Ik ken iemand in de wijk, een echte milieufreak. Je herkent hem direct aan zijn wollen sokken en sandalen.
Koopt alles tweedehands, recycling noemt hij dat. Wil ook alleen maar een relatie met iemand die al getrouwd geweest is.
Stapelgek word ik ervan. Een tijd geleden heeft de gemeente bij alle woningen een mooie vierkante emmer met een rode deksel afgeleverd.
Voor het inzamelen van chemisch afval. Hij gebruikt dat ding nog steeds ! Verzamelt batterijen, restanten verf, chemische troep.
Zelfs bakvet stopt hij in een potje voor het afval. Als je nu èrgens je toilet goed voor kunt gebruiken is het wel voor oude jus en bakvet.

Maar dat is nog niet het ergste. Elke derde vrijdag van de maand zie je hem klokslag half drie langskomen met zijn emmertje, wandelend richting chemokar. De meeste mensen hebben al lang een andere bestemming gevonden voor de emmer.
Want aan creativiteit ontbreekt het niet in onze wijk. De een doet er zijn handwasje in, een ander stopt er oude kranten in.
Ook als koelbox schijnt hij erg in trek te zijn. Het manneke heeft intussen weer wat nieuws uitgevonden. Als hij zijn haren wast bij de wastafel, legt hij eerst een stukje nylonkous (van de snuffelmarkt uiteraard) op de afvoer. Daarna gaat het stopje erop. Als hij dan klaar is, zijn alle losse haren in het nylon verzameld. Hij maakt ook regelmatig de putjes schoon op het balkon en de galerij. Is zeker bang voor natte voeten, de zielenpoot. Hij heeft ook geen plastic tasjes meer, maar gebruikt een boodschappentas. Hem kennende, zelf gemaakt van scharrelkippenleer. Daar brengt hij keurig alle glas mee naar de glasbak, groen bij groen, bruin bij bruin, wit bij wit.
Ook worden driftig alle kranten en folders bewaard voor het buurthuis.

Het GFT-afval, hij weet nog wat het betekent ook, deponeert hij netjes in de groene container. Hij heeft zelfs de gemeente gebeld voor het ophalen van zijn oude koelkast. In verband met de Ozonlaag of zo. Verdomde het gewoon om dat ding bij het oude ijzer neer te zetten ! ’s Nachts droomt hij van blikcontainers, inzamelen van oude schoenen, brillen en het ophalen van textiel. De stumper denkt dat ze in de ontwikkelingslanden, bij zo’n 40 graden Celsius in de schaduw, erg blij zullen zijn met de tot de draad toe versleten broeken en truien. Op zijn afgetrapte schoenen, maat 48, model 1960, kokosnoten uit de bomen halen. Met zijn oude ziekenfondsbrilletje op uit de jaren vijftig. Laatst bracht hij zijn vuilniszak weg. Zat een klein gaatje in, er liep wat troep uit. Heeft die pief zijn bezem en een blik gepakt en alles netjes opgeruimd, tot in de lift aan toe. Nou vraag ik je ! Hij gooit ook gerust een vuilniszak, die Luie Huib verkeerd heeft neergezet, in de cocon. dat is toch vragen om problemen !

Je hoort hem regelmatig vertellen over de tijd dat met paard en wagen de schillen en het groenafval werden afgehaald. De tijd dat je nog kon verdienen aan hazen- en konijnenvellen. Wat heb je nou aan al die verhalen ? Hij wil ook de hondenkar weer invoeren.
Subsidietje van de gemeente, en de zaak is beklonken. De standplaats heeft ie ook al bedacht. De hondenuitlaatplaats. Kunnen de dieren eerst rustig pie- en poe. Want daar zou het toch elke week schoongemaakt moeten worden. En daarna inspannen.
Maar daar zit het grootste probleem. Want wie doet zijn hond tegenwoordig nog aan de lijn ? Geen hond die er over blaft. Even wachten op hondenweer en dan aan het werk. Kunnen de eigenaren de hondendrollen tussen de struiken uitvissen met een speciale drollenvanger, uitgevonden door onze milieuactivist. En wie meldt zich als eerste denk je ? De ‘zelf gebreide wollen trui man’.
Die persoon hoort niet in een moderne omgeving. Zo krijg je een echte achterstandswijk. Ik heb er geen woorden meer voor. Veel te soft, veel te netjes. Het is allemaal niet normaal. Of toch wel ?

Categorieën: Diversen

3 reacties

Godspeed · 25 februari 2003 op 13:32

[quote]Als je nu èrgens je toilet goed voor kunt gebruiken is het wel voor oude jus en bakvet.[/quote]

Kobus,

wie is er nu niet normaal?

De waterzuivering zal wel blij zijn met jouw bijdrage, aan het riolering systeem, en wat te denken van Riool Service Utrecht die straks de leidingen mag gaan ontstoppen.

Ik denk trouwens dat in veel achterstands wijken deze man veel goeds zou kunnen doen. Dan was er tenminste iemand de de rotzooi opruimde, met of zonder subsidie.

Het is volgens mij vrij normaal dat een ieder zijn eigen rotzooi opruimt.

Groetjes,

Godspeed
:pint:
die het GFT, papier en glas afval in de Restafval container gooit, omdat die zo groot is.

Kees Schilder · 26 februari 2003 op 00:27

Hoe werkt dat bij jullie Kobus? Bij ons worden bouwmaterialen nietmeer opgehaald door de gemeente
Het gevolg is dat bij ons overal WC-potten en andere zaken in de grachten ronddrijven.En ik kanje verzekeren dat je danhaast gaat verlangen naar zo’n mannetje dat jij zo fraai omschrijft.
Leuke column trouwens
groet
paco

gast · 26 februari 2003 op 08:40

In Emmen kun je ‘Hetgoed’ bellen. Die komen bruikbare spullen ophalen. Grof vuil wordt (nog) niet opgehaald door de gemeente. Ze werken met een soort strippenkaart. Daarmee kun je in totaal 300kg gratis naar het stortbordes brengen, daarboven moet je betalen. Verder is er wekelijks wisselend ophalen van de groene- en grijze container.

En als je een vrouw zoekt die al getrouwd is geweest, kun je het beste vrijwilligerswerk gaan doen.
😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder