Sommige ziektes zijn vervelend om te hebben. Zo is een flinke griep echt geen pretje en bijvoorbeeld angina is nog pijnlijker. Vandaag las ik echter over een aandoening waarbij alle andere in het niet vallen. Ik weet niet meer hoe hij heet, maar hij bestaat echt en is verschrikkelijk! De ziekte komt alleen voor bij vrouwen en op het eerste gezicht lijkt het een afwijking waarvan je ook best de voordelen kunt zien, zeker als man zijnde. Wat is namelijk het geval? Een vrouw met deze ziekte MOET klaarkomen. En dan bedoel ik niet twee keer per week, het gaat om een aanzienlijk groter aantal. Het schijnt zo te zijn dat deze vrouwen wel tot honderd keer per dag moeten klaarkomen!
Van wie dan, en hoezo? Ik ben op onderzoek uitgegaan en heb gelezen dat het een innerlijke behoefte is die niet tegen te houden is. Vergelijk het maar met een volle blaas. Het gaat hen niet om een aantrekkelijke man of iets wat seksgevoelens opwekt, nee het komt volledig spontaan opwellen. Ze hoeven er ook geen moeite voor te doen om vervolgens een hoogtepunt te bereiken maar echt ‘bevredigend’ is dat natuurlijk niet als je dan na tien minuten alweer dezelfde behoefte krijgt!

Dit moet toch een aandoening zijn die rechtstreeks tot WAO leidt, want hoe kun je hier in hemelsnaam mee functioneren? Als telefoniste kun je met een al te opgewonden stem enkel bij bepaalde telefoonbedrijven gaan werken. Iets in de zorg lijkt me ook verwarrend omdat je patiënten dikwijls ook al kreunen. Je kunt in de zorg natuurlijk wel gemakkelijk zeggen:
‘ik kom bij u als ik klaar ben’, dat zijn patiënten gewend in de zorg.
Een bloemenwinkel is misschien wel een goede omgeving: als het weer zover is buig je je over een mooie bos heen en zucht je:’oh, oh, oh, wat ruiken jullie weer heerlijk’.
Je eventuele blos verberg je in de ruikers.

Er is maar één beroep dat ik kan bedenken waar deze ziekte zelfs in je voordeel kan werken. Waar kreunen bijna een vereiste is en waarbij je lichamelijk al dusdanig actief bent dat een beetje extra of andere beweging er niet toe doet. Ik heb het natuurlijk over damestennis op niveau. Maar ja, of dit voor iedere patiënte is weggelegd…


11 reacties

Bakema_NL · 29 november 2005 op 09:04

Ja, daar heb ik al eens vaker over gelezen en wat op tv gezien ook……..soms pak ik wel eens wat mee van dat ding. Dat ene beroep, hoewel “filmster” er ook een kan zijn, ligt voor de hand ja, maar is inderdaad niet voor iedereen weggelegd. En of het überhaupt wat is voor die vrouwen betwijfel ik ook, want volgens mij moet deze aandoening bijna dodelijk vermoeiend zijn.

DriekOplopers · 29 november 2005 op 09:44

Meesterlijk, Ietje!

De beste columns zijn die met een onverwacht einde :laugh: :laugh: :laugh:

Overigens, terwijl ik dit schrijf staat het journaal aan. Ik hoor dat ook hockeymeisjes deze vreemde kwaal hebben…

Groet,

Driek

wendy77 · 29 november 2005 op 10:16

Leuke column. Ik ben blij dat ik niet lijdt aan zo’n kwaal. Lijkt me zeer vermoeiend. 😀

Outsider · 29 november 2005 op 10:27

[quote]‘ik kom bij u als ik klaar ben’, dat zijn patiënten gewend in de zorg.[/quote]

Leuke column waar wel aardige grappen in staan, zoals bovenstaande.

Maar is het eigenlijk wel zo verschrikkelijk? Ik bedoel: niet kunnen werken wegens de hele dag klaarkomen is altijd nog beter dan niet kunnen werken wegens de hele dag pijn lijden.

Shitonya · 29 november 2005 op 12:10

ja…wel aardig, maar te makkelijk bedacht. Tennis…kreunen…je hoeft bijvoorbeeld alleen maar naar die reclame van die 2 tennisende clitorissen te kijken van een tijdje geleden om op dat idee te komen

Trukie · 29 november 2005 op 13:03

Helaas, ik heb de docu gemist.
Maar de column is leuk :laugh: :laugh: :laugh:

Mup · 29 november 2005 op 13:12

Er is een mannelijk variant, die bij het voetballen, waarbij mannen elkaar bespringen op het veld, om het later in de kroeg te hebben over ‘mietjes’ Dat vindt ik echt ziek.

Leuke column, groet Mup.

Dees · 29 november 2005 op 13:44

Leuke column, absoluut! Het is inmiddels wel een ouwe docu, misschien een herhaling.

Indertijd kreeg die ziekte echt een partij nieuws aandacht waar je niet goed van werd. Zo vaak komt het niet voor. Maar blijkbaar is zoiets wel overmatig intrigerend. Als het om een mannenziekte zou gaan, zouden de mannen in kwestie in een héél andere hoek geplaatst worden, vermoed ik zo…

WritersBlocq · 29 november 2005 op 19:03

Leuke column! Ik ken de docu niet, maar moet wel ineens denken aan een vroeger collega’tje van mij, bij Air France. Haar Nederlands was bijna perfect, en werd sexy uitgesproken met een Frans accent. Op een gegeven moment was ze even bezig, er stond een klant aan haar balie, en in haar grootste onschuld zei ze: “Momentzjùh monsieur, ik kom bijna klààrgg!”

Geertje · 29 november 2005 op 22:03

Leuke column!

melady · 30 november 2005 op 00:17

Ik heb de docu gezien..heel pijnlijk en heel triest.

Een korte en krachtige column over een echte ziekte, die niet herkenbaar is voor mij, maar wel een echt drama is voor de vrouwen in kwestie.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder