Het was een mooie zondag. De hemel was helder en strakblauw. Warme zonnestralen lokten hem op een vroeger tijdstip naar buiten dan gewoonlijk. Sloffend betrad hij de kleine schuur achter in de tuin en nam een bak mais uit een grote zak. Moeizaam richtte hij zich weer op en draaide zich om naar zijn lievelingen. Sommigen onder hen waren prijsduiven, met een indrukwekkende stamboom.

Nu hij wat ouder werd, ging het verzorgen van de duiven hem een stuk moeilijker af, maar hij kon zich er niet toe zetten om de boel weg te doen. Niemand zou een cent willen betalen voor een oude schuur met vertimmerde duiventil, maar hij hield nog teveel van zijn prachtige duifjes om afscheid te kunnen nemen. Hij nam zijn grijze alpinopet in de hand en leunde tegen het venster. Hoog in de lucht vlogen de duiven, vrij van ziekte, ouderdom en verdriet. Dat ging heel anders bij zijn vrouw, Fie, inmiddels tweeënzeventig jaar oud. Ze was ziekelijk, slecht ter been, dik, met een aantal ontsierende harige wratten in het gezicht. Dit alles was niet fraai, maar het ergste vond hij nog wel dat ze onafgebroken winden liet.

Ook hij verouderde, al kon hij het af en toe maar met moeite geloven. Een blik in de spiegel overtuigde hem dan van zijn ware leeftijd, tachtig, maar in zijn hoofd was hij nog altijd een jonge kerel. Hij wierp een blik op zijn polshorloge en keek ongeduldig naar de poort. Zo meteen zou zijn enige kleinzoon op bezoek komen en hij nam zijn vriendinnetje mee. Het meiske was amper zeventien. Glanzend lang haar, mooie grote ogen en een paar borsten die de droom waren van elke oude man, zeker een van tachtig.

Er stond een kleine foto van haar naast zijn bed. Soms nam hij haar beeltenis in gedachten. Dan fantaseerde hij over opnieuw jong zijn en vrij, vol van het leven en de passie. Fie lag snurkend en schijtend naast hem, doof was ze ook nog, en hij kon geen enkele fantasie meer met haar delen. Samen met het meiske deed hij wekelijks de afwas. De deur naar de kamer ging dicht, zodat Fie en zijn kleinzoon, die in de kamer zaten te praten, niets merkten. Een toevallige aanraking, een onopvallende streling, hij keek er elke week naar uit. Het onschuldige meiske besefte dit niet.

Hij wist wel dat het niet kon. Het was niet juist. Maar zijn leven liep tegen het einde, en hij kon zichzelf dit verboden genoegen niet ontzeggen. De jonge huid, het frisse haar, het zachte vlees. Niet langer de geur van zure adem, oud vlees en etterende wonden. Even niet denken aan het open graf. Gefrustreerd schopte hij tegen een eikel in het hoge gras. De poort werd geopend. Eerst zag hij zijn kleinzoon, en daarna zijn vriendinnetje. Met de vingers in de mond floot hij zijn duiven terug.
Hun vrije moment was voorbij.

 


NicoleS

Door veel te lezen word je een betere schrijver. Joost Zwagerman was ervan overtuigd. Ik houd van lezen maar ook van schrijven. Ik ben bij column x terecht gekomen dankzij mijn lieve vader die hier jaren columns geschreven heeft. Kees Schilder is zijn naam. Ik hoop evenveel plezier te beleven aan het schrijven als hij. Favoriete schrijvers: Gerard Reve, J.J Voskuil, Maarten 't Hart, Adriaan v Dis, Arnon Grunberg, WF Hermans, Simon Vestdijk, Louis Bordewijk en Jean Plaidy. Favoriete boek: Het bittere kruid, Marga Minco.

16 reacties

Ferrara · 12 augustus 2016 op 17:55

Naar aanleiding van je prachtige eerste alinea, waarin de duivenmelker mijn sympathie verwierf, totaal op het verkeerde been. Moest wel even omschakelen. Knap gedaan.
Je hebt een hoofd vol verhalen.

Mien · 12 augustus 2016 op 20:25

Mooe column. Hij daalt heel langzaam in. Net als de duiven. ?

Nachtzuster · 12 augustus 2016 op 23:02

Heel mooi. Klein, schrijnend en liefdevol op een verboden vlak. Goed ingeleefd in een bejaarde, eenzame man! Prachtige laatste zin!

    NicoleS · 13 augustus 2016 op 08:26

    Dank je wel Nachtzuster. Mooi dat jij dat erin terug ziet. Dat die man iets deed dat niet kon maar dat ik hem toch menselijk wilde laten overkomen.

Bhakje · 13 augustus 2016 op 06:12

Bijzonder knap, zowel in de wijze van schrijven, als in de dubieuze situatie die wordt beschreven.

NicoleS · 13 augustus 2016 op 08:26

Dank Bhakje?

van Gellekom · 13 augustus 2016 op 10:34

Heel knap geschreven. Elk detail zorgvuldig op papier gezet. Mooi!!

Esther Suzanna · 13 augustus 2016 op 13:39

Het is een goed geschreven, technisch, stuk en het idee voor het verhaal is mooi.

Ik vind het alleen jammer dat je de zieke oude dame omschrijft in bewoordingen die ‘wat mij betreft’ totaal afdoen aan dit schrijven.

Er zit daardoor een overdreven, cynisch, naar kantje aan hetgeen ik stuitend vind. Misschien was dat de insteek? Het was geloofwaardiger geweest, mooier en fijner zonder al die superlatieven als harige wratten, schijtend enz…

    NicoleS · 13 augustus 2016 op 13:43

    Helaas ziet de man zijn vrouw zo. Niet ik. Maar ik snap je gevoel.

StreekSteek · 13 augustus 2016 op 13:43

Mooi getroffen sfeer van stuiptrekkingen tegen het onverbiddelijk verval.

Nummer22 · 14 augustus 2016 op 09:11

Schitterend! Het einde de realiteit van verleden, heden en toekomst! Applause Nicole S

Geef een reactie

Avatar plaatshouder