Soms als ik de krant lees, besef ik mij ineens hoe goed ik het hier heb. Ik leef in een moderne wereld waar alles mogelijk is. Of heel veel in ieder geval. Als ik zo de berichten uit minder gestelde landen lees, heb ik het hier ontzettend goed.
In India is onlangs een meisje vermoord door haar moeder omdat ze graag naar school wilde. En dan bestaat hier de term ‘spijbelen’… Een ambitieus meisje dat goed kon leren, moest het leven laten omdat ze graag wílde leren. Als zij de mogelijkheden had gehad om een opleiding te doen, had ze een bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij. Dat was misschien een heel klein stapje geweest richting een goede toekomst in haar land. In Egypte is een week of twee geleden een meisje van twaalf overleden nadat zij besneden was. Dat is toch om niet goed van te worden? In India heeft een man vier jaar gelogen door te zeggen dat hij weduwnaar was terwijl hij in werkelijkheid zijn vrouw had verkocht voor 100.000 roepi, dat is omgerekend €1800. In wat voor wereld leven die mensen? Is dat dezelfde wereld als waar ik in leef? Mensen, mensen, het is 2007! Ook in Egypte en India. Die mensen leven daar middeleeuws. Die schrikken zich rot als ze hier komen. Mobieltjes, internet, auto’s, koeien (ja, en ze worden nog opgegeten ook!), huisdieren, emancipatie, mensenrechten, moet ik nog verder gaan?

De wereld waar zij in leven is een heel andere dan deze. Ik, als vrouw, had het daar heel moeilijk gehad. Bij de geboorte baalde iedereen al dat ik een meisje was. Gelukkig ben ik niet gelijk in een put gegooid. Toen ik tien was werd ik besneden en goed dichtgenaaid want stel je voor dat ik ooit zou genieten van sex. Dat was niet voor een vrouw, alleen voor een man. Tegen de tijd dat ik genezen was werd ik op twaalf-jarige leeftijd uitgehuwelijkt aan een oude vent die ik nooit eerder had gezien. Ik had geen rechten. Ik moest doen wat van mij verwacht werd. Ik had geen keus. Ik mocht bijna niet naar buiten, ik mocht alleen maar koken. Ik bedacht mijzelf dat ik dit leven niet wilde. Ik wilde vrij zijn. Ik besloot dat ik mijn man ging verlaten. Iets wat niet gebruikelijk is in deze wereld. Ik vertelde mijn man dat ik bij hem weg ging. Enige tijd later stond ik op een open vlakte met om mij heen alle mensen van het dorp. Iedereen schold me uit. Ik weet wat er gaat gebeuren. Toen ik wilde vluchten voelde ik een harde, doffe klap tegen mijn hoofd. Ik zag een bebloede steen op de grond vallen… Daarna werd alles zwart om mij heen. Steniging is ook geen nieuws meer in die landen.

Dan heb ik het hier toch goed. Ik ben met veel liefde door mijn ouders opgevoed. Ik ben in Nederland verplicht om naar school te gaan. Ik heb mijn eigen man uitgezocht. Ik werk , ik ben geëmancipeerd. Ik ben onafhankelijk. Ik ben zelfstandig.
Ik ben dankbaar dat ik hier geboren ben, het is dan wel een koud land waar ook zeker wel minder positieve dingen in te vinden zijn, maar ik vind niet dat ik mag klagen. Dat zouden meer mensen zich eens moeten bedenken. Mensen kunnen hier al zeuren om de files op de wegen of over de rij wachtenden bij het postkantoor. Wij hebben in de supermarkt de keus uit ik-weet-niet-hoe-veel soorten producten. We hebben zelfs alles gekoeld!

Nee, wij mogen niet klagen.


5 reacties

Mup · 24 augustus 2007 op 15:25

[quote]Nee, wij mogen niet klagen. [/quote]

Precies!

Groet Mup.

pally · 24 augustus 2007 op 17:20

Dat je je dit realiseert klinkt zeker sympathiek.
de manier waarop spreekt me niet erg aan.De openingszinnen zijn zo cliché, dat ik bijna geen zin meer had om verder te lezen.
En dat : ik mag niet klagen en aan het eind nog een keer: wij mogen niet klagen.
Probeer een meer eigen vorm te vinden voor wat je te zeggen hebt, succes

Pally

lagarto · 24 augustus 2007 op 18:34

Uhhme, laatst werd een pas overleden man uit zijn graf getrokken omdat hij nog een gouden ketting droeg. een 16 jarige jongen steekt een sigarenboer dood. Op school wordt de leraar met de dood bedreigt als hij geen hoge cijfers geeft. Op straat word ik met camera’s in de gaten gehouden en ik mag niet eens spontaan in mijn T-shirtje de straat op want mijn ID-kaart zit nog in mijn jaszak. Dit is niet het land waarin ik ben opgegroeid. Ik begin me langzamerhand niet thuis te voelen. Dus het spijt me ik klaag wel.
“Adios” Lagarto
Zo hèhè, dat moest ik effe kwijt.

Dees · 25 augustus 2007 op 12:14

Sluit me wel bij Pally aan. En wie zijn ‘wij’?

Ik snap dat je een eerste keer dat je je dit realiseert overweldigd voelt door zo’n besef, maar het is geen prettig voer voor een column. Als dat je boodschap is, zul je er denk ik zo mee om moeten gaan dat de lezer jouw conclusie trekt aan de hand van wat je geschreven hebt en niet omdat jij het zegt. Dat wekt wrevel op. Althans, ik krijg meteen zin om te gaan klagen op het moment dat jij schrijft dat wij niet mogen klagen.

Eigenlijk kun je dit soort onderwerpen beter mijden. Probeer het iets kleiner en probeer dan voor het kleinere invalshoeken te vinden die leuk zijn, of origineel, of spannend. Speel met je onderwerp en laat je stukje uniek zijn. Dan pas heb je een stukje dat leuk is om te lezen…

linda23 · 27 augustus 2007 op 12:35

Bedankt voor de feedback/kritiek.

Aldoende leert men…

Geef een reactie

Avatar plaatshouder