[i]België stond op zijn kop toen het Waalse journaal meedeelde dat Vlaanderen zich had afgescheiden. 😛 Het bleek helaas een grap. Ik kon er hartelijk om lachen. [/i] Maar nu even serieus. Uiteraard moet België worden opgeheven. Een land dat zijn onafhankelijkheid begint met een opera is niet eens een drama maar een soap. Vlaanderen en Wallonië moeten gewoon onafhankelijke republieken worden. Weerzinwekkend is wel dat het bruine en vuile Vlaamse Behang vloekt op de fraaie muren van zo’n nieuwe Vlaamse Kamer, maar daar kunnen de kiezers heel eenvoudig wat aan doen…
In Europa hebben méér volken behoefte aan onafhankelijkheid. De huidige grenzen en staten zijn door bloedige oorlogen van machtwellustelingen en rijken tot stand gekomen. Naar de volkeren is nooit geluisterd. De Basken in Spanje (en Frankrijk) streven sinds mensenheugenis naar herstel van hun onafhankelijkheid. Ik heb met eigen ogen gezien dat Catalunya liever vrij is dan Spaans. Ook het Franse deel van Catalunya beleeft een wederopleving van de Catalaanse taal en cultuur. Afscheiden dus en samen verder als vrije staat, misschien in een losse federatie met Andorra, waar men óók Catalaans spreekt. Ook Asturië, Galicië en Andalusië worden dan vrij. Bretagne, Normandië en Elzas-Lotharingen zijn niet eens Frans en verdienen alleen al daarom weer autonomie. Frans Vlaanderen kan samenwerken of zelfs samengaan met Vlaanderen. Italië is nooit een echte eenheid geweest en moet een wedergeboorte beleven als federatie van vrije naties.
Wales, Cornwall, Schotland en het eiland Man horen niet bij Engeland. Zelfs voor Friesland is een rol weggelegd met meer autonomie of misschien zelfs onafhankelijkheid.

Eenmaal onafhankelijk kunnen deze landen in volle vrijheid losse federaties aangaan met het oude moederland of met andere (oude en nieuwe) landen. De Europese Unie in haar huidige vorm kan dan eindelijk worden opgedoekt en worden vervangen door een losse federatie van onafhankelijke staten en naties. Liefst met sociaal vooruitstrevende regeringen. De eenheid in verscheidenheid van de Europese volken, culturen en talen komt daarin optimaal tot zijn recht. Als een kleurrijk gevederde Phoenix, de zonnevogel uit het [i]oosten[/i], zal het oude continent uit zijn grauwe as herrijzen. Zo’n nieuw, vrij en sociaal Europa heeft geen knevelgrondwet nodig. De machthebbers van Fort Europa hebben echter andere plannen en willen hun Grondwet van één Europa door onze strot duwen. Laten we dat toe of gaan we Europa herverdelen?

© Jan Bontje 2006

Categorieën: Maatschappij

3 reacties

arta · 20 december 2006 op 16:27

Goed geschreven!
[quote]Laten we dat toe of gaan we Europa herverdelen?[/quote]

Wat mij betreft hoeft het niet persé zwart of wit in dit geval. Grijs is prima!
🙂

Siebe · 20 december 2006 op 20:37

In werkelijk alle opzichten een typisch ouderwetse Jan Bontje column…

KawaSutra · 21 december 2006 op 23:20

😀 😀 😀

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder