Het is zaterdag, tijd om uit te slapen. Daar is een buitenwijk geschikt voor. Eigenlijk is zo’n wijk voor slapen gemaakt. Overdag werken en naar school, ’s avonds sociale contacten en sporten en dan slapen. Door de week ontwaakt de wijk vroeg. Als de krantenjongens hun ronde hebben gedaan, vertrekken de eerste wijkgenoten al naar hun werk. Korte tijd later is de buurt ontvolkt. Maar op zaterdag is dat anders. Dan blijven de rolgordijnen naar beneden, worden kinderen voor playstation of dvd geplaatst en draaien de afgetobde ouders zich om, al dan niet tegen elkaar aan gedrukt. Nog even een uurtje of wat liggen in bed. Slapen of minnen, in ieder geval in alle rust de dag afwachten. Zelfs de wekker tikt zachter. In de buitenwijk zijn vroege vogels die ook op zaterdag niet uitslapen. Die komen in alle vroegte uit hun bed. Na een snel ontbijt en een hete koffie zijn ze niet meer te houden. Acht uur ’s ochtends openen ze de tuinschuur en kijken verlekkerd naar hun elektrische tuintools. Zachtjes strelen ze de hogedrukspuit, voorzichtig pakken ze de bladblazer en leggen de elektrische heggenschaar klaar. Eerst de bladeren wegblazen en dan de tegels spuiten. Om dan het gazon te maaien. De laatste vogel vliegt op uit de tuin als het oranje verlengsnoer wordt uitgerold. Het apparaat gaat aan. Met veel decibellen vliegen de bladeren door de tuin. Keurig netjes wordt het. Een mooie hoop van hersftbladeren ontstaat. Vol genot en op vol volume klaart de buurman zijn klus.

Het geraas dringt door in de slaapkamer. Al is het raam gesloten, het geluid is alom aanwezig. Het is kwart over acht. Uitslapen is onmogelijk. De bladblazer stopt en de grasmaaier neemt het over. Verderop is nu ook actie in de tuin. Een boormachine en een decoupeerzaag worden aangezet om een speelhuisje te maken.

Het is zaterdag in de buitenwijk, het weekendleven begint, ik geef me over en kom uit bed. Misschien dat een douche het lawaai kan overstemmen.


14 reacties

Libelle · 22 oktober 2011 op 09:33

Werkelijk prachtige column!
Terwijl ik dit tik, loeit de bladblazer van de buren gelijk een sirene en jawel hoor.., een oranjekleurige verlengsnoer! Het geluid gaat door merg en been en dat kreng vertegenwoordigt alles wat ik haat aan de ‘over the top’ rotzooi van heden, inclusief het gejank van de electrische tractor van hun zoontje. Onze douche redt het niet! Perfect verwoordde ellende!

Meralixe · 22 oktober 2011 op 09:57

Mooi geschreven met prettige details die men zo ziet gebeuren maar ietsje te braaf voorgesteld.
Voor mij mocht er wat meer haat vloeien richting groene vingers en naar perfectie strevenden.
Volgende column, de zwartwerker die naast mijn deur op zaterdag een huis aan het bouwen is.

pally · 22 oktober 2011 op 11:44

Prachtig beschreven zaterdagochtendsfeer in een buitenwijk. Mij stoort het juist niet dat je je niet kwaad maakt over de vroeg-ijverige, lawaaiige buren. Of althans dat niet in je stukje verwerkt. Het ligt nl. in het verwachtingspatroon dat je dat wèl zou doen. Nu laat je dat aan de lezer. klasse!

groet van Pally

Marja · 22 oktober 2011 op 12:16

Perfect verwoord. De emoties voelt de oplettende lezer vanzelf.

Boukje · 23 oktober 2011 op 15:53

Heel graag gelezen! 😀

Garuda · 23 oktober 2011 op 22:30

En dan te veronderstellen dat ik in een flat woon uit de jaren ’60…met enkel glas. 😥

Zelfs de vogels maken mij het uitslapen onmogelijk! Maar ach, als de zon schijnt verschijnt er vanzelf een smile op mijn gezicht.

Mien · 24 oktober 2011 op 11:28

Lekkere lazy ontbijt-op-bed-column.

En dat op een maandag (gelezen).
Soms zou ik willen dat ook die vogels wat zachter deden … :hammer: :hammer: :hammer:

Mien

Boukje · 1 november 2011 op 09:14

Een dik verdiende CvdM!
Gefeliciteerd boschrijft.
:wave:

Mien · 1 november 2011 op 09:43

Felies Boschrijft.
Goede keuze van redactie CX.
Fijn om deze zomerse column in de koude novembermaand nog af en toe terug te lezen.

Mien

Meralixe · 1 november 2011 op 10:07

Terechte column van de maand.
Gefeliciteerd en…… :pint:

pally · 1 november 2011 op 10:49

Volkomen eens met keuze van de redactie. Feli met je CVDM! :kus:

arta · 1 november 2011 op 11:07

Gefeliciteerd!
Ook ik vind hem errug mooi, Boschrijft!
😉

sylvia1 · 3 november 2011 op 08:55

Ik had ‘m, door de herfstvakantie denk ik, nog niet gelezen. Maar als CvdM kan het nu een hele maand. En terecht, mooie column.

Dees · 3 november 2011 op 11:30

Gelukkig is er ook nog de zondag. Hoewel kerkklokken ook een ellende kunnen zijn.

Goed geschreven. Ik had die lichte hoofdpijn van de desillusie bij het jezelf zuchtend toch maar uit bed slepen al na het lezen van de column. Alleen daarom al: goed gekozen cvdm.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder