Nu Nederland volgende maand eindelijk weer eens de wereldkampioenschappen klooiballen mag organiseren, is het de hoogste tijd om ons af te vragen of wij er als deelnemende natie ook maar iets te zoeken hebben. Toegegeven, bondscoach Arie in ‘t Velt heeft zijn sporen in de klooibalsport verdiend. Maar de man is 86 en de selectie die hij nu uit de hoge hoed tovert?

We nemen een Leendert van Opheusden. Tien jaar geleden heeft hij aan de wereldtop mogen ruiken, met een even kortstondig als spectaculair optreden in de World League. Toen werd de ziekte van Pleisser bij hem vastgesteld. Sindsdien heeft hij geen fatsoenlijk keerpunt meer gemaakt, terwijl het zoals bekend in het moderne klooiballen juist om de keerpunten draait.

Egbert op den Dijk dan. Deze veteraan was in zijn jonge jaren misschien dodelijk op de eerste honderd meter, maar inmiddels vinden we hem, mede waarschijnlijk vanwege zijn door de roddelbladen breed uitgemeten buitenechtelijke affaire met een terreinknecht, op plaats 1078 van de wereldranglijst terug.

Vervolgens hebben we Dirk Wieringa, de enige in het keurkorps van bondscoach In ’t Velt die het klooiballen professioneel beoefent, zij het veelal op de bank van de immer tegen degradatie kampende Duitse tweedeklasser KBV Ulm. Hij heeft een maximale score van 138 op zijn naam staan, maar dat was tijdens een training.

Tenslotte Herman den Bikkelaar, de in de jaren tachtig van de vorige eeuw onklopbaar geachte sluitpost van 18-voudig landskampioen KC Hermes, tot hij bij een dopingcontrole tegen de lamp liep en wegens een te hoge testostecrietwaarde tien jaar lang geschorst werd. Voor KC Overloon heeft hij de laatste jaren inderdaad de nul weten te houden. Er kwam namelijk nooit een tegenstander opdagen.

Kort en goed, het mag een wonder heten wanneer Nederland de eerste ronde van het wereldkampioenschap klooiballen overleeft. Vrouwe Fortuna is ons met de pouletegenstanders Argentinië, Kwazulu en Liechtenstein weliswaar gunstig gezind geweest, maar iedereen met ook maar een beetje verstand van klooiballen, beseft dat Nederland met de huidige, verouderde selectie zelfs tegen derderangs landen een modderfiguur gaat slaan, voor eigen publiek nog wel.

Laat ons ingrijpen voor het te laat is. Er zijn genoeg gegadigden die het Nederlandse klooiballen, ook als de klok 1 voor 12 aanwijst, op de rails kunnen zetten. Koen van Zwolleloos bijvoorbeeld, nu nog voor veel oliedollars in Quatar werkzaam. Of Lambert Osinga, zojuist met Compostellas voor de derde keer op rij kampioen geworden in Spanje. Daarbij wemelt het van de jonge talenten op de Nederlandse klooibalvelden die staan te trappelen om de eer van Oranje met meer branie te verdedigen dan het – excusez les mots – seniele zooitje dat onze dementerende bondscoach te bieden heeft.

We kunnen beter, mensen, dan wat Arie in ’t Velt namens ons aan klooit. Moeten er nou echt Kamervragen gesteld voor er iets aan gebeurt? De jeugd heeft de toekomst!


8 reacties

SIMBA · 21 mei 2007 op 08:35

Ik ben ook erg goed in klooiballen, maar aangezien het een typische mannensport is ben ik uitgesloten van deelname. 😀

DriekOplopers · 21 mei 2007 op 11:34

Ja, lekker zeg! Hou het maar zo. Toen we in ’63 Europees Kampioen werden, sloopte het schorriemorrie meerdere tramhaltes tijdens de feestelijke huldiging op het bordes van de Stadsschouwburg. Dat soort belevenissen liever niet meer. Voor mij hoeft het niet meer…

Schitterende column, dat dan weer wel…

arta · 21 mei 2007 op 12:46

😆
Heerlijke woordspelingen!
Lekker om te lezen!
🙂

John_van_Leverdingen · 21 mei 2007 op 14:04

Leuke column! Hoewel ik twijfels heb bij de rubriek gein/ongein. De beschrijvingen laten me namelijk direct aan (meerdere) actuele sporten denken en de manier waar media daar mee om menen te gaan.

KawaSutra · 21 mei 2007 op 20:43

Klooiballen is niks voor mij. Ben beter thuis in voetslempen. Moest deze niet ingezonden worden in de categorie ‘Sport’? :eh:

DriekOplopers · 21 mei 2007 op 22:03

[quote]Moest deze niet ingezonden worden in de categorie ‘Sport’? [/quote]
Sport, dat is toch dat mannen na het scoren in het gras bovenop elkaar klimmen? Dan hoort dit toch in de categorie ‘Sexgein’?

Driek Opstapel

pally · 22 mei 2007 op 14:36

Een hoop suggesties voor andere catagorieen, Ep.
Je zou dat kunnen vertalen als: Kan bij elke soort horen en dat is dan weer een compliment.
Ik vond het leuk uitgewerkt ook al weet je als lezer op de helft al de formule en dat maakt de rest tamelijk voorspelbaar.
Toch geestig!

groet van Pally

Klooiballen had ik ook een leuke titel gevonden

EpMeijer · 22 mei 2007 op 19:58

Uit het feit dat de nobele klooibalsport niet eens een eigen label heeft alhier, blijkt eens te meer dat het 1 voor 12 is.
Alle gekheid op een stokje, ik kan me niet zo druk maken om etiketjes.
Dank voor jullie reacties!

Hartelijks,

Ep

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder