Behalve vakantie in een warm en zonnig oord is er maar 1 ding dat in de winter een beetje helpt de grauwe werkelijkheid buiten te vergeten. Je ervan afsluiten door binnen een andere realiteit te creëren. Gordijnen dicht, thermostaat comfortabel hoog en de tv op RTL Boulevard bijvoorbeeld. Maar begin maart begint daar lelijk de klad in te komen. Want terwijl er nog geen spoor te bekennen is van de lente is het pas om half zeven eindelijk donker genoeg om met goed fatsoen de gordijnen te kunnen sluiten. Nog een week later is Boulevard al lang begonnen als het eindelijk donker wordt. Ik raak er helemaal door gedesoriënteerd. Door al dat licht word je continu geconfronteerd met buiten. Waar niets te beleven is want je kan de deur niet uit zonder winterjas, de bomen zijn kaal en zelfs het gras wil niet groeien. Niets is meer wat het lijkt. Juist in een periode waarin de laatste reserves zomergevoel van het jaar ervoor uitgeput raken deelt de winter de genadeslag uit. De kou weet, afgezien van een paar schamele lentedagen nog van geen wijken maar de troost van een warme winteravond achter de gordijnen wordt je dag na dag verder ontnomen. De gordijnen dicht doen terwijl het nog niet helemaal donker is geeft een beetje respijt maar als het fletse licht onbarmhartig dwars door de gordijnen naar binnen dringt wordt duidelijk dat er geen ontkomen aan is.

Het eerste weekend na het officiële begin van de lente wordt het nog erger. Zomertijd! In een klap is het ’s avonds nog een vol uur langer licht. Soms schijnt de zon zelfs als Daphne en Albert met hun geroddel beginnen. Maar de lust om naar Boulevard te kijken is me al vergaan. Zin in iets anders heb ik ook niet, binnen of buiten, het maakt niet meer uit. Het is lente, het voelt als winter en dan krijg je zomertijd, belachelijk! Geen zinnig mens heeft er wat aan dat het in april tot 9 uur licht is! Alleen fietsgekken en hardloopfanaten. Die kunnen na het avondeten dik ingepakt hun rondje doen. Lekker belangrijk. Maar energie spaart het wel want de lampjes kunnen wat later aan. Echt een goedkoop Nederlands argument. Ik zou wel het dubbele voor mijn elektriciteitsrekening willen betalen als het maar donker is als het donker hoort te zijn.

En niets is eenvoudiger dan dat. De klok in maart niet een uur vooruit maar juist (tijdelijk) een uur extra terug zetten. Dan is het ook half april om 7 uur donker in plaats van pas om 9 uur en daar is mee te leven. Dan kunnen de gordijnen in ieder geval nog tijdens Boulevard dichtgetrokken worden. Als het dan eindelijk een beetje zomer wordt dan is het vroeg genoeg om de klok vooruit te zetten. Zomertijd heet tenslotte niet voor niets zomertijd. Bijvoorbeeld begin mei een uur vooruit en half juni nog een uur. Eind augustus moet er weer wat gebeuren. Het is nog zacht weer, soms zelfs warm dus je wilt lekker naar buiten. Maar het wordt steeds vroeger donker, je wordt bijna gedwongen om naar Boulevard te kijken en daar heb ik dan nog helemaal geen zin in. Klok tijdelijk een uurtje extra vooruit dus. Met een stukje time-management, 6 keer per jaar de klok een uurtje verzetten, zijn een hoop problemen op te lossen. Zo’n simpele oplossing is er vast ook wel voor het broeikaseffect. De klok 50 jaar terug of zo.

Categorieën: Maatschappij

5 reacties

Anne · 12 april 2006 op 22:36

Ik kan me er wel in vinden, deze flexibele tijdschuivers. Voor in Nederland dan.

Kijk dat is nu weer het voordeel van in het diepe zuiden wonen: winter is weliswaar winter met grote W, maar lente is hier ook echt lente. Met bloemetjes en bijtjes, vrijende vogeltjes, wakker wordende slangen en beren en wolven en vooral: ZON.

Jouw gekneuter op elke vierkante centimeter van je dikke gordijnen haalt mij weer even helemaal terug naar Nederland. Dat is helaas geen onverdeeld genoegen. Maar dat is dan wel een compliment voor je beeldende manier van schrijven.

Groet vanuit de echte lente van Anne.

KawaSutra · 12 april 2006 op 23:37

[quote]Zo’n simpele oplossing is er vast ook wel voor het broeikaseffect. De klok 50 jaar terug of zo.[/quote]
Ja, ben ik wel voor. Maar we moeten er wel een beetje flexibel mee om kunnen gaan. Ik bedoel, op moment dat ik die soberheid een beetje zat ben dan moet je wel weer terug kunnen switchen naar het huidige luxe leventje. Dan neem ik die zomer- en wintertijd wel op de koop toe.
Leuke column!

Maurits · 13 april 2006 op 00:20

[quote]Groet vanuit de echte lente van Anne.[/quote]
Groet terug vanachter de gordijnen. Ik overweeg lichtdichte luiken voor de ramen.

[quote]…op moment dat ik die soberheid een beetje zat ben dan moet je wel weer terug kunnen switchen naar het huidige luxe leventje[/quote]
Ja maar Kawasutra, dat luxe leventje wilde ik gewoon meenemen. Eigenlijk wil ik gewoon de klok 50 jaar terug zetten zonder verder iets te veranderen. Dus terug naar de tijd dat we nog niet wisten (of geloofden) dat het klimaat verandert. Wat niet weet wat niet deert, toch?

Ma3anne · 13 april 2006 op 08:09

Geinig, ik dacht dat ik de enige was die met die gordijnen zit te rommelen en niet meer weet wanneer ik ze precies dicht of open wil doen.
Heb ze net open gedaan, maar het regent en mijn forsytia die in de bloei begint te komen, hangt er zo belabberd bij, dat het onmiddellijk negatief op mijn humeur slaat. Bovendien is het nog schemerig buiten en moet ik mijn lampen aan in huis, wat geen lekkere lentestart van de dag is.
Ik ben dan ook van plan de gordijnen weer dicht te doen en vandaag dicht te laten…..

Doet me ineens denken aan mijn zoon, toen hij een jaar of drie was (ruim twintig jaar de klok terug). Hij vond gordijnen ‘open’ als ze dicht waren en andersom. En dat heeft ie hardnekkig volgehouden tot ie een jaar of vijf was.

Ja, ik kom ook altijd in de war met dat verschuiven van de klok en ben er nog steeds niet aan gewend. En dan te bedenken dat we die zomertijd 25 jaar geleden ingesteld hebben en het decennia lang zonder klokverschuiving hebben gedaan. Daar gedijde ik absoluut beter bij.

Oke, vandaag de gordijnen dicht. Nog niet wetend of ik de logische benadering van mijn zoon gebruik of die van ons allemaal.

Troy · 13 april 2006 op 11:32

Dat constant verschuiven van de tijd is inderdaad met name irritant. Leuke column. Wat minder uitdagend dan vorige producten, maar dat is ook wel eens o.k.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder