Toen ik vroeger klein was liepen de rillingen over mijn rug bij de muziek van Barbra Streisand. Een mooie vrouw met een betoverende en adembenemende stem. Echt een diva. Ik zat uren aan de buis gekluisterd om de opgenomen video met haar concert tig keer te kijken. Ik kreeg geen genoeg van die vrouw, en draaide bijna elke dag haar cd. Nu, inmiddels negen jaar later luister ik nog vaak mp3-tjes van Barbra en krijg daar een heerlijk gevoel bij. Tintelingen in mijn vingers, innerlijke rust. Als haar liedjes ken ik letter voor letter uit mijn hoofd, en je hoeft maar een regel te noemen en ik zing het betreffende liedje van begin tot eind voor je.

Een paar jaar geleden verdiepte ik mij in de cd- en platencollectie van mijn vader. Zo kwam ik goede muziek tegen van bijvoorbeeld de Beatles, Rolling Stones en Earth and Fire. Geweldige muziek vind ik, en ik vraag me dan ook af waarom er zo’n groot verschil is tussen
de huidige muziek en de muziek van ‘toen’. Ik vind de gemiddelde muziek van ‘toen’ beter dan die van nu. Niet dat ik de muziek van nu slecht vind, integendeel, ik ben nog altijd grote fan van Madonna en Robbie Williams. Ook Dido kan er bij mij goed in. Wat ik jammer vind is dat het respect van mijn generatie voor de steren van ‘toen’ totaal verdwenen is. Bijna niemand kent Barbra meer, en als iemand haar kent vindt diegene haar lelijk zingen. Ik ben juist van mening dat ze de meest orginele en mooie stem heeft die de wereld ooit gekend heeft. Ook zou ze lelijk zijn, en niet kunnen acteren, wat natuurlijk helemaal niet waar is in mijn ogen.

Wat ik ook erg jammer vind is dat er met muziekles op school helemaal geen aandacht wordt besteed aan de artiesten van ‘toen’. Juist deze artiesten hebben veel voor de muziek betekend, en ik vind het belangrijk dat we daar in onderwezen worden. Maar nee, we leren alleen maar saaie dingen, hoe je moet jammen bijvoorbeeld. Niet echt iets waar je later nog wat aan hebt, en waar iedereen wat mee kan. We zouden goed onderwezen moeten worden, de moderne muziek is immers vaak op de muziek van ‘toen’ gebaseerd.

Ik heb een tijdje geprobeerd Barbra te promoten. Ik stuurde mp3-bestandjes van haar naar mensen uit mijn klas, en ieder ander die toch wel eens wat van Barbra wilde horen. Project mislukt. Ik kreeg bijna alleen maar negatieve reacties. Bij elke negatieve reactie vroeg ik dan ook: “Wat is er mis met Barbra?” Ik kreeg steeds weer hetzelfde antwoord: “Vals als een kraai.” Blijkbaar zijn de oren van de jeugd zijn zo verpest dat de zuiverste toon wordt om gezet in een jazzy blue note of willen ze ‘erbij horen’.

Ik probeerde het nog een keer. Iemand had mijn cu2 gelezen en zag dat mijn favoriete liedje What kind of fool van Barbra was. Omdat ik geen positieve reactie verwachtte stelde ik haar de vraag, niet wetend dat het de laatste keer was dat ik hem zou stellen: “Wat is er mis met Barbra?” Even was het stil, maar toen antwoordde ze: Niets, alleen jammer dat jeugd haar tegenwoordig niet meer respecteert. Eindelijk had ik mijn gelijke gevonden, en de vraag werd overbodig.
[img align=right]http://www.brachman.com/barbra-1a.jpg[/img]

Categorieën: Maatschappij

11 reacties

Irma · 13 mei 2004 op 13:57

Ik ga helemaal mee in die muzieksmaak van jou.
Van bijv. zowel Earth & Fire als van de beatles spelen wij vier nummers met onze band en opvallend is dat de jeugd (ook jonge gitaarleerlingen van mijn eega) dat heel vaak erg leuke muziek vindt.

Van Babs had ik vroeger ook heel veel op LP, en uiteraard nog een aantal speelfilms van haar. Een dijk van een stem, een bitch van het zuiverste water schijnt ze te zijn, maar ook weer een topactrice. Er wordt nog maar weinig van haar gedraaid op de radio inderdaad.

Leuke column! Maar welke andere reactie zou je van mij verwachten! 😛

Maestro · 13 mei 2004 op 17:13

Ja farfalla dat was inderdaad een hele mislukte actie. Ik ben er wel eentje die Barbra niet mooi vind. Niet omdat ze niet kan zingen, maar de muziek spreekt me niet aan. Maar om Barbra de muziek van ’toen’ te noemen hoeft ook niet. Zo oud is ze ook weer niet. En over dat jongeren de muziek van toen niet respecteren, onzin. Ik persoonlijk kan genieten van huidige muziek, maar als ik een nummertje van bijvoorbeeld Frank ’the voice’ Sinatra hoor dan vind ik dat ook geweldig. Goede column daar niet van.

Ma3anne · 13 mei 2004 op 18:56

Ik vind Streisand ook een geweldige zangeres.
‘Woman in Love’ staat nog steeds in mijn persoonlijke favoriete top 10.

Die ‘oude’ muziek die jij noemt is nooit weggeweest, volgens mij. In reclames, als tunes voor bepaalde programma’s op TV, als covers… ik blijf mijn oude hitjes altijd maar horen. Niks mis mee. 🙂

Leuke column!

pleuro · 13 mei 2004 op 19:01

Ergens in een grijs verleden heb ik ook eens een cd van Babs gekocht, maar dat was meer vanwege het duet met Don Johnson (noem de naam en ik kom spontaan..) Ennieweej…. Vroegâh draaide ik voornamelijk stones en Bowie, waar ik tot op de dag van vandaag nog steeds diep respect voor heb. Na het concert in de Kuip met good old Mick kunnen de Stones voor mij absoluut niet meer kapot! en binnenkort mag David er ook weer aan geloven.. Let’s dance!

lekkere column!

Dees · 13 mei 2004 op 19:26

Grappig, ik heb ook net een column geschreven over een zwaar ondergewaardeerde diva. Maar die laat ik dan nog maar een paar maanden op de schijf verstoffen dan.

Goede column hoor! Ik heb weinig met Barbra, maar dat heeft meer met haar films te maken, dan met haar stem. Yentl, yuk!!!!!!!!!!!!

Hoewel, ik vind haar stem eigenlijk ook weinig interessant. Ze heeft wel een neus die ontzag inboezemt 😀

nosferatu · 13 mei 2004 op 21:13

ik ben het niet helemaal eens met wat je in je column verteld. Ik heb op school ook loedjes geleerd die uit dezelfde periode komen, en die ik ook helemaal niet erg vind om naar te luisteren. En dat de jeugd van tegenwoordig die muziek kan waarderen valt ook wel mee, maar niet iedereen voelt zich meer aangetrokken tot de wat oudere muziek.
Ik snap eigenlijk ook niet echt wat je bedoelt met het feit dat je niets leert van “jammen” omdat je daar later niets meer aan hebt. Maar wat heb je dan meer geleerd als je een keertje wat over Barbra te horen krijgt, ik bedoel daar heb je later toch ook niet veel aan.

Verder wel een leuke column maar probeer het niet teveel te generaliseren, want niet iedereen kan je over een kam scheren.
😉

Eftee · 13 mei 2004 op 21:19

Ik vind Barbra wel heel goed. Heerlijke muziek.

sally · 13 mei 2004 op 22:13

ik vind barbara een topper!
zowel zingen als acteren
groetjes
sally

pepe · 13 mei 2004 op 22:50

niks mis met muziek van toen en ook muziek van nu kan ik op zijn tijd waarderen.

niks mis ook met deze column.

Bakema_NL · 13 mei 2004 op 23:52

Muziek, heerlijk onderwerp altijd.

Ik heb weinig met Babs, mooi vind ik haar niet (is ook totaal onbelangrijk eigenlijk), als actrice hoeft ze wat mij betreft ook niet, maar dat ze een hemelse stem heeft staat buiten kijf…..wat niet wil zeggen dat ik er van houd. Woman in love werd al genoemd en dat is en blijft een geweldig nummer, ook het duet met die bijna-kloon, Celine Dion is te pruimen omdat de stemmen mooi zijn, maar je moet het niet te vaak horen want het is goed beschouwd net ff te naar mijn beleving. Verder heb ik er niet veel mee en ergens heb ik het idee dat “de jeugd” al nooit “haar” publiek was.
Je houdt dus van een mooie stem, dan wil ik je een tip geven, download eens “Walking in the air” van Nightwish, ik denk dat je meteen verliefd bent. Het is een rustig nummer van hen (cover), verder maken ze metal met de zangeres in een opera-stijl, probeer gewoon eens dit ene nummer

De jeugd heeft vaak geen weet van “oude” muziek, laat staan waardering, dat klopt zeker. Maar dat betreft meestal de jeugd die niet verder komt dan de top 40, op dit moment op zijn ergste dieptepunt ooit naar mijn mening en dat komt niet omdat ik oud begin te worden en niks meer kan waarderen van wat hedentendage gemaakt word, qua muziek is mijn smaak zo breed als maar kan.
Jeugd die verder kijkt dan de neus lang is weten vaak iets meer van vroeger, maar dat hoeft ook niet altijd natuurlijk, maar over het algemeen zijn ze wat nieuwsgieriger, want muziek buiten de top 40 moet je toch echt naar op zoek meestal.
Het heeft zeker ook met leeftijd te maken. Als ik de liefhebbers van hiphop van nu wat oude platen laat horen die ik nog steeds geweldig vind barsten ze meestal in een hard lachen uit. De pioniers in een genre, die de weg geëffend hebben voor die gasten van nu, totaal geen respect, wat je zegt inderdaad. RnB noemen ze die prachtige muziek die je nu veelal tegenkomt…………nou, dan hebben ze nog geen echte RnB gehoord en de neger is door de jaren heen ook volledig zijn soul verloren………….naar mijn mening dan, dat gekweel van nu lijkt nergens naar, het is te glad en gewoon niet echt, die oude garde veegt er compleet de vloer mee aan, moeiteloos, maar ja, vertel dat maar eens aan de jeugd.

Irma · 16 mei 2004 op 16:35

@Nosferatu: [quote]Ik heb op school ook loedjes geleerd die uit dezelfde periode komen[/quote]

Waren het linke loedjes?

Geef een reactie

Avatar plaatshouder