Ayaan Hirsi Ali is politica. Ze was tolk in abortusklinieken en blijf-van-mijn-lijf huizen. Haar kritiek op de islam oogst lof en kritiek. Ze straalt vechtlust en standvastigheid uit. Door haar moet ik ineens ook denken aan Femke Halsema. Een verfrissend tegenwicht in al die “te veel van niets en te weinig van alles” debatten tussen haar en drie heren mét en twee heren zonder stropdas. Dat is het! Ja, misschien is dat de redding… er zijn veel meer sterke vrouwen. Een derde feministische golf zou politiek en bedrijfsleven uit het slop kunnen halen. Weg met de haantjes, de saaiheid en grauwe middelmatigheid. Weg met kraak noch smaak. Vanaf de volgende komende verkiezingen moet het sprankelen en spetteren.

Want wat moet je nou met Jan Peter B. die voornamelijk de termen ‘stabiel’ en ‘gezond verstand’ gebruikt. Hij moet weten dat gezond verstand vaak een verpakking is voor ongezonde vooroordelen. In een debat zegt hij dat NL staat voor No Limits. Dat bevalt hem niet. Volgens mij staat NL voor kikkerland. Met het Binnenhof als terrarium waar politieke kikkers om het hardst kwekken en kwaken. Zij vangen het meeste achter het net in de stinkende troebele hofvijver. Gelukkig bevinden zich in dat gemêleerde gezelschap ook gifkikkertjes als Hirsi Ali en Halsema. Die zijn hard nodig en leuk bovendien.

Het wordt tijd dat we ook weer een echte minister op Volksgezondheid krijgen. Een die van wanten weet. Sinds het opstappen van Borst doet De Geus het ministerie van VWS er even bij. Toevallig kwam ik De Geus pas tegen in Den Haag. Bij de presentatie van een rapport over spreiding en paraatheid van ambulances. Hij bleek er zelf weinig kaas van gegeten te hebben. De man moet wel op komen draven om zo’n rapport in ontvangst te nemen. Waarschijnlijk om het een gewichtiger aanzien te geven dan uit de inhoud blijkt. Niet gehinderd door gebrek aan kennis en inzicht beweert De Geus blij te zijn dat er nu een rapport is dat aangeeft hoe een ambulance met het slachtoffer ‘binnen 15 minuten na melding in het ziekenhuis’ kan zijn. Gelukkig waren er nog wat wakkere ambtenaren om hem te soufleren dat hij fout zat. “Ehhh, ik bedoel dat binnen 15 minuten na melding een ambulance bij het slachtoffer kan zijn” verbeterde hij zich snel. In een poging zijn miskleun te camoufleren oppert hij dat het zo gek nog niet is om te gaan bestuderen wat de tijdnorm moet worden om vanaf de ongevalsplek in het ziekenhuis te komen. Dat is dus politiek, zo praat je alles recht wat krom is. Ik vraag hem wat zijn standpunt is over het verbod van zijn ministerie om een First Responder van de brandweer in te zetten. Leg nog uit dat die kans zien binnen zes tot zeven minuten bij het slachtoffer te zijn. Dat dit heel handig is bij een hartstilstand om nog perspectief van overleven te hebben. Hij weet niet waar ik het over heb. ,,Deze problematiek ken ik niet. Wat is een First Responder ? Maar alles is natuurlijk bespreekbaar. Ook samenwerken met de brandweer. Laten we nu eerst eens zorgen dat er overal een ambulance binnen 15 minuten kan zijn.”
Ik heb hem maar niet gevraagd wat hij van de zwarte doos in hulpverleningsvoertuigen vindt. Wie weet wat voor antwoord je dan weer krijgt.

Ik heb wel een paar ambulancechauffeurs gesproken over de blackbox. De meningen zijn verdeeld. Het nut zien ze wel. Aantonen wat er werkelijk gebeurt is bij een aanrijding tussen een ambulance en een ander voertuig vinden ze oké. Maar er is ook angst. Angst dat de gegevens tussendoor gebruikt gaan worden in allerlei andere situaties. Als controlemiddel of bij je beoordeling. ‘Big Brother is watching you’ visioenen dringen zich op. De gecontroleerde maatschappij krijgt steeds meer vorm.
Misschien moeten politici ook uitgerust worden met een zwarte doos. De techniek staat voor niets. Ik fantaseer nu al over de optionele registratiemogelijkheden die ontwikkeld en ingebouwd kunnen worden.Column van de maand februari 2003

Elke maand kiest de redactie van Column X één column uit die naast de zes vaste columns een speciale plaats krijgt. De schrijver van de column van de maand krijgt bovendien een luxe goud-zilveren pen cadeau voor een extra dosis inspiratie.


10 reacties

Juanita · 31 januari 2003 op 09:55

Ben het helemaal met je eens als je zegt dat sterke vrouwen in de politiek hard nodig zijn. Jeltje van Nieuwenhoven brengt bijvoorbeeld ook heel wat leven in de brouwerij. En je kunt zeggen van Erica Terpstra wat je wilt, maar je kunt moeilijk om haar heen :-D. Een tweede Maria ten Hoeven, of hoe heet ze, kunnen we echter wel missen, denk ik.

Je bent overduidelijk een insider wat deze problematiek betreft. Vond je dat Bomhoff het goed deed?

gr. Juanita

gast · 31 januari 2003 op 10:59

Ik heb liever vrouwen in de kamer/regering die weten waar ze het over hebben. En daar zou Maria van der Hoeven zich tot kunnen rekenen. De kwaliteit van een persoon moet je niet meten naar, hoe vaak ze op TV zijn geweest en vanwege hun omvang mischien wel beeldvullend, maar of ze hun werk goed hebben gedaan.

Dat moest ik even kwijt

Juanita · 31 januari 2003 op 11:09

Sprankelend en spetterend kun je Maria toch nauwelijks noemen, dacht ik zo. :lol:.
G@P, wat vind jij?

gr. Juanita

Kees Schilder · 31 januari 2003 op 18:20

Daar moet ik Juanita gelijk in geven.Bij Barend en van Dorp beweerde zij doodleuk, ondanks de uitslag van de verkiezingen, dat er eerst naar de VVD gekeken moest worden.Kun je nauwelijks spetterend noemen. En een zwarte doos is al aanwezig bij elke politicus.Die wordt na de geboorte onmiddelijk ingebouwd.Wordt gebruikt als opbergplaats voor steekpenningen en overige frauduleuze opbrengsten. Maar let niet op mij.Mijn wantrouwen jegens politici is aangeboren

gast · 5 februari 2003 op 15:18

[color=CC3300][gewist door moderator][/color]

die mevrouw van der Hoeven van CDA, die vind ik nou juist wel aardig, wilde zelf op mevrouw Huizinga stemmen van christenunie, maar heb toch maar op Diederik Samson van Greenpeace gestemt. (het bloed kruipt waar het gaan mag)

allemaal oud nieuws; 5 feb = Okay, Frans ! = herkozen tot kamervoorzitter, waar blijven de kollems: Yasser kwam op bezoek, en Job was lekker geen premier, aber Der Franz war noch immer da

G@P · 6 februari 2003 op 18:39

Hé, Juanita
Nee sprankelend en spetterend is deze (2e) CDA-ster niet. Maria is wel een toepasselijke naam voor deze Limbugse (Maastrichtse) Christen Democraat. Maar misschien toch weer sprankelender als menig mannelijke grijsgrauwe collega die een blauw stoeltje vult.
Groetjes,
G@P

Mr. Moderator · 6 februari 2003 op 18:40

Is modereren een dagtaak? Ik dacht het niet! Graag ONTOPIC blijven, anders blijf ik berichten verwijderen en editen!!!

😕

gast · 6 februari 2003 op 18:43

[email]vinbary@yahoo.co.uk[/email]
okay, wel redelijk zo !!

G@P · 6 februari 2003 op 20:49

Dank!!!!! 😆

Yannick · 20 februari 2003 op 20:52

Met recht column van de maand

Geef een reactie

Avatar plaatshouder