Mijn buurman aan de overkant-vierhoog op twee kamers inclusief keukenblokje-is een oude Turk. Hij begint te dementeren. Dus zou een verzorgingshuis de minst kwade van alle kwade oplossingen zijn. En de minst kwade wil, in dit land, altijd nog zeggen dat je terecht komt in een naar pis- en schijt stinkend kamertje dat gedeeld moet worden met twee andere kandidaten voor het eeuwige leven in een, naar wij hopen, veel humaner hiernamaals. De Turk is geheel alleen. Heeft geen familie of vrienden en kwam hier in de jaren zestig als gastarbeider. Hij zag hier een betere toekomst..Nou, die toekomst heeft hem inmiddels ingehaald en heeft heel andere vormen aangenomen dan hij ooit bedoeld zal hebben..

Echter, in het wat groot uitgevallen urinoir, dat men tegenwoordig een verzorgingshuis noemt, kom je niet zomaar. Eerst maar eens thuiszorg proberen, meneer!
Dus probeer ik wat hulp te bieden door mij een weg te banen in onze ,van de wieg tot het graf verzorgde, welvaartstaat.
In mijn agenda groeit derhalve een hele pagina telefoonnummers van instanties en mensen die we nodig hebben om thuiszorg te regelen
Met die mensen zelf is overigens niks mis. Alleen, hoe bereik je de vrouw, want meestal is het een vrouw, die je moet hebben? Ik sta oog in oog met een jungle van constant fuserende, reorganiserende, opschalende, privatiserende, doorverwijzende, van loket wisselende en van afkorting veranderende instanties.

Uiteindelijk lukt het mij een pad te hakken door de lianen. Mijn hakmes wordt daarbij gevormd door de persoonlijke contacten die ik gaandeweg opbouwde met de Irene’s, Sacha’s en Jannie’s van al die instellingen waarvan ik niet weet wat de afkortingen betekenen.
Dat kan allemaal doordat ik de daarvoor benodigde toerusting bezit. Ik ben redelijk van de tongriem gesneden, weet me te gedragen, spreek goed Nederlands, ben niet doof of traag en ik ben geen oude Turk.
Kortom; wat, als je deze toerusting mist? Als je, zeg maar, een oude Turk bent? Dan ben je gesjochten. Je bent de pineut. Je kunt het op je buik schrijven. En als je ook nog dement bent, dan ben je helemaal gesjochten.

Na zes weken hakken in het onkruid van verrotte instanties kan ik nu mijn hakmes weer opbergen.
Mijn buurman, de oude Turk, dacht vorige week namelijk dat er een kortere weg naar buiten was. Die was er inderdaad. In de vorm van het raam op vierhoog dat toch al openstond, so; why not?
Toen ik de Irene’s, Sacha’s en Jannie’s van al die instellingen van de afloop hiervan op de hoogte bracht waren de reacties eensluidend: Oeps, wat zielig hè! Maar voor hem is het een betere oplossing…toch?
Reacties, geheel in lijn met de gang van zaken in “verzorgend Nederland” en samen te vatten in slechts één woord: Walgelijk!


16 reacties

Mien · 1 december 2008 op 09:28

Helemaal eens Kees.
Niet langer meer met de mantel der liefde bedekken die schrijntoestanden in de zorg.

De zorg in heilstaat NL heeft zo langzamerhand zelf mantelzorg nodig.

Nederland wordt steeds ouder, gekker, dementer, internationaler en ambtelijker.

Mantelzorg is hoognodig.
Ik stel voor:
Naast de tweede en derde auto verplicht een opvangchalet voor ouderen in eigen tuin.
Naast de tweede en derde fiets verplicht een opvangchalet voor ouderen in eigen volkstuin.
Naast de tweede en derde lift verplicht een opvangkamer voor ouderen in eigen flat.

En als er dan toch nog ouderen overblijven zonder ruimte of familie … een luxe opvangruimte in een 5-sterren- verzorgingstehuis met medisch en sociaal professionele en ruim in de tijd zittende begeleiding.

Ook voor oude Turken.

Mien

klapdoos · 1 december 2008 op 11:06

Een column die mij raakt Kees, eentje die zo voor de waarheid staat. En te triest voor woorden dat dit soort dingen wél degelijk dagelijks gebeuren….Graag gelezen ( maar dat doe ik altijd wel als je die hard fan)
Groet van leny

Ma3anne · 1 december 2008 op 13:06

[quote]Kortom; wat, als je deze toerusting mist? [/quote]
Zelfs met zeer goede toerusting is het haast onmogelijk je een weg te banen in het land van elkaar beconcurrerende en onderuithalende zorginstanties die inderdaad telkens van naam verwisselen ook nog. Hartstikke HERKENBAAR!
Dit mag van mij als column in al die dure zorgbladen!
Stuur er ook nog maar eentje naar het kabinet en in tienvoud naar de verantwoordelijke minister.

Blij dat die oude meneer jou had om de zaakjes voor hem te regelen. Top Kees! :kus:

Mup · 1 december 2008 op 15:36

De frustratie spat er terecht vanaf Kees, die frustratie is er ook voor de wel willende hulpverleners.
Verder sluit ik me van harte aan bij Ma3, sturen!

Groet Mup.

SIMBA · 1 december 2008 op 15:52

Triest verhaal! Het meest trieste is nog wel dat het realiteit is 🙁 😥

Neuskleuter · 1 december 2008 op 18:06

Mijn oma is een van de weinigen die het nu vrij goed voor elkaar heeft op haar oude dag. Weliswaar ruim een halfuur rijden vanaf haar oorspronkelijke woonplaats, maar met prima verpleging en verzorging. Helaas was dat pas mogelijk na twee ziekenhuisopnames, mijn tante die bij de gemeente werkt en alles heeft uitgezocht wat er maar uit te zoeken viel en als een gek overal druk achter heeft gezet. Helaas mag je nu inmiddels voor haar bijna ook een mantelzorger inzetten, want ze is behoorlijk gestressed en moet zelfs van de dokter eens op vakantie, wat vanwege vrije werkdagen, opgeofferd aan oma, weer extra stress veroorzaakt. Interessant hoor, verzorgend Nederland.

De interpunctie mag nog wel wat netter, maar buiten dat is het weer een lekkere echte column.

lisa-marie · 1 december 2008 op 19:26

Zo als al gezegd was deze column opsturen naar de zorgverleners en al die anderen.
Het raakt de kern van alles.

Het geheel raakt mij maar ontroert mij tevens ook.

Dees · 1 december 2008 op 20:18

Jee Kees, dat hakt erin.

pally · 1 december 2008 op 23:36

Heel mooie column die ontroert en erin hakt, Kees!
Ik maak me kwaad met jou om deze schrijnende toestanden.

groet van pally

WritersBlocq · 1 december 2008 op 23:43

En het wordt alleen maar erger. En zieker. Sturen die hap, in veelvoud naar Den Haag. Hebben ‘zij daar’ geen Turkse buurmannen of familieleden uit eigen doos die in onze ‘zorg’ verwikkeld raken :eh: Ik snap er geen ruk van.

Goed stuk Kees, lieve groet van Pauline.

KawaSutra · 2 december 2008 op 01:01

Ik walg met je mee. En stilletjes moet ik er niet aan denken wat er t.z.t. met onze grijze golf aanstaande is. Maar ja, dat is van latere zorg.

arta · 2 december 2008 op 09:15

Schrijnend!
Goed dat je hier aandacht aan besteedt, Kees!
🙂

Bitchy · 2 december 2008 op 10:50

Ik heb dezelfde weg moeten gaan met mijn moeder en wil mezelf graag wijsmaken dat die ouwe Turk in een vlaag van helderheid gedacht heeft. Liever nu en iets vroeger naar de hemel, dan straks de hel op aarde.

Maar je hebt zo gelijk, voordat je bent waar je zijn moet, heb je het idee dat je iedere organisatie, stichting etc al gesproken heb en verslik je je bijna als je per ongeluk een keer niet wordt doorverbonden of moet worden teruggebeld.

Onderhuids voel je als lezer nog je emotie.. top geschreven!

KingArthur · 2 december 2008 op 11:45

De troost is dat jij hier een messcherpe tekst hebt neergezet die de lezer met de neus op de feiten drukt. Ik kan het enkel eens zijn met je conclusie.

Shitonya · 2 december 2008 op 16:13

Mja niets nieuws wat ik hier zo lees, dus mij doet het eigenlijk niets. Als je zo om je heen kijkt, dan zie je dagelijks dergelijke schepselen immers. Wel duidelijk en treffend beschreven.

ceesincambod · 3 december 2008 op 06:07

Ha die Paco!

Leuk je hier te treffen.
(Schuift het nog wat?)

En oogst je veel succes of kun je daarvoor beter bij de Volkskrant zijn?

Groet,
Cees

Geef een reactie

Avatar plaatshouder