Martin Bril heeft ooit een boekje geschreven over rokjesdag waarin hij op zijn manier de lente verwelkomt. De afgelopen jaren echter, wordt mijn aandacht vooral getrokken door de vetschorten en (bier)buiken die het straatbeeld in toenemende mate zijn gaan domineren. Dit gezegd hebbende wil ik er direct aan toevoegen, dat dit geen waardeoordeel inhoudt naar de mensen die zo’n vetschort dragen. Zie het als een wtYaarneming die ik in  bredere zin zou willen duiden.

Wanneer ik naar de hedendaagse samenleving kijk, dan zie ik een samenleving waarin het individu goeddeels gereduceerd is tot een productiemiddel en consument. Voor het geval je je niet (meer) als productiemiddel kunt manifesteren, word je nog wel gestimuleerd om je als consument te gedragen.

We krijgen het met de paplepel ingegoten. Kijk bijvoorbeeld naar reclames. Met hoeveel eetwerk wordt een kind al geconfronteerd binnen de reclameblokken die de kinderprogramma’s larderen? De scholen kunnen er ook wat van. De kantineopbrengsten van het eetwerk dat daar verkocht wordt is substantieel. Maar vergeet ook niet de bedrijfskantines die een overdaad aan eetwerk aanbieden. Winkels die qua oorspronkelijk opzet eigenlijk helemaal niets van doen hebben met het verkopen van voedingsmiddelen, doen dat op uitgebreide schaal. Neem bijvoorbeeld doe-het-zelf winkels, tuincentra en benzinetankstations, om maar eens een paar te noemen. Je kan niet om de vakken heen waar allerlei eetwaar wacht om meegenomen te worden. De laatste schappen voor de kassa’s in de supermarkten liggen steevast gevuld met snacks en snoepwaar. Festiviteiten en verjaardagpartijtjes, maar ook gewoon tijdens het uitgaan, neemt eten een belangrijke plaats in én er valt veel geld aan te verdienen. Overal gaat het gepaard met een hapje en een tapje en de verkleinwoorden zijn hier weinig op zijn plaats. De zogenaamde ‘All you can eat restaurants’ zijn zeer populair.

Het is duidelijk, we worden voortdurend gebombardeerd met prikkels die ons moeten stimuleren te consumeren in de breedste zin van het woord, maar zeker niet in de laatste plaats tot het consumeren van voedsel. Nu kan je betogen dat er ook veel televisieprogramma’s zijn die toch aandacht besteden gezond eten en afvallen. Bewustwording op dit punt is natuurlijk toe te juichen, maar wat als we ons bewust worden van waar we mee bezig zijn, terwijl er al sprake is van een eetverslaving? Het voedt onze schuldgevoelens over ons eigen eetgedrag met de nodige frustratie tot gevolg. Een hapje eten om die frustratiegevoelens weg te werken, geloof het of niet, dat doet wonderen. ‘Jojo’ wordt een vaste compagnon in het leven van velen die regelmatig overvallen worden door schuldgevoelens of voor de zomer een poging doen om toch nog aan een schoonheidsideaal te voldoen. Allerlei dieetgoeroes kunnen hun slag dan weer slaan door hun volgelingen in de vorm van dieetboeken, afslankmiddelen en afslankprogramma’s  een zogenaamde oplossing aan te dragen.

Misschien ligt het antwoord op de vraag naar de oorzaak van de fenomenen vetschort en bierbuik wel in het feit dat eten en drinken geëvolueerd zijn van een primaire levensbehoefte naar een  exponent van een op holgeslagen en ongebreideld  consumentisme. De Verenigde Staten zijn ons ‘lichtende’ voorbeeld.

Het zal ongetwijfeld veel te ingewikkeld zijn om het probleem bij de kern aan te pakken. Zoals we aan economische groei verslaafd zijn, zo zijn we immers ook aan veel eten en drinken verslaafd geraakt, met vetschorten en bierbuiken als resultaat. Zo lang we economische groei zien als oplossing van de crisis en niet als de oorzaak daarvan, zo lang zullen we overmatig blijven eten en drinken. Ik vrees dat we geblinddoekt verder zullen gaan totdat we rollend over het randje de afgrond in tuimelen.

Lunedi


14 reacties

Meralixe · 20 juli 2013 op 15:26

Welkom op column x maar he… van die verwondering als motor van uw leven is hier weinig te merken hoor!

Onderwerp? Ik geef U geen ongelijk, maar, wie zit er te wachten op een dergelijke opsomming?

Volgende column een beter onderwerp A.U.B. Tegen dan is ’t augustus. (erotiekmaand) ’t Is maar dat je ’t weet! 🙂

Yfs · 20 juli 2013 op 16:55

Goed en duidelijk geschreven column. Interessante opsomming om zeker eens over na te denken. Hoewel gemakzucht de meesten van ons liever 15 dagen laat schamen op een strand dan 365 dagen beulen op een sportschool! 😉
Welkom op Column X!

Ferrara · 20 juli 2013 op 17:44

Het onderwerp ligt me wat zwaar op de maag.
Ik heb moeite met al dat we, het komt generaliserend over.

Succes hier.

    Lunedi · 23 juli 2013 op 09:29

    De reden om ‘we’ te gebruiken is misschien omdat we allemaal in meerdere of mindere mate deel uit maken van een syteem waarin we als individu zijn gereduceerd tot productiemiddel en consument. De een raakt verslaafd aan eten de ander is koopverslaafd en omringt zich met allerlei misschien wel nutteloze hebbedingetjes. Ik wil wil niet ontkennen dat ik ook deel uit maak van het systeem en ken mijn eigen worstelingen ermee.

Blanchefort · 20 juli 2013 op 18:11

Duidelijk verhaal.
Welkom.

Harrie · 20 juli 2013 op 18:36

Duidelijk gevalletje food for thought. De herhaling van het onderwerp in alle varianten maakt hongerig en dorstig. Daar zou ik nog wat dieper op ingegaan zijn. Je kunt schrijven, dus let go. ben benieuwd naar je volgende. En welkom hier.

Libelle · 20 juli 2013 op 20:07

Ben het eens met Harrie. Het is gemakzucht, ik weet het.
‘Eetwerk” vind ik een rotwoord. Jij komt er wel, welkom.

Sagita · 21 juli 2013 op 12:05

Mooie column! Opmerking: Onze economie is gebaseerd op consumeren. We moeten consumeren anders zakt de economie in elkaar. Zoals nu al het geval is. We worden gestimuleerd om ons zelf ziek en dood te eten. Overvoeding of ondervoeding! Wat is uiteindelijk het verschil?
groet Sa!

Nachtzuster · 22 juli 2013 op 17:01

Goed geschreven column. Eens met Ferrara dat ‘we’ nogal generaliserend over kan komen, maar ik stoorde mij er niet aan omdat het duidelijk is dat jij kan (kunt?) schrijven. Ik las twee keer het woordje ‘kan’ waarbij ‘kun(t)’ lekkerder bekt. Maar je ziet, daar heb ik zelf ook moeite mee.
Welkom hier!

Dees · 23 juli 2013 op 10:20

Door ‘we’ te gebruiken bereik je vaak het tegenovergestelde effect en gaat de lezer zich afzetten tegen het wij-gevoel dat je probeert te promoten. Genoeg manieren om hetzelfde over te brengen zonder te wijen. Verder goed geschreven.

Mien · 23 juli 2013 op 14:12

Te veel eten is vaak troostvoer. Sommige mensen hebben ook teveel huizen. Troostkastelen met sherryprinsessen. Ik moet de eerste maarschalk tegen komen die niet generaliseert. Liever strijk ik de vlag dan dat ik een ballonnetje oplaat. Maar strategisch gezien een goede column. Wel oppassen met de bommetjes. Anders zet je jezelf klem en raak je in mineur.

pally · 23 juli 2013 op 21:35

Goed geschreven, behalve ‘eetwerk’ ( rot woord) . En van dat ‘we’ word ik altijd een beetje kwaad. Maar deze twee dingen zijn allang gezegd.
Welkom hier, ik hoop je vaker te lezen, maar ‘we’ gaan dan niet meer eetwerken, afgesproken? 😛 :reallyangry:

Lunedi · 24 juli 2013 op 13:35

Beste Pally, Ik beloof je dat ik het woord ‘eetwerk’ zal vermijden een volgend keer. Wanneer het zoveel mensen tegen de borst stuit, dan leidt dat woord af van hetgeen ik wil vertellen.
Ja, en dan dat woordje ‘we’. Ik had het idee dat ik wel enigszins generaliserend kon zijn, al zijn we dan niet allemaal verslaafd aan eten. We maken, op uitzonderingen na, wel deel uit van een systeem dat het individu heeft gereduceerd tot productiemiddel en / of consument. Voor diegenen die zich ontworstelen aan dit systeem heb ik groot respect. Zij maken principiële keuzes die alleen , tot nu toe, in een zeer kleine kring gewaardeerd worden. Deze mensen kunnen zich met recht storen aan het woordje ‘we’….maar doen dat misschien toch niet. Zij trekken die schoen niet aan…(;-))
Onderstaande link is misschien aardig om te bekijken. http://www.divethefilm.com/

Harrie · 24 juli 2013 op 14:23

Ik vind eetwerk eigenlijk wel cool. Een soort statement. Het mag best aversie oproepen. Past prima in de column. De film ga ik nog zien. Die kende ik niet. Boeiend onderwerp. [url=https://www.perigot.fr/cache_img/MEPA011_7.jpg]In Amerika is alles groot[/url]. Dus ook de waste. Dat is pas waste. De Fransen kunnen er anders ook wat van.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder