Eind oktober begon Schooltv van Teleac/NOT met een ehbo project. Acht tv uitzendingen van tien minuten voor kinderen in groep zeven en acht. In het voorjaar van 2003 wordt de reeks herhaald. De bedoeling is ongetwijfeld goed. Maar EHBO in tachtig minuten? En lang niet alle scholen doen er aan mee. Hoogste tijd voor een verplicht schoolvak: ‘WeGe’ (Wegens Gezondheid). Te beginnen in groep 1 en doorlopend tot en met het laatste leerplichtjaar.

“Het Schooltv project stimuleert kinderen om de jeugdcursus EHBO-A te volgen. Spelenderwijs leren de kinderen hoe ze eerste hulp kunnen bieden. Ze gaan ook het belang van preventie begrijpen.
Elk tv-programma begint met gedramatiseerde beelden van een situatie uit het dagelijks leven. Voorbeelden laten zien hoe je gemakkelijk een ongeluk kunt krijgen. Door middel van animaties worden de gevolgen van een letsel voor het lichaam getoond. Ook worden met deze animaties de effecten van de hulpverlening in beeld gebracht. Tot slot wordt op een speelse manier instructie gegeven. Kinderen van de doelgroep laten zien wat je bij een ongeluk moet doen om op een juiste wijze hulp te verlenen.” Het gaat om acht onderwerpen waaronder brandwonden, vergiftiging, botbreuken en verdrinking. Niks mis mee. Maar het is veel in weinig tijd. De bekende druppel op een gloeiende plaat. Waarom geen structurele en bredere aanpak binnen het onderwijs zelf?

We vinden gezondheid belangrijk. Dat heeft te maken met ons zelf. We willen lekker in ons vel zitten. En er zijn economische motieven. Oplossing: ontwikkel voor de leerplichtperiode een groeiprogramma waarin de belangrijkste aspecten van ‘gezondheid’ in bredere zin aan de orde komen. Voer vijftien verplichte lesuren per schooljaar in en je komt op honderdtachtig lesuren vanaf groep 1 tot het einde van de leerplicht. Daar kun je wat mee, dat zet zoden aan de dijk. Er moeten pedagogen en andere deskundigen te vinden zijn die een uitgebalanceerd programma kunnen opzetten. Die dit samen met ICTers kunnen vertalen naar leermateriaal binnen oude en nieuwe leertechnieken. Stap voor stap kunnen kinderen dan op passend niveau toegroeien naar basiskennis over het eigen lijf en de gevaren die op de loer liggen.

Begin op het niveau van de kleintjes. Met bloeddruppeltjes en pleisters, een blauwe plek en een bult. Over tandenpoetsen. Of over een afgebroken tand en een bloedneus. Later komen drugs en alcohol, seks en soa aan bod. Een jeugd ehbodiploma kan gehaald worden in deze periode, dat wordt ingebouwd. In het traject leren de kinderen ook de hulpverleningsketen kennen. Ze maken een rondje in een ambulance en leren van de brandweer hoe ze een brandje kunnen blussen. De verkeerslessen van oom agent zijn ook een onderdeel. Ze leren wanneer je zelf iets kunt oplossen of juist de dokter belt. Wanneer bel je 112. Wat is een koortsstuip, hyperventileren en wat betekent reanimeren. Wat is mishandelen en waar trek je dan aan de bel. Het vak ‘WeGe’ wordt een rode draad gedurende de leerplichtperiode. Het hoeft allemaal niet héél diep te gaan, het is niet de bedoeling om halve medici van ze te maken. Het levert wel jonge mensen op die basiskennis hebben over ‘gezondheid’. Hún gezondheid. Maar ook over die van mensen in hun omgeving. Die daar hun verantwoordelijkheid voor leren en durven nemen. Daardoor worden gezondheidsinstellingen en hulpverlening minder (onnodig) belast. En wordt sneller en effectiever hulp gegeven in noodsituaties.

G@P


2 reacties

Mien · 18 februari 2011 op 08:15

Als Henk de Yank !!!
Lid van de Multi Culti Colour Band.
Een kleurrijk gezelschap dat alle werelddelen vertegenwoordigt.
De wereld is een feest.
Een ode aan de vreugde wordt het.
Lijflied: Alle Menschen werden Bruder!
Ambassadeurs van de wereldvrede die het feesten hoog in het vaandel hebben!!!

Zoë Zoeloe (uit Afrika)
Henk de Yank (uit Amerika)
Ossi Aussie (uit Australië)
Joke Jitsu (uit Azië)
Ko Kozak (uit Azië)
Do Dolores (uit Europa)

arta · 18 februari 2011 op 18:15

Anders, nl: Eén dag als Bossche Panter (optocht)
Eén dag als overjarige discoqueen en… de andere dagen denk ik nog over. Zwerver en aliën waarschijnlijk, of Red Hot Chillipepper in de herhaling. Dr Love mag ook nog wel een keer! Nouja, ik zie wel…

Geef een reactie

Avatar plaatshouder