Het wordt eens tijd voor een positieve(re) kijk op het leven. Een positieve kijk op de samenleving, de maatschappij en de levens van individuen. Mensen vergeten regelmatig wat voor moois onze maatschappij allemaal biedt. Vaak wordt er daarom aan de vele positieve zaken die onze samenleving bevat voorbijgegaan en veelal werkt dit door in het leven van het individu. Multiculturaliteit, een begin voor globalisatie

De Nederlandse samenleving is een multiculturele samenleving. Is dit niet een prachtig iets? Vele culturen die de mogelijkheid hebben om samen te leven in een land waar vrijheid voorop staat. Een vrijheid van denken, vrijheid van meningsuiting en iedereen heeft het recht om te zijn wie hij wilt zijn, dat maakt onze samenleving zo mooi. Het feit dat iedereen dat recht heeft, zorgt voor een brede diversiteit van ideologieën waar mensen zich al dan wel of niet mee willen identificeren. Deze breedte in diversiteit is juist goed voor de mensen. Mensen hebben diversiteit nodig om hun identiteit te kunnen vinden. Een samenleving met zoveel diversiteit aan ideologieën en culturen, geeft hier een goede mogelijkheid toe. Onze multiculturele samenleving is iets bijzonders. Een setting waar verschillende mensen zich kunnen profileren binnen een samenleving waarbij iedere cultuur mag zijn wat het wil zijn. Deze samenleving is een voorbeeld voor de toekomst. Een toekomst waarin globalisatie is gerealiseerd. Een wereld waarin alle landen samenwerken. Een wereld waar cultuur belangrijk is, maar niet meer van belang is voor het beoordelen van elkaar of om samen met elkaar te kunnen werken. Een wereld waar alle handen op een buik geplaatst worden. Een wereld van en voor iedereen.

Cultuur en Nederland

De Nederlandse maatschappij kan hier het begin van zijn. Het enige wat hierbij van belang is, is om het mooie en het positieve in te zien van onze maatschappij. Elk mens in onze maatschappij, elke cultuur heeft iets moois. Het wordt eens tijd om het negatieve opzij te zetten en het positieve in te zien van de diversiteit van mensen en culturen. Die diversiteit aan culturen is alleen maar een verrijking van de maatschappij. Is het niet heerlijk om te kunnen zeggen, vandaag gaan we Chinezen, morgen naar de Surinamer en volgende week maken we een uitstapje naar het verre oosten, Thaise cuisine bijvoorbeeld. Je kan in het buitenland gaan eten zonder naar het buitenland te gaan. Zoveel verschillende culturen brengen zoveel mogelijkheden en voordelen.
Zo leer je andere culturen kennen zonder naar een ander land te hoeven gaan. Door de verschillende culturen kan je als mens leren om zaken vanuit een ander perspectief te bekijken. Niet alleen maar met een Nederlandse, Turkse, Marokaanse of Surinaamse bril. Je kan nieuwe normen en waarden bij leren die wellicht beter zijn dan die je van huis uit mee hebt gekregen. Je leert nieuwe religies kennen die je nooit had leren kennen als elk volk maar in zijn eigen land bleef hangen. Het voordeel van het leren kennen van nieuwe religies is dat je daardoor misschien nog meer realiseerd wat je eigen religie voor je betekent. Misschien kom je wel een religie tegen die beter past bij wie jij bent. Ook is er een mogelijkheid om meer open te staan voor andere religies en meer begrip. Dat schort er op dit moment helaas nog een beetje aan met betrekking tot de Islam. Dit is helemaal niet nodig omdat de Islam helemaal geen geweld stimuleert. Het tegendeel is namelijk waar, de Islam staat voor vrede en liefde. Dit terzijde. Kortom: Het feit dat er zoveel culturen zijn, zorgt er alleen maar voor dat je beter kan bepalen wie je bent. Omdat je weet wat/wie je niet bent, weet je ook wie/wat je wel bent. Zie het goede in van onze maatschappij.

Positiviteit begint bij het individu

Het goed in te zien begint natuurlijk bij het individu. Het wordt tijd dat verschillende individuen voor elkaar open gaan staan. Open staan voor zichzelf en voor anderen. Als men open staat voor de ideeën van anderen, zal het positieve sneller gezien worden. Het positieve moet niet alleen maar in de maatschappij gelegd worden. Dat is waar ik hiervoor vooral de nadruk op heb gelegd. Om het positieve van een groter geheel in te zien, moet men eerst in de eigen omgeving en in het eigen huishouden positiever in het leven gaan staan. Hiervoor heb ik uitgelegd dat we naar de positieve zaken moeten kijken van de maatschappij en naar de positieve eigenschappen te kijken die de maatschappij heeft. Om hier toe te komen kan je in je directe omgeving al beginnen. Probeer niet alleen maar te streven naar het betere, het mooiere. Probeer in te zien wat je hebt. Door alleen maar te streven naar wat men nog niet heeft zorgt ervoor dat je niet tevreden kan zijn met wat je nu hebt. Als je tevreden bent met wat je nu hebt, zal je veel gelukzaliger leven. Omdat men naar het positieve van de huidige levenssituatie kijkt. Je gaat kijken naar wat je allemaal hebt aan hetgeen dat je nu hebt. Dit zal er ook alleen maar voor zorgen dat men nog een gelukzaliger gevoel zal krijgen op het moment dat er wel iets beters en/of mooiers op je pad komt.

Tijd voor het knopje om

Het wordt eens tijd om niet klagen over dat er niet genoeg pindakaas in het potje zit voor een tweede boterham. Smeer die ene boterham lekker vol, of verdeel het klein beetje over twee, en geniet ervan. Het wordt eens tijd om niet te klagen over die ene wieldop die eraf is gerold, maar bedenk: ik heb een auto en mijn banden zijn nog heel, ik kom van A naar B. Als je in de trein zit en iemand heeft zijn muziek hard staan, denk niet wat oervervelend dat ik een klein beetje van zijn muziek hoor terwijl ik aan het lezen ben. Denk dan liever: deze persoon kan genieten van zijn muziek. Ik kan straks ook wel lezen en als ik thuis kom kan ik ook lekker mijn eigen muziek luisteren.
Wat ik met deze voorbeelden wil zeggen is: Wees tevreden, wees positief, geniet, voor jezelf en voor anderen. Laat jezelf de ruimte om te genieten, maar geef anderen ook de ruimte daar toe. Natuurlijk zijn er zaken die beter kunnen, daar mag men ook bewust van zijn. Maar door te klagen, worden vele zaken niet verbeterd.
Wat ik hier doe, is eigenlijk ook klagen, dat weet ik ook. Wat we wel proberen is dat op een positieve manier te doen. Dus niet te veel nadruk leggen op wat men niet moet doen. Maar wat men wel kan doen. De voorbeelden zijn er alleen maar om het concreter te maken zodat u weet wat ik bedoel met een positievere kijk op het leven. In alle diversiteit die er bestaat aan ideeën en percepties van bepaalde zaken, wilde ik u duidelijk maken wat die van mij is. Wat ik duidelijk willen maken is: Denk Positief!


15 reacties

Dees · 28 juni 2007 op 15:38

Oh, hiermee krijg je mij meteen zo op de kast dat ik het stuk niet eens uit kan lezen. Be positive, dat maak ik grvrdr zelf wel uit. Op het werk is ook al een gelijksoortige campagne bezig, is dit een trend? Belerend, paternalistisch welvaartsgezever.

Wie ben jij om te zeggen dat het tijd is voor het knopje om, wie ben jij om zo te preken… Er zijn zoveel manieren om iets positiefs op te roepen, waarom dan in de vorm van doe zoals ik het voorschrijf. Rillingen krijg ik ervan. Net als van goeroes. Brrrrrrr….. Soms is het leven fantastisch en soms is het leven kut kut KUT!

En dat maakt het leven de moeite waard, niet die bijna trieste drang om overal het positieve van in te zien. Be positive? Be fucking original en denk zelf, ipv dit soort nontaal te lopen blaten.

En dan die kopjes erboven… Themaatje voor themaatje. Komt er nog een deel twee, met de rest van de gemeenplaatsen uitgespletterd over het scherm?

Sorry, dit vind ik zo verschrikkelijk tenentergend ten hemelkrommend vervelend, dat ik het echt ff kwijt moest. Ik wil graag meer lezen, maar dan van jezelf, een eigen gedachte, een eigen idee en een mooie insteek. Dan zal ik positive doen, hiervan krijg ik enkel hele erge jeuk…

EmpressIsa · 28 juni 2007 op 15:49

Helemaal top! Het is alsof je over mijn gedachtegang schrijft. Weet niet of je column Ratjetoe gelezen hebt..

“Misschien kom je wel een religie tegen die beter past bij wie jij bent. ” <-- is bij mij het geval. Je hebt het goed verwoord echt super! Dacht iedereen maar zo dan was het allemaal een stuk leuker geweest

Blutz · 28 juni 2007 op 16:17

Ongetwijfeld dat er een punt in zit maar eerlijk gezegd was je mijn aandacht na de eerste twee kopjes kwijt.

Wat een lengte…

senahponex · 28 juni 2007 op 16:26

Helemaal met je eens Dees, het leven is soms nu eenmaal KUT, en als het een keertje niet eens kut is, dan is het KLOTEN:-( 😥 , 😕 😡

lisa-marie · 28 juni 2007 op 16:31

:eh:
Na een “diversiteit “aan woorden en zinnen raakte je me toch al onder het eerste kopje kwijt.
Maar denk positief.

arta · 28 juni 2007 op 17:07

Ook bij mij riep je eerder negatieve dan positieve gevoelens op met jouw stukje.
[quote]Wat ik duidelijk willen maken is: Denk Positief! [/quote]
Brrrrrr…. 😮

Shitonya · 28 juni 2007 op 21:57

Gatverdamme wat een langdradige, kotsverwekkende indoctrinatie. Ik ben precies het tegenovergestelde, maar ik ga geen heel betoog erover schrijven waarmee ik mensen stuiptrekkingen bezorg. Dit is net een Hitler maar dan één die het optimisme wil verkondigen. Heil opti.. om te kotsen is dit

lagarto · 28 juni 2007 op 22:51

Hey B.P.
Ik moet een beetje lachen, vooral om de reacties. Ahhh, en het is nog wel je eerste.
Als je nu nog positief kunt blijven durf je het nog een keer. Succes.
Groeten Lagarto

Siebe · 29 juni 2007 op 00:53

Ik ben het met veel van wat ik lees wel min of meer eens, dat geldt zelfs voor de column (behalve die multiculti-schit want dat is zo’n onzin, excusez le mot). Dat ik het ook met de column wel min of meer eens kan zijn heeft ook met mijn eigen karakter te maken denk ik, ik ben namelijk een onverbeterlijke optimist. Maar we kunnen natuurlijk niet allemaal zo zijn. Wat al helemaal niet kan is dat ik anderen ga lopen vertellen dat zij dat ook moeten zijn. En dat is nu net wat je in deze column wel deed. Dan kan ik me juist weer heel goed vinden in sommige van de reacties. Iedereen heeft toch wel eens k*tdag? Zelfs ik heb die zo nu en dan. En waarom zou dat niet mogen eigenlijk?

Ik zie dat de laatste tijd hier vaker op de site, dat een persoonlijk idee wordt gepresenteerd als een grote universele gedachte (soms erg onnadenkend zelfs) waarin iedereen zou moeten delen en wie dat niet doet, die zal dan vast wel iets verkeerd doen. Zo werkt het natuurlijk niet. Bovendien maakt dat geen column en dat is vrees ik wat jij nu ervaart. Maak dàt tot een grote gedachte zou ik zeggen (met klem zeg ik erbij: het hòeft niet hoor!) en dan sluit ik me tenslotte aan bij Lagarto: laat maar eens zien wat er van jouw positiviteit komt!

😉

S.

Ronaldjecas · 29 juni 2007 op 01:38

Dit is nou precies wat ik mijn columns mee geef. Ik sta zelf positief in het leven en spuw soms mijn krietiek in columns over bepaalde onderwerpen en probeer daaraan juist de kracht te geven om vervolgens het positieve eruit te halen.

Helaas werd dat bij CX minder gewaardeerd, waar ik op de dag van vandaag nog steeds moeite mee heb.

Helaas zit de positiefheid niet in alle mensen mensen.

Ma3anne · 29 juni 2007 op 08:16

Positief denken is iets anders dan de problemen maar een beetje wegpoetsen en alles idealiseren. Dat laatste heb je n.m.m. hier zitten doen.

Over het algemeen ben ik een positief ingesteld mens, maar het vermogen om me te verplaatsen in mensen die daar moeite mee hebben, omdat ze in moeilijke omstandigheden verkeren, is me gelukkig ook niet vreemd. En aan dat laatste lijkt het jou te ontbreken. Het is lekker redeneren vanuit een luxe-positie en erg pedant om dit ‘positief zijn’ aan anderen op te willen leggen.

Ik ben benieuwd hoe positief je deze reacties incasseert. 🙄

Dees · 29 juni 2007 op 09:08

Op het randje van de platitudes Siebe 😉

[quote]Iedereen heeft toch wel eens k*tdag?[/quote]
[quote]een persoonlijk idee wordt gepresenteerd als een grote universele gedachte[/quote]
[quote]Zo werkt het natuurlijk niet.[/quote]

😀

SIMBA · 29 juni 2007 op 09:36

Het positieve is natuurlijk wel dat je veel reacties krijgt, de column wordt dus gelezen!

Shitonya · 30 juni 2007 op 17:32

gelezen en uitgekotst voornamelijk..

KawaSutra · 2 juli 2007 op 01:19

Wel eens gehoord van de Positivo’s? 😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder