Mijn dochter van 15 jaar wil graag na haar HAVO opleiding een Toerisme opleiding gaan volgen, en heeft daarvoor de gangbare talen nodig in haar pakket. Met de franse taal heeft zij wat problemen en na enkele onvoldoendes heb ik toch maar drastische maatregelen genomen.

Ik moet de lezers die nu verwachten dat ik haar heb ingewijd in enkele andere oraal getinte franse technieken teleurstellen, want ik ben vandaag in een serieuze bui en hoop met mijn actie toch nog enkele opvoedkundige resultaten te halen.

Zoals elke gemiddelde ouder met kinderen in de puberteit weet, zijn de normen van waarden van deze generatie toch iets anders uit te leggen. Aangezien het grootse deel van de jeugd fantastische rekenaars zijn, proberen deze met de “franse slag” door hun schooltijd te komen. Met lof slagen is alleen voor studiebollen, de gemiddelde student rekent liever. Met een 5,4 gemiddeld na 3 SO’s (school onderzoeken) hoef je maar een 5,8 te halen om een 6 op eind rapport te krijgen. Daarbij gaan ze natuurlijk in het weekend naar de disco om daar je Breezers te drinken, dan krijg ik ook geen hartaanval pap, is het verweer als ik aandring om toch nog niet met alcohol te beginnen op z’n jonge leeftijd. Dat je het beltgoed maandelijks moet opwaarderen is natuurlijk de volgende stap in het kader van veiligheid van je kroost, ze is al een keer door een eikel( ik had hier eigenlijk kutmarrokaan willen schrijven) op een scooter lastig gevallen en dan zou het onvergefelijk zijn als ze bij een volgende poging de politie of liever papa niet kan bellen.

Ja zeker, kinderen in de puberteit kosten veel geld en energie, maar daar krijg je dan ook wat voor terug hoop je. In een later stadium zullen ze misschien trouwen en voor nageslacht zorgen om zo het familie genenpakket niet verloren te laten gaan. Een ander aanslag op je uithoudingsvermogen is natuurlijk de zomervakantie. Ze hebben min. 9 weken vakantie en liggen dan met een beetje pech de hele dag op de bank TMF te kijken of nog erger ze willen alle pretparken in Nederland bezoeken en of papa even de beurs kan trekken. Dan kan ik alleen maar hopen dat mensen die zich hier in herkennen ook familie in het buitenland hebben wonen.

Wat zijn nu die drastische maatregelen die ik dan wel uit opvoedkundig oogpunt genomen heb. De kop geeft het al aan, ik heb per toeval een broer in Zuid-Frankrijk wonen en die heeft 2 kinderen van 6 en 11 jaar die alleen frans spreken en hij spreekt zelf ook bijna geen nederlands meer. Dat moet toch de ideale situatie zijn voor mijn dochter om als Au-pair in de zomer haar franse taal wat bij te spijkeren. Door het fenomeen internet en BasiQ-air heb ik nu reeds voor 100 euro een retour ticket geboekt en ik verheug me nu al op een zomer zonder een puberende dochter in mijn omgeving.

Ze huilde toen ik haar vertelde dat het ticket reeds geboekt was en dat er geen weg meer terug was, behalve een punt hoger dan 7,5 op het eind rapport voor Frans. Ik ben benieuwd of plan werkt, de vorige keer heb ik haar voor de slechte punten met wiskunde de mobiele telefoon in beslag genomen, en binnen korte tijd waren daar de punten ook weer op niveau. Voor de gene die het nog niet wisten, het afnemen van de mobiele telefoon van de jeugd van vandaag, is nog erger dan het vrijwillig afstaan van een nier aan een asielzoeker die om die reden naar Nederland was gekomen. Met een beetje geluk haalt ze haar punt op waardoor ze niet hoeft te gaan, en dan kan ik zelf gaan om lekker uit te rusten. Zo heb ik toch maar weer een win/win situatie gecreëerd voor iedereen. Behalve mijn vrouw want die kan dan van de zomer thuis blijven om op de kinderen te passen. Het leven is niet eerlijk, maar we moeten er maar het beste van maken.

Wat je niet allemaal doet uit liefde voor je kind, en een beetje rust voor je zelf.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder