Drie uur lang voerde ik in de kroeg een debat zonder conclusie. Is een dier geil als het gaat paren? De meisjes vonden dat de jongetjes beesten werden als ze een erectie kregen, dus een hengst zou ook wel geil zijn. Tochtige koeien waren ongesteld en loopse honden ovuleerden, maar wat precies het verschil was, durfde geen meisje mij uit te leggen. Als de deelnemende partijen het niet aan mijn duidelijk konden maken, hoe kom ik er dan achter waarom iemand doet wat hij doet. Met een soort boerenangst zat ik in de trein. Wat moest ik doen als ik zou worden versierd door een man? Wat als ik het dan ook nog leuk zou vinden? De nieuwsberichten die ik ieder jaar zag, suggereerden dat in de gehele stad trotse homo’s hun lichamen vertoonden. Amsterdam ken ik nauwelijks, maar ondanks dat ik een boerenzoon ben en opgegroeid in een polder, wil ik mij geen plattelandsjongen noemen. Zeker niet nu ik de hele week in Winschoten heb moeten werken, daar waar het Gronings dialect nog onverstaanbaarder wordt uitgesproken dan het Fries. Op een lesbienne met een herder na, zag ik er geen homo. Ze lijken er niet te bestaan, of worden net als de allochtone minderheid vanuit afgezonderd conservatisme weggekeken door de jeugd met bomberjacks en airmax.

Echter leek de hoofdstad, op de Prinsegracht na, niet te zijn veranderd. Hooguit waren de homo’s uit het gangbare straatbeeld verdwenen, omdat deze op een boot stonden of eigenhandig langs de grachtenpanden paradeerden. Al vermoed ik dat ik hun homoseksualiteit niet zou hebben opgemerkt wanneer zijn in de Kalverstraat niet innig met elkaar stonden te zoenen zoals zij bij de gayparade deden.

De werkplaats van mijn uitzendbaan bevindt zich op de begane grond. De steeg voor het raam waar ik op uitkijk, verbindt twee winkelstraten in Winschoten. Alsof ik een socioloog zou zijn, kan hiervandaan de gehele bevolking van de stad geobserveerd worden. Weinigen lachen en één man zwaait erbij, maar de meesten kijken moeilijk. De curricula vitae die ik onder ogen kreeg, onderschreven het gemiddelde lage opleidingsniveau. En de seksuele moraal werd ten toon gespreid daar een klein obesiterende dame die de noodzaak voelde een lange, lelijke man voor mijn raam te tongzoenen. De later gedeporteerde Joodse gemeenschap in Winschoten noemde de stad ook wel Sodom, vanwege de losse zeden met seks en gokken die de Oost-Groningers er op na hielden. En de zeden moesten ook wel los zijn geraakt als iemand het aandurft dergelijk uitziende mensen te zoenen.

Bijna even onsmakelijk vond ik het zoenen van mannen. Ik wist dat het gebeurde, maar als in iedere richting waar ik kijk een man het gezicht wordt afgelikt of andermans strottenhoofd toucheert met zijn tong, dan begin ik bijna te verlangen naar donkere ruimtes om in ieder geval te voorkomen dat ik het te zien. De empathie verliefdheid kan ik nog opbrengen, maar de suggestie van de lust en sodomie zijn voor mij als spruitjes – nooit geproefd, maar het is vies. Zeker wanneer de mannen in kwestie daarbij krapzittend leren ondergoed dragen, met jarretels. Mij overtuigen me gelijk te kleden, zullen ze niet kunnen. Hetzelfde geldt overigens voor Hell’s Angels in Winschoten, die crocs droeg.

Het is moeilijk subjectiviteit aan een ander uit te leggen. De enige argumenten die aangedragen kunnen worden, zijn gevoelsargumenten, en deze kunnen niet worden weerlegd en hebben zelfde overtuigingskracht. Gevoelsargumenten stoppen het debat. Zo is de gayparade boottocht leuker voor hen die eraan meedoen. Net zoals dat geldt voor het bloemencorso in Vollenhove en studentenpolitiek. Niemand die mij uit kan leggen waarom plastic schoeisel in de mode is en in Amsterdam het merkt zelfs een eigen winkel heeft.

De geilheid van een koe. Het is antropomorfisme, het toekennen van menselijke eigenschappen aan dieren of dingen. Maar als het gaat om empathie voor smaak, is het vaak andersom. De Winschotenaren en homoseksuelen loeien in mijn oren.

[i]Cor Jan van Zwol[/i]


13 reacties

Dees · 16 augustus 2008 op 09:13

Het is weer een echte CJvZ, ik vind jouw sprongen en gedachten bijna altijd leuk om te lezen. Je schrijft het ook zo op dat ik geen enkel oordeel erover wil vellen en dat is knap. De meeste mensen weten hun mening zo te presenteren dat je geneigd bent het op de weegschaal te leggen, bij jou deint het als op een boot met om elke draai weer een nieuw uitzicht. Knap vind ik dat.

Maarreh CJvZ, eenmalig aanbod, ik wil best je dyslexie uit je stukjes filteren. Want die zie ik toch wel vaak verschijnen en je stukjes zijn er eigenlijk te mooi voor…

Groetjes van Dees.

origin · 16 augustus 2008 op 14:31

Ah, het talent komt van de Grunniger klei!

lisa-marie · 16 augustus 2008 op 14:43

Dees heeft precies verwoord wat ik dacht.
Ik sluit mij daar graag bij aan. 🙂

Prlwytskovsky · 16 augustus 2008 op 17:50

[quote]hoe kom ik er dan achter waarom iemand doet wat hij doet[/quote]
Dat zou ik ook graag eens willen weten. Maar dat zit diep verborgen in de psyche van de mens.

En dan niet te vergeten de media geilheid, maar dat is een hoofdstuk op zich.

Mup · 1 september 2008 op 08:38

Goed verwoord geheel, nu het aanbod van Dees nog aannemen,

Groet Mup.

SIMBA · 1 september 2008 op 11:29

Ow, deze had ik eerder deze maand gemist. Een mooie CvdM met wel wat rare, kromme zinnen.
Gefeliciteerd!

lisa-marie · 1 september 2008 op 13:44

Gefeliciteerd met de cdvm 😀
Hij is wederom prachtig.

arta · 1 september 2008 op 18:14

Felies, C!
Ook ik had em gemist: Grappig stuk!
🙂

Neuskleuter · 1 september 2008 op 18:54

Of ik ben te druk met eten, of ik ging teveel op in het stuk. Hoe dan ook, het is bijzonder dat ik tijdens het lezen helemaal geen kromme zinnen tegen kwam, zoals hierboven is beschreven, of spelfouten. Ik zal het nog eens moeten nalezen om het wel te ontdekken, maar ik zit nu teveel in de inhoud om dat te gaan doen 😉

Vooral deze zin sprak me erg aan:
[quote]De empathie verliefdheid kan ik nog opbrengen, maar de suggestie van de lust en sodomie zijn voor mij als spruitjes – nooit geproefd, maar het is vies.[/quote]

Kortom, mooi stuk bovenaan!

Dees · 2 september 2008 op 13:15

mooie cvdm, gefeliciteerd 🙂

CJvZ · 2 september 2008 op 13:27

Dankt voor alle felicitaties, want ik ben blij verrast dat ik het tot de CVDM heb weten te schoppen.
Ik heb er altijd po gehoopt. Echter realisseer ik mij dat de commentaren over typefouten terecht zijn. Ondanks dat ik de fouten zelf niet altijd zie, ben ik ook van mening dat het moet worden voorkomen. CX is ook een plaats waar eventuele fouten niet meer veranderd kunnen worden. Ook ik merk dat het soms ten kosten gaat van de overdracht van de inhoud.
Maar ik ben hardleers. Dees, ik dank je voor je aanbod. Maar ik ga er niet op in. Wat ik wel doe, is de essentie overnemen. Ik ga op zoek naar iemand die het voor me kan bekijken, die dichter in mijn buurt leeft.

Ik ben blij met mijn eerste CvdM en wellicht volgen er meer, zonder fouten. Ook ben ik blij met Neuskleuter, die benoemde het te hebben gelezen zoals ik het bedoeld heb.

Dank aan allen

groet, Cor Jan

Dees · 3 september 2008 op 10:01

(nog beter ;-))

Mien · 10 september 2008 op 09:14

Een Winschot in de roos, deze CvdM door CjvZ.
Wel even “lijf” een spelchecker erop loslaten!

Proficiatttt,

Mien

Geef een reactie

Avatar plaatshouder