Mijn waarde Mosje,

Het spijt me dat mijn reactie even op zich liet wachten, maar ik was in het carnavaleske zuiden. Ik heb aldaar menig praalwagen aan mij voorbij zien trekken, waarbij me op gezette tijden toch opviel dat sommige vreemdsoortig uitgedoste figuren mij zeer sterk aan jou deden denken. Dientengevolge zou het me niet moeten verbazen dat je toch een wat vreemde kijk hebt op de wijze waarop de onderwereld hier ten lande financieel wordt voorgetrokken ten opzichte van het eerlijk volksdeel.
Let wel, ik zeg vóórgetrokken. Want feitelijk gaat voortrekken in dit geval aan aftrekken vooraf. Kennelijk is dat in schril contrast met de vaderlandse grondwet staande gegeven geheel en al aan je voorbijgegaan.

Want het betreft hier je reinste voortrekkerij ten opzichte van het arme eerlijke gepeupel, de schepselen Gods die niets anders af te trekken hebben dan hun eigen volkse deel en, wanneer zij bijstandmoeder zijn, valt hen zelfs dat plezier niet ten deel en kunnen zij hooguit anderen hiermee plezieren.

Was jij nu echter de dader van een brute overval waarbij je drieduizend euro had buitgemaakt (een overval op De Slegte bijvoorbeeld) en werd je gepakt, dan was je de poet kwijt. Die gaat namelijk terug naar de eigenaar van De Slegte die daarvan mij dan weer betaalt omdat jij al mijn boeken daarheen hebt gepromoot…
Nu zucht Mosje dus in het cachot en verder dan zielige gezichten trekken zal het voorlopig wel niet komen, gezien de geboeide handjes op zijn rug.
Laat ons de vergelijking vervolgens verder doortrekken. Op de mat van Mosjes celdeur ploft nu een blauwe envelop dewelke hij niet zelf kan lezen door de wat gehandicapte staat waarin hij verkeert. Het lukt hem echter om hiervoor assistentie aan te trekken in de vorm van een aaantrekkelijke bewaarster van 55 met een baard en weldra blijkt dat ook Mosje er dit jaar niet aan ontkomt om zijn aangifte inkomstenbelasting in te vullen.
Want ook al hebt gij geen werk en geniet een uitkering, bent gij een boef of erger nog een kamerlid, invullen zullen we dat ding! En zie, onze Mosje kan met droge ogen tweeduizend euro aan bijzondere bedrijfskosten aftrekken vanwege de aanschaf van zijn pistool (dat hopelijk inmiddels in beslag is genomen). Zulks betekent, beste kerel, dat je tweeduizend pietermannen minder belasting hoeft te betalen dan je anders had gemoeten. Hierdoor loopt de staat twee hele ruggen mis en omdat Zalm toch zijn huishoudboekje rond moet zien te krijgen, wordt dat geld dan weer bij mensen weggehaald die het wel kunnen ophoesten, zoals bejaarden, alleenstaande moeders en Erik de Vlieger.

Dus wie wordt hier nou beter van? Ik niet!

Met andere woorden, mijn beste Mosje, wat aftrekken betreft meen ik dat je je keutel beter weer kunt intrekken. Doortrekken mag natuurlijk ook…

TT

Categorieën: Reactie columns

7 reacties

Martijn · 12 februari 2005 op 13:21

Wanneer geeft de mensheid haar ijdele hoop eens op de ander van zijn / haar gelijk proberen te overtuigen? De scheidslijn tussen tussen een mening geven en het oplikken van iemands eigen voorvocht lijkt steeds dunner te worden….

Groet Martijn 😀

Ma3anne · 12 februari 2005 op 13:51

Het foutje, dat Mosje die 2000 euro terugkrijgt zullen we je maar niet kwalijk nemen, Ton. Zou mooi zijn als je alle bedragen die je aftrekt voor 100% terug zou krijgen.

Ik vind het wel zielig, Mosje in de cel, trouwens. Kan wel janken als ik hem zo voor me zie. 😥

Kees Schilder · 12 februari 2005 op 14:57

[quote]De scheidslijn tussen een mening geven en het oplikken van iemands eigen voorvocht lijkt steeds dunner te worden….[/quote]

Geniaal, Amice.Ik zet hem bij de favoriete quotes

Raindog · 12 februari 2005 op 17:26

In Mosje’s geval zijn asielkosten wellicht fiscaal aftrekbaar. Verder houd ik me er wijselijk buiten en doe een stille wens dat het niet een polemiek gaat worden. De wachtrij bij CX is tegenwoordig al zo lang en ook ik heb zo nu en dan zo mijn voorvocht…..

Mosje · 12 februari 2005 op 20:54

Begrijp ik nu goed, Ton, dat je mij, in het geval ik in een cel zou verkeren, zelfs het aftrekken niet meer gunt?
I rest my case.
Tegen zoveel ongevoel ben ik niet opgewassen. Ik ga mijn zwarte geld maar witwassen. Weet jij een wasserij in Almere? Vast wel.
😉

tontheunis · 13 februari 2005 op 11:08

Best Mos,

Het is natuurlijk een kwestie van vertrouwen, maar ik ben alleszins bereid om je was te doen. Breng maar een keer langs…

Overigens gun ik je beter dan het allemaal zelf te moeten doen.

TT

viking · 13 februari 2005 op 13:02

Mosje, schilderijen aankopen schijnt een heel aardige witwasmethode te zijn. Ik weet nog iemand die…

Geef een reactie

Avatar plaatshouder