1. Wees voorzichtig als je je met politiek wilt bezighouden: Het is een gevaarlijk spel, dat gespeeld moet worden met een vooruitziende blik, omdat de mensen die vandaag geschikt lijken om te vriend te houden, morgen de verkeerde kunnen blijken om mee te bemoeien. 2. Onderschat nimmer de waarde van liefde: Een vrouw weet bijvoorbeeld dat ze echt verliefd is wanneer ze zich vrouw voelt in de nabijheid van de man van haar dromen, en zonder hem: slechts mens.

3. Wees altijd bedacht op de voorbijgaande aard van het leven: Je realiseren dat de adem die je nu voortdrijft je op zekere dag zal verlaten is misschien een angstige gedachte, maar nochtans een ware. En wat daarna gebeurt blijft een verrassing. Of misschien niet.

4. Onderhoud je waardigheid. Echte waardigheid put je niet uit wat anderen van je denken of verwachten. Het komt van binnenuit en heeft alles te maken met de manier waarop je jezelf beschouwt.

5. Concentreer je op je eigen perspektieven en niet op die van anderen. Je zorgen maken over wat anderen denken is een teken van onvolwassenheid, omdat je nu toch moet weten dat anderen de dingen altijd anders zullen zien dan jij ze zou willen hebben geinterpreteerd.

6. Onderhoud een regelmatige staat van gemoedsrust, want dat is het enige dat telt. Het is weliswaar een fragiele staat, vooral als je emotioneel verbonden bent met geliefden, maar het is het waardevolste dat er is: onbetaalbaar, en toch kosteloos.

7. Observeer, en ontdek meer dan je gezegd wordt. De bewegingen van mensen, en de algemene manier waarop ze praten verraad vaak veel meer over hun persoonlijkheid dan hun woorden doen.

8. Rijp gracieus. Verouderen kan net zo gracieus of vernederend zijn als jij verkiest. Hoe meer je je rijpheid probeert te verloochenen, hoe meer je jezelf, en niemand anders, voor de gek houdt.

9. Wees zuinig met je boosheid. Woede kan vernietigend zijn, niet slechts voor diegenen tegen wie je het richt, maar meer nog voor jezelf. Het vreet van binnen en brengt slechts ontevredenheid, verstoring, en ongemak teweeg. Om niet te spreken van spijt als je te explosief was in je woede-uiting. Daarom is het misschien belangrijk om, hoewel je misschien niet onder alle omstandigheden vrij kunt blijven van woede, je steeds eerst af te vragen of het doel van je woede jouw innerlijke balans-verstoring wel waard is.

10. Wees verbonden met anderen, maar blijf jezelf. Kontakt met andere mensen is belangrijk, omdat het je een heleboel over menselijke gedragingen kan leren: het kan je begrip over een heleboel zaken vergroten, en het kan je helpen je doelen te bereiken. Echter, moet je je wel steeds realiseren dat anderen slechts toeschouwers zijn in jouw leven, en dat jij de ster bent. Twijfel dus niet om bepaalde kontakten te laten gaan en op jezelf te rekenen wanneer de omstandigheden dat vereisen. Jij bent al hetgeen dat ertoe doet.


9 reacties

Mosje · 20 augustus 2004 op 09:54

Geachte mevrouw Marques,

Als U zo goed zou willen zijn om uw boodschap uit te beitelen in een of twee stenen tabletten, dan ben ik gaarne bereid om uw berg te beklimmen, ze op te halen, en ze hier voor te leggen aan het klootjesvolk.

Mozje

ignatius · 20 augustus 2004 op 12:52

En toen Mozes (Mozje voor intimi) van de berg naar beneden kwam torstte hij de 2 stenen tafelen en het volk, hoewel nog even druk met een barbeque en een tot op heden niet opgehelderd geval van BSE, juichte hem hartstochtelijk toe en wierp zich aan zijn voeten. Hoog in de hemelen kon de Here een grijns niet onderdrukken…

Kees · 20 augustus 2004 op 17:06

Wijze woorden klinken zo logisch , en zijn in de praktijk toch zo onbegrijpelijk moeilijk uit te voeren !

Ma3anne · 20 augustus 2004 op 23:24

Ik weet niet goed wat ik met een column als deze aanmoet. Had hem in zekere zin zelf geschreven kunnen hebben in mijn dagboek, als ik dat zou hebben. Had hem ook gelezen kunnen hebben in zo’n populair handzaam boekje in de Ankhreeks, als ik die nog zou lezen.

In elk geval maakt het duidelijk, dat je begrijpt in welke dingen wijsheid schuilt.

sally · 20 augustus 2004 op 23:53

joan,
als jij in staat bent al deze wijze regels perfect uit te voeren
ben je voor mij een topper!

groeten Sally
:red:

Louise · 21 augustus 2004 op 08:37

Regel 11

Vergeet niet te leven bij het heden.
Toekomst is er genoeg, verleden ook; er is maar één vandaag.

Dees · 21 augustus 2004 op 10:43

Een cursus in harmonie en balans. Mooi wel. Al ben ik soms eigenlijk wel erg dol op de onbalansen in mijn leven. Goed voor de creativiteit.

😉

Raindog · 21 augustus 2004 op 13:21

Ik ben pas begonnen met lezen in ‘De Celestijnse Belofte’. Ik reageer later wel even als jullie het niet erg vinden.

Raindog · 24 augustus 2004 op 00:53

Dat boek is uit. Maar ik reageer later wel even als jullie het niet erg vinden.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder