Ik lees net op Nu.nl dat twee dieven champagne en worst hebben gestolen voor een verjaardagsfeestje. Uit de titel kan je niet opmaken wat voor een nationaliteit ze hebben maar dat is voor mij geen raadsel. Ze zijn natuurlijk Georgisch. Door Floris Visman. In Georgië is het heel normaal om de haverklap een feest te geven. Op het moment van schrijven staan er minstens twee miljoen Georgische huisvrouwen met finesse haas te fileren. Een goede reden hebben ze eigenlijk niet nodig. Er is altijd wel een oom die een ezel heeft gekocht of een dochter die een zoveelste kind heeft gekregen. Een baan hebben schijnt daar ook een hele prestatie te zijn dus elke dag dat iemand emplooi heeft wordt gevierd alsof het de laatste is. Redenen te over dus.

Het incident vond plaats in het Belgische plaatsje Sint-Niklaas. De twee mannen van 20 en 32 jaar oud hadden de gestolen goederen in de kofferbak van hun auto verstopt. Nu ben ik erg benieuwd om wat voor worst het hier gaat. Dit maakt namelijk een levensgroot verschil. Vooral het vervoeren van leverworst in een achterbak is lastig. Ik kan het weten. Ik heb in een grijs verleden eens op een braderie in Cuijk gestaan. Vraag mij niet waarom Cuijk want dat is een lang verhaal. Iets met alcohol, geen wc kunnen vinden en een taakstraf. Het was mijn idee om ruim driehonderd toastjes met zelfgemaakte leverworst te verkopen. Na een halve dag in de weer te zijn geweest met varkensvlees en tien soorten kruiden zet ik de toastjes op een groot plateau in de kofferbak. Aangekomen in Cuijk doe ik de klep open. De grote bal rottend vlees die ik toen zag achtervolgt mij nog steeds in mijn slaap.

Daarom denk ik niet dat het leverworst was. Aangezien het in België was is de kans groot dat het droge worst betrof. De buit was bij elkaar 800 euro waard. Ik ga rekenen. De gemiddelde Georgiër drinkt als er feest is, en zoals je net hebt geleerd, dat is er elke dag. Het maakt hem niet uit wat het is, als het maar zo goedkoop mogelijk is. Laten we honderd euro champagne rekenen. Dan blijft er 700 euro aan droge worst over. Reken twee euro per worst en het eindresultaat is 350 stuks. Voor een Georgisch gezin met acht kinderen een magere vangst.

In Sint-Niklaas is de politie nog druk bezig met het achterhalen van de rechtmatige eigenaar van het feestvoer. De twee mannen hebben een nachtje in de cel moeten doorbrengen. Maar wat ik nou het ergste vind is dit beeld: Een Georgische vrouw met een schort om staat met een mes in haar handen wezenloos naar een leeg snijplankje te staren. De kinderen in de kamer zijn nietsvermoedend van het drama dat zich afspeelt. Oma verschijnt in de keuken en legt een arm om moeder. Ze pakt haar hand en legt het mes op het aanrecht. Zwijgend verlaten ze de keuken. Morgen weer een dag. Weer een nieuw feest. Misschien dan wel met worst.


10 reacties

Kuin · 20 maart 2012 op 08:46

Vermakelijk stuk, Visman.

Mien · 20 maart 2012 op 09:33

Leverworst doet me onmiddelijk denken aan een boerenbruiloft met Carnaval ergens in het diepe Zuiden. Wordt meestal ingezegend en meegegeven als cadeau aan de bruid en bruidegom. Maar ja, die Champagne kan ik dan weer even niet plaatsen. Hoewel, je kunt het natuurlijk zien als veredeld bier.

Leuke column Visman, met een mooie draai en actueel op de huid geschreven.
Je hoeft jezelf overigens niet nog een keer aan te kondigen in je eigen column.
Niet in de eerste alinea en niet onderaan.
We zien je vanzelf staan bovenaan.
Geschreven door Visman op 20/03/2012 7:00:00 (54 x gelezen) (meer columns van deze auteur)
Wat wil je nog meer … 😀

[url=http://94.100.115.110/481450001-481500000/481467001-481467100/481467067_6_oHmI.jpeg]Mien Tempieëster[/url]

Meralixe · 20 maart 2012 op 11:27

Vierde alinea: Totale opbrengst: 800 € min 100 € champagnje rest 800 € worsten.
In Belgie kan werkelijk alles…. :hammer:

Visman · 20 maart 2012 op 14:36

@ Mien: Ik had het zelf niet eens door. het is een automatisme. Beetje dubbelop in ieder geval.

Visman · 20 maart 2012 op 14:37

haha ja klopt. Ik had het al verbeterd maar blijkbaar niet opgeslagen. Ik ga even kijken of ik er nog wat aan kan doen. Bedankt voor het opmerken!

Mien · 20 maart 2012 op 15:24

@Visman:
Berichtje aan redactie@columnx.nl volstaat.
Kan via PM of via de mail.

Mien

champagne · 20 maart 2012 op 21:07

Met zo’n titel moet ik het natuurlijk wel lezen
😉 en ik heb me prima vermaakt. Leuk stuk!

Harrie · 21 maart 2012 op 11:37

Leuke column. :duimop:

arta · 21 maart 2012 op 14:24

Ja, erg leuk!
🙂

Visman · 21 maart 2012 op 15:08

Bedankt mensen 🙂

Geef een reactie

Avatar plaatshouder