Als ik naar hem kijk zie ik een jongen voor mij staan die ruim boven mij uitschiet met zijn 1.87 centimeters. Een lichte baardgroei, een zware stem en hier en daar een jeugdpuistje. Hij heeft de verleiding van drugs jaren geleden niet kunnen weerstaan, is gaan inbreken om het te kunnen bekostigen. Misschien is hij wel in jou huis geweest, heeft alles in zijn handen gehad met een keurende, tussen kunst en kitsch blik om spullen razendsnel op waarde te kunnen schatten. Persoonlijke papieren als afval aan de kant gegooid. Zorgvuldig verstopte sex speeltjes lachend aan zijn maatjes laten zien. Wikkend en wegend jou autosleutels in zijn handen, zichzelf afvragend of hij lef genoeg heeft om een auto mee te nemen.
In zijn achterzak van zijn afgezakte spijkerbroek hangt een knipmes half in het zicht. Hij wil zich wel kunnen verdedigen als jij onverwachts thuis komt en hem aan het schrikken maakt.

Na enige tijd wordt hij opgepakt en vastgezet. Zijn ouders worden ingelicht, want hij is tenslotte minderjarig. Nu moet hij zich voor de kinderrechter verantwoorden. De eis van de officier van justitie is acht weken jeugddetentie.

Wat is wijsheid? Deze jongen acht weken vastzetten tussen andere jeugdige criminelen? ( Wie weet steekt hij er nog iets van op en weet als hij vrijkomt zonder problemen een auto open te breken) Of is het juist het strenge regime dat hem wel zal leren op het rechte pad te blijven?
Andere optie is taakstraf, de vraag is alleen of hij wat zal opsteken in een keuken van een bejaardenhuis.
De laatste mogelijkheid is hem begeleiden met afkicken en vervolgens ervoor zorgen dat hij weer toekomst perspectief krijgt door een opleiding of werkplek te regelen. Maar kun je verwachten dat hij dat traject goed zal doorlopen?

Zo ontstaat en blijft de vraag: wat is wijsheid????


10 reacties

s1dneydb · 6 februari 2008 op 11:09

[quote]Als ik naar hem kijk zie ik een jongen voor mij staan die ruim boven mij uitschiet met zijn 1.87 centimeters.[/quote]

Hoe groot ben jij als hij 1,87 cm is?

Fem · 6 februari 2008 op 12:14

moeilijke vraag, anneroos, wat is wijsheid?
Afgaande op mijn ervaring met het nederlandse recht verwacht ik een on-wijze beslissing…

Neuskleuter · 6 februari 2008 op 12:52

De eerste drie alinea’s vind ik mooi, daarin bouw je een verhaal lekker op. Daarna ga je ineens over op een andere stijl. Van vertellend en voorbeelden (goed) ga je over naar vragen en laat je de antwoorden over aan de lezer (minder). Ik zou het leuker vinden als je voor jou het beste antwoord op zijn straf uit zou schrijven. Hoe vergaat het hem in de bak en hoe komt hij eruit? Hoe doet hij zijn taakstraf, kijkt hij ertegenaan en redt hij zich daaruit? Of wordt hij er beter van na het afkicken? Ik heb liever dat jij dat voor mij uitschrijft, omdat jij daarin beter je mening kwijt kan.

Dan heb ik nog een tip voor de titel: hij is te algemeen. De eerste alinea maakte me net nieuwsgierig genoeg om het te gaan lezen. Probeer in je titel de lezer te prikkelen, te provoceren of iets mysterieus op te roepen zonder een vraagteken te gebruiken. Dat trekt meer lezers.

Je begint dus sterk, met goede beschrijvingen, maar daarna zwakt het wat af. Probeer die kracht van je eerste drie alinea’s te houden en blijf in je stijl, dan wordt het zeker mooier!

Wayan · 6 februari 2008 op 14:59

Hij nam teveel coke en de inhoud van zijn neusgaten werd beschadigd.

Ja zeg, dat soort verhalen wordt veel beter verteld op miljoenen websites.

pally · 6 februari 2008 op 17:38

Deze column is naar mijn gevoel niet erg evenwichtig opgebouwd, al is het onderwerp interessant. Ik had er ook graag jouw mening in gelezen, Anneroos, in plaats van de algemene vragen die je nu stelt.

Wat de spelling betreft:
Het stoort mij een beetje dat je twee keer
jou’ ipv ‘jouw’ schrijft n.l.:’jou huis’ en ‘jou autosleutels’.
succes met de volgende

groet van Pally

Mosje · 6 februari 2008 op 20:26

Wat is wijsheid? Effe denken hoor……
(als ik niet meer reageer ben ik er nog niet achter)

arta · 6 februari 2008 op 20:39

Inderdaad niet echt een sterke column!
Van de gegeven straf wordt alleen iets opgepikt als er iets opgepikt wil worden.
🙂

DreamOn · 6 februari 2008 op 20:51

Ik moest wel lachen om de 1.87 cm! 😀
Nou meid, op naar de 2 cm!

En wat betreft de andere reacties: Kunnen jullie wel tegen zo’n kleintje? 😀

Groetjes DO.

Shitonya · 6 februari 2008 op 23:17

De titel is verkeerd en de vraagtekens zijn lichtelijk overdreven. HEt is gewoon iets simpels wat je je afvraagt en niet echt een verhaal, column of iets in die trant. Je kan tevens ook beter zelf een standpunt innemen of je mening geven dan jezelf vragen stellen of andere mensen. Maar goed, better next time.

Anneroos · 11 februari 2008 op 13:04

Mooie kritieken! Klopt inderdaad, mijn mening heb ik niet gegeven en er zitten diverse spelfouten in.
Ben meer met de vraag zelf bezig geweest dan dat ik een mooie/goede/sterke colomn wilde neerzetten. Terwijl dat wel de bedoeling is natuurlijk!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder