Ik heb een goede baan, lieve partner, leuke kinderen, een mooi huis en gezellige vrienden. Wat kan er nog fout gaan dacht ik bij mezelf? Ik ben ultiem gelukkig. Dat was het moment dat ik met alle macht had moeten voorkomen. Dat was het moment dat een serie kleine scheurtjes zich begon te vertonen. Eerst zo klein dat ik ze niet eens opmerkte. Mijn nieuwe collega begon zich raar te gedragen. Ik dacht er verder niets van. ‘Zal wel slecht geslapen hebben of relatie problemen hebben’. ‘Komt wel weer goed’. Op dat moment werd ik gebeld door de conrector van mijn kinderen. Of ik even langs wilde komen voor een gesprekje, ze hadden zich nogal misdragen. Ik woof het weg. ‘Pubertijd’, dacht ik toen nog. ‘Dat komt wel weer goed’. Maar toen begon zich een patroon te ontwikkelen. Alles waarvan ik dacht dat ik gelukkig werd begon zich tegen me te keren. ‘Hoe kan dit!?’ Mijn kinderen misdragen zich steeds vaker. Mijn partner werkt steeds vaker over en heeft geen tijd meer voor mij en ons huwelijk. Mijn huis begint zijn charme te verliezen. Mijn collega heeft zich tegen me gekeerd en is nu vriendjes met mijn collegiale aartsvijand. Wie is hier verantwoordelijk voor? Het zijn mijn kinderen, die zich niet meer kunnen gedragen, die saboteren mijn geluk. Of nee, het is mijn man die zich niet houdt aan de huwelijksvoorwaarden. Het is mijn collega die over mijn rug een wit voetje wil halen bij de baas en daarvoor, samen met mijn andere collega mijn leven zuur maakt. Nee wacht, het is mijn huis dat zoveel stof verzamelt dat de bovenverdieping bijna doorweegt en het huis gelijkvloers maakt. Ik ben op zoek naar de Mol in mijn leven. Wie verpest het voor mij? Wie verpest wat ik zo zorgvuldig had opgebouwd? Waaraan heb ik dit verdiend?

Toen begon het mij te dagen. Ik kan mij best prettig voelen, misschien zelfs denken dat ik absoluut gelukkig ben met al die mooie spullen om me heen, met die rijke man, met die knappe kinderen, met dat grote huis en die mooie auto’s. Maar is het niet zo dat ik pas echt overal onvoorwaardelijk van kan genieten als ik in het reine ben met mezelf, als ik mezelf accepteer zoals ik ben en van mezelf durf te houden, met al mijn goede en slechte eigenschappen? Ik denk namelijk van wel. Ik denk dat ik mijn leven best kan uitzitten met een vage schim van gelukzaligheid die mij doet denken dat ik het ultieme leven leid. Maar zou het niet zoveel malen prettiger zijn als ik kon zien dat mijn man niet perfect is, net als dat ik niet perfect ben? Dat ik hem niet nodig heb om liefde in mijn leven te hebben, omdat ik mijn eigen liefde ben? Dat hij me niet gelukkig kan maken als ik dat niet ben, omdat ik dat eerst zelf moet doen? Dat ik in een staat van onvoorwaardelijke liefde kan verkeren naar mezelf toe, maar ook naar hem, omdat hij me niets hoeft te geven en ik hem niet? We genieten van elkaars gezelschap en we zijn gelijken. We houden van elkaar om wie we zijn en niet om dat gene wat we nodig hebben van de ander om ons leven compleet te maken. Ik kan mijn kinderen zien zoals ze zijn, mooie, krachtige personen die moeten leren van hun fouten, net zoals ik moest leren van mijn fouten en nog steeds doe. Zij zijn op zoek naar zichzelf net zoals ik dat ben. Langzaam maar zeker beginnen de scheurtjes in mijn leven zich te vullen, net zoals mijn gedachten en gevoelens zich vullen met het besef. Zolang ik krampachtig vasthoud aan alle materiële dingen in het leven, zolang ik blijf vastklampen aan het ‘perfecte’ plaatje ben ik mijn Mol. Zodra ik inzie dat er niemand belangrijker is op de wereld dan ik zelf, en zodra ik door dat inzicht iedereen op de wereld kan zien zoals hij of zij echt is en van die personen kan houden zoals er van ze gehouden zou moeten worden, dan ben ik niet langer de Mol, dan ben ik de winnaar en ga ik er vandoor met een prijzenpot die groter is dan in mijn dromen. Liefde in de puurste vorm.


11 reacties

arta · 21 maart 2011 op 18:38

En zo is het, Phoebe!

Echt goed geschreven dit, onderstaande quote sprong er voor mij uit. (omdat het de scheurtjes uit de eerste alinea van cliché naar bijzondere vondst tilde)
[quote] Langzaam maar zeker beginnen de scheurtjes in mijn leven zich te vullen, net zoals mijn gedachten en gevoelens zich vullen met het besef. [/quote]

LouisP · 21 maart 2011 op 19:31

We houden van elkaar om wie we zijn en niet om dat gene wat we nodig hebben van de ander om ons leven compleet te maken..

da’s een mooie zin. Goed stuk!

L.

Meralixe · 21 maart 2011 op 20:33

Dit is, na ‘’snoeihard ‘’ nu al de tweede column die ik met een gouden zoompje wil omranden.
Bij deze vraag ik de toelating om deze perfecte relativering van’’ het leven ‘’ af te drukken en door te geven aan allen die ik lief heb en waarvan ik veronderstel dat ze die wijsheid nog niet kennen.

phoebe · 21 maart 2011 op 21:05

Bij deze: zeg het voort, zeg het voort!!

Mien · 21 maart 2011 op 21:45

Nu maar hopen dat die Mol blijft plagen.
Die houdt jou namelijk scherp en zichtbaar in jouw leven.
Mooie column.

[b][url=http://muurkrant.org/00-mk-oud/service/archief/image-ki/2007/jg10-wk27-KT-molmomfer.jpg]Mien Momfer[/url][/b]

Dees · 22 maart 2011 op 12:35

Tja, het is niet mijn type stukje, ik word er wat kriegel van, alsof onlustgevoelens altijd opgelost moeten worden. Ook vind ik het een verkapte preek en preken hebben ook al niet zo mijn voorkeur.

Mensen horen zich af en toe ook gewoon kut te voelen. Vind ik. Het zou een hoop ellende schelen als mensen zich af en toe doodgewoon ellendig durven voelen, accepteren dat het leven geen sprookje is en ook niet zo ervaren hoeft te worden.

Ik zie bovendien als ik zoiets lees meteen voor me hoe de ik dan druk bezig is met van zichzelf te houden terwijl de kinderen aan drank, drugs, criminaliteit ten onder gaan, de man verdwijnt met een twintig jaar jongere minnares en de collega met de aartsvijand ervoor zorgt dat de ik de baan verliest. Maar goed, dat zal mijn zwarte geest zijn.

Als het je helpt, overigens prima, maar als schrijverij, mwah…

phoebe · 22 maart 2011 op 13:45

Hoi Dees, ieder z’n mening natuurlijk.. maar volgens mij schrijf ik wel degelijk at je moet inzien dat het leven niet perfect is, dat je zelf niet perfect bent, dat er dingen fout gaan en kut zijn. Juist als je dat accepteert en niet alleen maar zoekt naar het geweldige, dan kun je gelukkig zijn… Jouw zwarte geest ziet van jezelf houden volgens mij als verkapt narcisme en een hoop egoisme.. van jezelf houden is niet hetzelfde als alleen aan jezelf denken. Als je dat doet vind ik het niet gek dat je vent ervandoor gaat en dat je kids hun heil zoeken in drugs. Als je echt van jezelf houdt ben je zelfverzekerd en een krachtig persoon en dat zal op alle vlakken naar buiten komen en een positief effect hebben op iedereen om je heen…

Maar goed.. ieder z’n ding.. ik kies ervoor niet langer een zwarte kijk op dingen te hebben.. goh, de wereld is opeens een stuk leuker om naar te kijken.. 🙂

pally · 22 maart 2011 op 14:53

Het is zeker een sympathieke column waar veel waarheid in zit, Phoebe. Het lijkt een soort gepolijste toespraak aan jezelf. Sterker en interessanter zou ik het vinden als je er bij wijze van spreken opeens een vloek in zou laten vallen of een schaterlach of een onlogisch zijpad. In elk geval iets onverwachts.

groet van Pally

Kwiezel · 22 maart 2011 op 22:53

Phoebe!

Netjes geschreven vind ik, je stijl is prettig leesbaar. Wel een tikkeltje te lang naar mijn smaak en hier en daar iets te belerend. Maar met plezier gelezen end at is het belangrijkst 😉

DreamOn · 23 maart 2011 op 11:34

Mooie column! 😉

Dees · 24 maart 2011 op 21:52

Nee hoor, ik zie van jezelf houden niet als verkapt narcisme, of egoisme. Houden van jezelf maakt je leven leuker, no matter what. Ik heb er alleen altijd al iets op tegen gehad om dit type tactiek in te zetten om je je beter te laten voelen. Misschien is houden van jezelf ook houden van je twijfel, weifel, angst en onzekerheid en hoef je deze niet te bezweren met er dik bovenop liggende eigenliefde tactieken. Ach, ik leg het ook niet goed uit. Het ligt me gewoon niet zo, laten we het daar op houden 😉

Geef een reactie

Avatar plaatshouder