Lowlands kent altijd minimaal één dag slecht weer. Dat leidt steevast tot sappige modderbadgevechten. Mooi niet. Dit is mijn tweede Lowlands. Ik steek mijn hoofd uit mijn tent en de zon gloort recht in mijn gezicht. De Lowlandszondag belooft een mooie dag te worden. Even later hijs ik me schoon gepimpt in mijn Lowlandspak. Voor de zekerheid even checken of ik alles bij mij heb. Portemonnee – Check! – Muntjes van gisteren – Check! – Zonnebrand, zonnebril en zonnepet – Check! – Vrouw – Check! – Goede zin – Check!. Ready to take off.

De Daily Paradise vertelt in geuren en kleuren over de day before. Een meisje in vlezig evakostuum, tepels en borsten met ballpoint geaccentueerd, gezegend met een flinke bos schaamhaar, kijkt mij vanaf de voorpagina, brutaal glimlachend aan. Het was gisteren vet.

Een vriendelijke bewaker aan de ingang zoemt in op mijn rugzak. “Mag ik even kijken, wat zijn dit?” “Mijn suikerspullen.” “O, loopt u dan maar door.” Voorbij de ingang trek ik een ‘verboden’ waterflesje uit mijn broekzak. Noodzakelijk en handig voor weer een hete dag.

Het ontbijt lacht me toe. Fruitsapje, boerenomeletje, bakkie leut. Niets mis mee. Eenvoud siert de mens. Op naar de India-tent voor het eerste optreden van alweer de laatste dag. Een mooi optreden van Bertolf die het podium daarna afstaat aan Miss Montreal. Niet voordat eerst een prachtig duet heeft plaatsgevonden. Holland has talent. Chemie spat van het podium. De nuchtere Miss Montreal betuigt openhartig spijt van haar eerste, recent in New Orleans geplaatste tattoo. “Nu zit Miss Montreal voorgoed aan mij vast”.

De vermoeidheid slaat langzaam toe bij veertigplussers. Een vrouw vraagt mij of ik niet even in haar doos wil kijken. Voor één euro staren drie borsten mij uitnodigend aan. Een leuke act, ik kan een lach niet onderdrukken. Samen met mijn vrouw zoeken we even de schaduw en de luwte. Op zoek naar de ultieme tshirt-spreuk van Lowlands 2009. En ja, hoor daar hangt ie. Hij is onmiddellijk de mijne: ‘Mijn vriendin zegt dat ik slecht luister. Of zoiets …!’ We liggen beiden dubbel.

Snoop Dogg staat op het menu. Bombastisch wordt het podium in bezit genomen door twee enorme klerenkasten met een geruit zwemtasje op de rug. Ze halen een fotocamera tevoorschijn en beginnen het publiek uitgebreid te fotograferen. Voor het poëziealbum van Snoop Dogg of om criminelen vast te leggen die zich onder de mensenmassa bevinden. Helaas wordt mijn favoriete nummer niet gespeeld. Wel wordt ‘his medicine’ in de vorm van een megagrote weedplant boven de hoofden van het publiek doorgegeven naar het podium. Snoop Dogg neemt blij verrast de gift in ontvangst.

Wat Lowlands extra leuk maakt zijn de onverwachte hoogtepunten. Calexico geeft een weergaloze show ten beste. In trance laat ik me opzwepen door melancholische woestijnrock met exotische kopertinten. Muziek die zijn geboorte vond in Tuscon, ergens tussen Californië en Mexico. Het koude bier smaakt voortreffelijk in de broeierige Grolschtent.

Hier bezoeken wij ook ons voorlaatste concert. Grace Jones biedt als vanouds gelikt en perfect entertainment. De couturiers hebben zich weer dankbaar mogen vergrijpen aan deze goddelijke femme fatale. Ook op haar éénenzestigste is ze niet vies van een jointje. In de korte verkleedpauzes klinkt steels vanuit de donkere coulissen: “Mmmm, right now I’m sucking on something soft, mmm, I like it.” Gelukkig laat het veel aan de verbeelding over.
Complimenten voor deze grand dame.

Lowlands sterft in schoonheid. Op de psychedelische akkoorden van de Artic Monkeys en het warme stemgeluid van Alex Turner. Het is mooi geweest.

De volgende ochtend vindt een logge en zeer voldane Lowlandskaravaan ruim baan. Onder luid getoeter wordt het megaterrein verlaten. Bye bye to Walibi, bye bye to Biddinghuizen. In 2010 Lowlands will shake the planet again and again.

[u][b][url=http://www.youtube.com/watch?v=RSk15iu-T7g]Mien[/url][/b][/u]

[img align=left]http://www.livexs.nl/Joomla/images/stories/digitaal_covers/daily_paradise_zondag_2009.jpg[/img][img align=right]http://i27.tinypic.com/30tjfqs.jpg[/img]


Mien

Bewonder luidruchtig en verwonder in stilte

2 reacties

trawant · 1 december 2009 op 23:00

Nou Mien, je gaat niet zonder reactie de vergetelheid van pagina 2 in. Dát laten we niet gebeuren!
Lekker sfeertje op Lowlands zo te horen.
Ik gaf mijn leerlingen die er- onder schooltijd-heen gingen altijd stiekem twee extra dagen..
( tenminste ik noteerde ze niet als afwezig).

Lowlands essentieel voor de algemene ontwikkeling, niet?

Zelf bewaar ik mooie herinneringen aan Kralingen en het Amsterdamse Bos, maar dat was in de hoogtijdagen van het hippiedom.
Maar dit lijkt me toch ook een aanrader.Volgend jaar wellicht.
We hebben de tijd en er is geen max. leeftijd toch?

Mien · 2 december 2009 op 08:01

@Trawant:
Ach, met die vergetelheid zit het wel goed.
De columns blijven immers voorgoed plakken op https://www.columnx.nl, nietwaar?
Zolang we maar gelezen worden, toch?
Op CX in ieder geval frequenter dan op http://www.nederlands.nl!
Gelukkig bevindt zich op CX een trouwe lezersschare.

Je hebt gelijk.
Lowlands is verplichte kost voor diegenen die zich vrij voelen en in het bezit zijn van een kunstenmakershart.
Met uiteraard de nadruk op muziek.

De ouwe hippiefestivals zijn helaas aan mij voorbij getrokken.
Pinkpop, Werchter en/of Torhout hadden mijn voorkeur.

Nu zie ik alleen nog uit naar LL en de Zwarte Cross.
Hoewel, Roskilde en Glastonbury staan ook nog op mijn verlanglijst.
Helaas is Glastonbury 2010 al uitverkocht.

Mien

Geef een reactie

Avatar plaatshouder