Dat is de titel van de nieuwe single van rapper Raymzter.
Het nummer zag ik voor het eerst op de muziekzender TMF. Normaal gesproken ben ik niet echt weg van Raymzter maar hij was in de studio om het nummer te promoten en hij vertelde waar het nummer over gaat en dat wekte mijn interesse om te blijven kijken. Ik heb het nummer nu een paar keer gehoord en ik vind hem steeds beter worden.

Hij rapt over jonge meisjes (ongeveer 14 jr.) die met veel te korte rokjes lopen met bikini topjes, rappers die veel te blote dames in hun clips hebben en meisjes van 16 jaar die de hoer uit hangen in clubs.

En dat gaf mij de inspiratie om hier iets over te schrijven.

is ook niet zo dat deze cultuur veel te bol staat van seks? Toen ik deze zomer in de stad liep, zag ik heel veel jonge meiden, sommige schatte ik ongeveer 12 jaar, die er niet naar hun leeftijd bij liepen.

En dan bedoel ik niet dat ze met een gebreide trui van hun oma moeten lopen, zeker niet in de zomer. Maar het lijkt wel of ze steeds jonger worden met sexy kleding.

Als ouder vind ik dat je er op kan letten wat je dochter draagt, maar ook als broer of zus. Je wilt toch niet dat je zusje van 14 de aandacht trekt van jonge mannen van 21?

De afgelopen maanden zijn er zoveel berichten in het nieuws geweest dat jonge meiden hun lichaam verkopen, voor een pakje sigaretten, een breezer, een merkspijkerbroek en noem het maar op….Dan vraag ik me af waar is je zelf respect??

Nou is mijn vraag aan de dames die dit stukje lezen wil je gezien worden als vrouw of als bitch? En hoe wil je behandeld worden?

Als je je kleed en gedraagt als een vrouw zul je door mannen ook zo behandeld worden, maar als je je kleed als een bitch en je ook zo gedraagt zul je dus ook als oud vuil behandeld worden.

Ik heb er zelf ervaring mee, ik ben nu 20, maar toen ik 16 liep kon ik er ook schaars gekleed bij lopen. Nu zie ik zelf het verschil in aandacht van mannen. Toen ik erbij liep met bijna geen kleren om mijn lijf, werd ik anders behandeld, mannen zagen mij als een lustobject, nu word ik behandeld met respect. En ik moet zeggen, dat bevalt mij een stuk beter.

Ik wil niet zeggen dat je niet sexy gekleed kan gaan, maar er is een verschil tussen sexy en classy sexy. Als ik uitga dan wil ik ook wel sexy zijn, maar ik wil er niet bijlopen als een goedkope del, om het maar netjes te zeggen.

Jij wilt toch ook niet uiteindelijk versierd worden door een loverboy, om vervolgens achter de ramen te komen…

Dus meiden, heb respect voor jezelf en voor je eigen lichaam. En represent vrouwen en meiden die classy zijn!!

Categorieën: Media

14 reacties

WritersBlocq · 24 september 2006 op 20:28

Hoi Sam, leuk dat je hier komt schrijven.

Er zitten wel goede grondstoffen in je verhaal, maar ook wat haken en ogen. Jij hebt de wereld verbeterd in jouw ogen en bent je anders (= beter?) gaan kleden, maar dat wil niet gelijk zeggen dat als je je sexy kleedt maar door een loverboy laat verleiden en achter de ramen komt. Anders mag ik wel een raampje gaan uitzoeken 😛

melady · 24 september 2006 op 22:46

Geen lekkere leesbare column Sam, al die korte stukjes leest voor mij niet lekker. Je stelt vragen, geeft advies, zet stellingen neer.

[quote]Nou is mijn vraag aan de dames die dit stukje lezen wil je gezien worden als vrouw of als bitch? En hoe wil je behandeld worden? [/quote]

Antwoord: Ik ben een vrouw en een bitch en dat kan iedereen zien. Zo word ik ook behandeld.

champagne · 25 september 2006 op 00:25

De losse stukjes lezen inderdaad niet lekker. Het zijn een heleboel vragen en weinig antwoorden.

Op zichzelf behandel je een interessant thema, helaas komt het niet echt uit de verf.

KawaSutra · 25 september 2006 op 01:25

Dit lijkt me nu typisch een voorbeeld van een moderne hedendaagse column die ook de jongeren, en dus de doelgroep, aan zou kunnen spreken. Misschien moeten de ‘oudjes’ zo langzamerhand maar eens afscheid nemen van de traditionele column, wil je nog een jong publiek kunnen raken tenminste. Deze column staat bol van directheid, nieuwe zakelijkheid, straight to the point dus. Verlost van alle overbodige franje en zonder beslag te leggen op tijd die de nieuwe lezer niet heeft of er niet voor over heeft. Is het eigenlijk niet gewoon een RAP?

Chantal · 25 september 2006 op 09:12

Ik vind deze column wel ok 🙂 De boodschap is in ieder geval helemaal duidelijk! En wat die boodschap betreft: volgens mij is sexy zijn iets wat je uitstraalt, sommige meisjes doen hopeloos hun best met korte rokjes en lage topjes, maar echt sexy worden ze er niet van, eerder sletterig. Terwijl andere meiden/vrouwen er al sexy uitzien als ze in een trainingspak rondlopen.. volgens mij heeft het meer met zelfrespect te maken dan met wat je aanhebt. 🙂

arta · 25 september 2006 op 10:25

ik vind de schrijfstijl van de column inderdaad jong, maar de stelling in je stukje doet me meer aan een ouder persoon denken. Bijzonder…

BrokenHalo · 25 september 2006 op 10:41

Laten we niet vergeten dat er ook een andere kant is. Want hoe een meisje van 14 zich ook kleed, een volwassene heeft daar gewoon van af te blijven. We moeten er rekening mee houden dat kleding en houding heel belangrijk zijn voor jonge meisjes en hun vriendinnen. En ja, natuurlijk is dat oppervlakkig, maar als je 14 bent is de mening van je vrienden wel degelijk belangrijk en als zij iets mooi vinden, dan is het ook mooi of stoer of sexy. Ik wil niet zeggen dat de normen niet aan het vervagen zijn, maar het mes snijd aan twee kanten. Het probleem ligt niet bij een wip voor een breezer of een rok van 6 cm om de kont van een kleuter. Het probleem ligt bij de manier waarop ouders hun kinderen opvoeden. Want de vaders en broers van deze kinderen zijn dezelfde die op het vriendinnetje van hun dochter geilen.

Eddy Kielema · 25 september 2006 op 11:51

[quote]Toen ik erbij liep met bijna geen kleren om mijn lijf, werd ik anders behandeld, mannen zagen mij als een lustobject, nu word ik behandeld met respect.[/quote]

Heel vreemd dat je vrouwen veroordeeld om hun kleding en niet de mannen die daar opmerkingen over maken. Het gedrag van de mannen moet veranderen en niet de kleding van de vrouwen.

BrokenHalo · 25 september 2006 op 16:00

@eddy
helemaal mee eens, precies wat ik bedoelde, maar dan met minder woorden en een stuk duidelijker als dat ik het heb neergezet. Thanks…

Dees · 25 september 2006 op 16:43

Ik heb een hekel aan een paar dingen.

1. Dat vrouwen worden behandeld als een bedreigde diersoort die extra in bescherming genomen moet worden.
2. Dat vrouwen extra moeite moeten doen om vooral maar niet als bitch of slet of wat dan ook gezien te worden.

Mensen hebben elkaar met respect te behandelen, no matter what. Die wijzende vinger naar de vrouw vind ik vreselijk, de beschermende laag eromheen ook.

Ik begrijp je punt en het is helemaal niet slecht opgeschreven, maar ik vind het wel een tikje kort door de bocht.

pally · 25 september 2006 op 17:56

Ik was een beetje geirriteerd door het wijze vingertje en de vele witregels in je column.
Toen ik je leeftijd las, keek ik er toch wat milder naar.
Zelf geloof ik niet dat kleding erg veel scheelt, ook al druk je er wel iets mee uit.
En mannen zouden toch wijzer moeten zijn, als het zulke jonge meisjes zijn en dat zijn ze gelukkig meestal ook.En een del ben je pas als je er werkelijk een bent, dat heeft met je uiterlijk weinig te maken volgens mij.

Ma3anne · 25 september 2006 op 20:05

De wijde jurken en tuinbroeken van de jaren zestig en zeventig verhulden veel, maar of mannen daardoor anders naar ons keken? Wij meiden hadden in elk geval de illusie dat we niet als lustobject gezien werden, maar als mens. We wilden juist helemaal niet sexy overkomen. Kun je je dat nog voorstellen in deze tijd?
Nee, ik ook niet. 😀

Zo heeft elke tijd zijn verhullingen en onthullingen. Over een paar jaar is een blote enkel weer attracief en kunnen de buikjes en tietjes weer keurig bedekt. Let maar op.

Jouw column getuigt van vooroordelen naar seksegenoten toe. Jammer.

Li · 25 september 2006 op 20:42

Ik denk dat je met bovengenoemde adviezen heel veel kunt. Het is een eerste goedbedoelde poging om een column te schrijven over een ondewerp dat je bezighoudt. Probeer het eens vanuit de visie van een 14-jarige te schrijven.

Li

BrokenHalo · 26 september 2006 op 11:30

@Li
Ja, dat is een goed idee! Ik denk dat dat een hele interessante column op zou leveren.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder