zul je niet meer voor vol worden aangezien in het huidige voetbalcircus.
Een seizoenkaart is al helemaal niet meer aan de orde, als je tegenwoordig bij een wedstrijd wilt gaan kijken dien je van tevoren aan te kunnen tonen dat je aandeelhouder bent van die club, vandaar dat de gewone man zijn wedstrijden voornamelijk via zijn pc volgt. Dat is kosteloos als je obligaties hebt van de club, anders moet je daarvoor betalen.

Tenslotte Abe, wil ik je nog melden dat ieder stadion in Nederland kunstgras heeft en een overkapping, zodat je geen last hebt van de kou en de regen, dit natuurlijk om al die buitenlandse spelers het zo comfortabel mogelijk te maken, anders zijn ze zo weer vertrokken. Dat is ook zo’n beetje de reden dat wij het in de competitie iets minder doen. Onze Zweedse en Finse delegatie spelers zijn juist gewend om onder barre weersomstandigheden te voetballen, en door de warmte in de huidige stadions moeten ze steeds na een wedstrijd acclimatiseren. En weet je, nu ik je toch spreek komen al die herinneringen weer boven, zo ruik ik ineens het echte gras weer, en denk ik terug aan die Nederlandse speler Marco van Basten destijds, en aan die omhaal in de Meer.
En toen Feyenoord in 2002 nog een keer de UEFA cup won, dat waren nog eens tijden man, daar kan ik tegenwoordig alleen nog maar van dromen!!


10 reacties

Ma3anne · 27 februari 2004 op 13:33

Veel voetbal vandaag bij columnX. Maar op deze manier lust ik er nog wel een paar!

Als je Abe nog eens ziet, doe hem de groeten!

viking · 27 februari 2004 op 13:35

Pleuro, knap geschreven maar ik weet het bij jou echt niet meer hoor. Een vrouw die over voetbal droomt? Eén voetballer, OK maar over voetbal??? Als mijn tante een piemel had… was het mijn oom geweest denk ik dan maar!

pleuro · 27 februari 2004 op 13:47

Lieve Viking, zoals jij een strakke plasser krijgt van een ritje op die geweldadige Harley, zo krijg ik vaak een spuitend orgasme tijdens een waanzinnige pot voetballen… 😀 Daarbij komt dat je een droom van tevoren niet kan voorspellen, maar zodra het motorseizoen weer is aangebroken en ik de straatklinkers weer uit de straat trek, dan zal ik heel misschien ’s avonds ook stiekem even dromen over jou. Tenslotte is de viking de mascotte van mijn clubje en de viking van ColumnX deelt ook nog eens mijn passie voor het motorrijden….. niks is onmogelijk dus in dit geval

Mosje · 27 februari 2004 op 15:11

In 2010 is Friesland afgescheiden van de rest van Nederland. De uitspraak “Ik ga in het buitenland voetballen” degradeert. Heerenveen heet voorgoed “It Hearrefean”. Fryslân krijgt een eigen munteenheid: de Pleuro. (de waarde hiervan wordt vastgesteld op wat de oude gulden ooit was). Abe Lenstra wordt postuum tot president gekozen, en een niet nader te noemen vrouwelijke Hearrefean supporter wordt zijn Earst Frou……
Een droom? Of een nachtmerrie?
:laugh:

Kees Schilder · 27 februari 2004 op 15:43

Al heb ik niets met voetbal.Je columns daarover lees ik graag.Ook deze weer.

Mup · 27 februari 2004 op 19:11

Langzaamaan begin ik in herhaling te vallen. Maar ik zeg het gewoon nog een keer, ondanks dat ik echt drie keer niks met voetballen heb, lees ik de columns daarover graag, zo ook deze weer, hoop nu alleen dat ik niet over jou en Viking op een voetbalveld ga dromen:-)

Groet Mup.

Kees Schilder · 28 februari 2004 op 11:56

hallo, Pleuro. Als wij nog naar voetballen willen, zou je dan die gemotoriseede Viking ffe willen laten voor wat hij is. 😀

pleuro · 28 februari 2004 op 12:34

Het motorseizoen is voor mij ook nog niet begonnen Kees, dus wees gerust….. alle aandacht voor jou tijdens de match!

Eftee · 28 februari 2004 op 13:27

Als ik je columns zo lees, leef je nog net niet helemaal voor voetbal. Of heb ik dat mis?
Hij is wel weer perfect geschreven!!

feyenoord4ever · 14 maart 2004 op 12:53

Feyenoord, 2002, uefacup. aaah wat fantastisch was dat, als een orgasme. 😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder