Niemand komt aan mijn dinsdagavond. Geen bezoek, geen sportavond, geen telefoontjes. Dit is mijn avond. Om half 9 installeer ik me op de bank voor de tv. Ik schenk mezelf een wijntje in, pak iets lekkers uit de kast, zet mijn verstand op nul en maak me op voor een heerlijk ontspannen vrouwenavondje Net5. Waarom moet er toch iedere week weer een drama van gemaakt worden als ik een avondje tv wil kijken? Iedere dinsdag probeert hij het weer. “Schat, het is voetbal op tv.” “Ja, dus? Dan ga je maar lekker boven kijken, vanavond is de televisie van mij.” Hij bepaalt al zes dagen in de week wat er gekeken gaat worden en daar heb ik absoluut geen moeite mee, maar als ik dan een avondje zelf iets wil zien, mag ik toch verwachten dat dat ook geen problemen oplevert. De afstandbediening zit zo ongeveer in zijn handen vastgeroest. Hij heeft dat ding net zo nodig als zijn onderbroek en zijn sokken. Zonder voelt hij zich volkomen naakt. Als dat kastje per ongeluk bij mij ligt, zie ik hem al onrustig heen en weer kijken waar dat ding gebleven is. Negen van de tien keer is het voetbal waar zijn oog op valt. Er moet altijd wel ergens een wedstrijdje gespeeld worden. Ach, ik maak me er niet druk om er is verder toch geen ruk op televisie, behalve dan die ene avond.

Als ik mijn vriendinnen hoor, is het daar precies hetzelfde. Wat is dat toch met mannen en die afstandbediening? Zit het in de natuur van de man om de baas over de tv te willen zijn of in de natuur van de vrouw om de man de baas te laten zijn? Volgens mij kun je het vergelijken met zelf in een auto rijden of gereden worden. De meeste mannen rijden het liefste zelf (of ze moeten gedronken hebben, dan zijn wij vrouwen wel goed genoeg om achter het stuur te kruipen). Zo hebben ze het idee dat ze eventuele calamiteiten zelf in de hand hebben. Ze voelen zich altijd een beetje ongemakkelijk als hun vrouw achter het stuur zit, zweethandjes en zo, en zijn dan ook weer blij als ze eenmaal veilig op hun plaats van bestemming zijn aangekomen. Het gevoel van ‘zelf de controle hebben’ is voor de man erg belangrijk naar mijn idee en zo blijkbaar ook met de televisie.

Iedere dinsdagavond hebben we hetzelfde ritueel. Mijn man loopt zenuwachtig heen en weer op zoek naar de afstandbediening. Deze heb ik echter al ontvoerd en ik doe net of ik niet weet waar dat ding gebleven is. Uiteindelijk geeft hij het op en kruipt hij met zweethandjes en al achter zijn computer. Eindelijk is daar dan de rust voor mij, eindelijk een paar uurtjes ontspanning, twee uur geen gezap, twee uur geen voetbal en twee uur geen gezeur over waarom de reclames zo lang duren. Om half 11 breng ik de afstandbediening weer naar mijn lief en hij kijkt naar me als een man die blij is dat hij, zittend in zijn auto, bestuurd door zijn vrouw, weer veilig op de plaats van bestemming is aangekomen. Hij is weer compleet en heeft weer de totale controle. Waar je een man al niet blij mee kan maken.


18 reacties

Ma3anne · 20 november 2005 op 11:52

Weer lekker vlot geschreven. En gelukkig totaal onherkenbaar. 😛

sally · 20 november 2005 op 12:04

Help…een kerel die elke avond met z`n pantoffels voor de t.v. zit.
Zie: Tips van Gap!(column “routine”)
Verder wel grappig geschreven.
Groetjes
Sally

Outsider · 20 november 2005 op 12:25

Leuke column die wederom leest als een sneltrein.

Overigens denk ik dat lang niet alle mannen gelijk zijn wat de afstandbediening betreft. Ik zou me heel ongemakkelijk voelen als ik zit te kijken en andere gezinsleden zitten zich erbij te vervelen.

wendy77 · 20 november 2005 op 12:28

Ach, ik overdrijf ook graag een beetje Outsider 😀
Hij is lang zo erg niet als dat ik hier doe vermoeden hoor. Heb de column een beetje opgestrakt en peper en zout bijgedaan 😛

Bakema_NL · 20 november 2005 op 12:35

Daar heeft mijn vrouw geen last van, tv op zich interesseert me niet (meer) en voetbal/sport op tv al helemaal niet, dan zap ik zelf al verder als die ellende voorbij komt. En zelf rijden heeft ze ook al geen last van, want ik ga zonder rijbewijs door het leven. Maar al deze op het oog positieve eigenschappen compenseer ik wel weer met een aantal nare andere hoor. 😛

Eddy Kielema · 20 november 2005 op 13:07

Goed geschreven, Wendy, maar je zet mannen en vrouwen wel als stereotypen neer. Ik heb een hekel aan autorijden, dus heb er, net als Bakema, geen enkele moeite mee om door een vrouw gereden te worden (ahum..). Net als Outsider voel ik me ook erg ongemakkelijk als anderen verplicht met mij mee moeten kijken. Ik zie de tv, net als de computer, als iets waar je alleen achter moet zitten.

Kees Schilder · 20 november 2005 op 13:33

Daar heeft mijn vrouw geen last van, tv op zich interesseert me niet (meer) en voetbal/sport op tv al helemaal niet, dan zap ik zelf al verder als die ellende voorbij komt. En zelf rijden heeft ze ook al geen last van, want ik laat haar liever rijden. Maar al deze op het oog positieve eigenschappen compenseer ik wel weer met een aantal nare andere hoor.
😀 😀 😀

Troy · 20 november 2005 op 14:05

@Kees!!! Ik wilde Bakema’s reactie al overnemen 😮 Nou vooruit, nog een keer dan 😀

Daar heeft mijn vrouw geen last van, tv op zich interesseert me niet (meer) en voetbal/sport op tv al helemaal niet, dan zap ik zelf al verder als die ellende voorbij komt. En zelf rijden heeft ze ook al geen last van, want ik ga zonder rijbewijs door het leven. Maar al deze op het oog positieve eigenschappen compenseer ik wel weer met een aantal nare andere hoor.

Oh ja…ik heb geen vrouw.. 😕

pepe · 20 november 2005 op 14:46

Leuke column en zo ook de reacties, mannen die in de verdediging gaan hihi.
Mijn vrouw heeft er gelukkig ook geen last van en ik zelf kijk gewoonlijk nauwelijks TV, tot afgelopen week, ik heb meer TV gekeken dan ik normaal in een jaar doe.
Zelfs een keer ochtendgym met Olga zitten kijken, gelukkig ben ik weer mobieler en kan die hele TV mij gestolen worden.

Fred · 20 november 2005 op 16:23

Mijn TV staat standaard op Nederland 3 en daar blijft iedereen met zijn poten vanaf!

champagne · 20 november 2005 op 17:16

Gelukkig ben ik eigen baas 😉
Leuke column, lekker he, dat overdrijven?

Geertje · 20 november 2005 op 17:23

@ Fred[quote]Mijn TV staat standaard op Nederland 3 en daar blijft iedereen met zijn poten vanaf![/quote] :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: En van mij ook! Oh nee, dat zei je er niet bij! :laugh: :laugh: :laugh: :laugh:

Leuke column, de reacties zo mogelijk nog leuker! :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh:

melady · 20 november 2005 op 17:45

[quote] Ach, ik maak me er niet druk om er is verder toch geen ruk op televisie, behalve dan die ene avond.[/quote]

Nou daar ben ik het helemaal niet mee eens.
Vanavond (zondag) komen er twee steengoede reportages en ik kan niet kiezen.. Nederland 1: 22.55 kruispunt over PTSS en op dezelfde tijd op SBS: Reportage(een leven lang afkicken)

Desperate housewifes kijk ik ook noodgedwongen maar dat is een virus die ik opgelopen heb van mijn kids, zeg maar.

wendy77 · 20 november 2005 op 20:22

Eddy, ik generaliseer graag, daar ben je intussen toch wel al achter? 😛

Fred, toch nog een man-man onder de cx-ers, hihi

Champagne, heerlijk dat overdrijven ja. Mijn ‘gewone’ leven is niet interessant genoeg voor op papier, dus overdrijf ik de helft er maar bij, haha.

Melady, ik zou voor SBS gaan als ik jou was. Ik geef zelfs trouwens geen reet om televisie. Een goede film daarentegen is aan mij wel besteed.

Chantal · 20 november 2005 op 21:23

Hulde aan mijn vriend: een nog grotere fan van Desperate Housewives dan ik! 😛

Leuke column weer, Wendy!

KingArthur · 21 november 2005 op 10:45

TV ja, een bron van discussie in veel relaties denk ik. Gelukkig heb ik geen last meer van dit soort discussies. De TV is voor mij nu niet meer dan achtergrondgeluid maar daar kan ik net zo goed een vrouw voor nemen 🙂 (Ooops, sorry. Ga ik nu te ver?)

Leuke column.

wendy77 · 21 november 2005 op 11:56

Chantal, jaja fan van Eva Longoria zeker, hihi??

King, 😀 😀

Li · 21 november 2005 op 14:55

Geweldige column Wendy en hartstikke herkenbaar.
Ik leef hier met drie voetbalgekken die alles kijken. Van Abbekutterveen tot Zwammerzoeloe en alles daar tussenin.
Gelukkig heb ik een eigen terugtrekhok met een eigen tv ( die bijna nooit aan staat) en een eigen afstandbediening.

Li

Geef een reactie

Avatar plaatshouder