Beste F. de H te A,

Omdat ik weet dat u liefst anoniem blijft, gebruik ik uw initialen, tenslotte hoeft niet iedereen te weten dat u Foppe de Haan bent, trainer van sportclub Heerenveen. Enige weken geleden ontving ik uw brief, ik heb me eerst meer in deze zaak willen verdiepen, omdat ik ook wel inzag dat het een zeer gecompliceerd probleem is. Ik heb uw ploeg een aantal keren zien voetballen na de schandelijke nederlaag tegen NEC voor de Amstel cup. Wat me opviel… was dat er binnen uw team een bepaalde onderlinge afstand heerst. De spelers tonen totaal geen teamspirit en van samenspel hebben ze blijkbaar nog nooit gehoord. Ook het gebruik van de aantallen vierkante meters speelruimte is nog nauwelijks tot de spelers doorgedrongen.

Ik heb de spelregels er op nageslagen en zal u een geheimpje verklappen, het is voor de spelers best toegestaan om de middencirkel te verlaten . Zo probeert die leuke lange speler met die goddelijke benen (tsja ik ben natuurlijk wel een vrouw met oog voor details), er een one man show van te maken in de spits, terwijl uw overige spelers zich meer zorgen lijken te maken over hun haar

De zwarte parel in uw team lijkt zijn glans te verliezen. Het wordt hoog tijd dat iemand de zwarte parel in uw team eens stevig opwrijft Vroeger gebruikten wij huisvrouwen daar boenwas voor, let u echter op dat u niet teveel van dat spul gebruikt en het goed uitwrijft, en vooral niet onder de schoenen wrijven. schwalbes worden zeer zwaar bestraft vandaag de dag in het betaald voetbal, en hij ligt toch al gauw ondersteboven.

Daarnaast zou ik u willen adviseren om eens tijdens de training wat meer delen van het veld te verkennen. Zo kunt u de cornervlag eens wat meer onder de aandacht brengen, en kunt u de spelers uitleggen dat ze de bal ook met het hoofd mogen raken, maar dat ze voorzetten dan wel iets meer hoogte mee mogen geven.

Over hun haar hoeven de heren echt niet in te zitten, aangezien ik vernomen heb, dat de plaatselijke kapper wel enige diensten wil verlenen na de wedstrijd bij wijze van sponsering . Uw doelman lijkt ook nog niet zijn optimale vorm te bezitten, terwijl hij toch tijdens de wedstrijden relatief gezien het minst hoeft te doen. Overigens lijkt het me niet geheel onverstandig om iets aan uw eigen imago te doen. Uw uitstraling de wijze van spreken tijdens de persconferenties etc zijn niet overtuigend naar de supporters toe te noemen.

Denk eens aan een nieuwe coupe, een leuk kleurtje zal u zeker enige meerwaarde opleveren. Heeft u Frederik Ljungberg weleens gezien? Of het kapsel van David Beckham? Zoiets bedoel ik eigenlijk. (overigens blijkt die Beckham wel eens tijdens wedstrijden het slipje van zijn vrouw te dragen, ik wil niet zeggen dat hij zijn succes daar aan te danken heeft, maar misschien is het eens het de moeite van het proberen waard!). Een paar strings voor de vrijgezellen spelers uit uw team moet voor de kostenbesparing geen probleem opleveren, bij Zeeman verkopen ze 3 strings voor slechts 6.- euro.

Aangezien Annie de vrouw van Riemer graag winkelt, zal het voor haar geen probleem zijn om de heren op een paar van die niemendalletjes te trakteren. Uit diverse media artikelen kon ik lezen dat u ooit eens het woord “lul” heeft genoemd, dat zijn krachttermen waar een mens verder mee komt. Probeer ook eens de woorden cool, gaaf, very good etc uit te spreken tijdens de wedstrijd… maak uw woordenschat swingend en u zult zien dat het samba voetbal ook voor uw club is weggelegd.

Ik zal mijn vingers gekruyst houden. Het is kop of munt, maar met mijn adviezen hoop ik toch dat het voor uw club een succesvol seizoen zal worden in de ere divisie.

Ik raad u aan mijn adviezen niet in de wind te slaan, doet u dat wel, dan loopt u de kans de wedstrijd en misschien zelfs uw baan te verliezen.

Aan mij heeft het dan in iedergeval niet gelegen

Heel veel succes toegewenst en de groeten aan uw vrouw Geke!

Mona


4 reacties

Martijn · 31 december 2003 op 12:15

WOW, gave column!!

Groet Martijn:-D

pleuro · 1 januari 2004 op 02:33

*buigt* 😀

viking · 2 januari 2004 op 11:07

Goede schrijverij, bijna jammer dat ik zo’n hekel aan sport heb…

Mup · 2 januari 2004 op 12:43

Ben geen spotfanaat en geen sportkijker, weet desondanks wie Foppe is. Zo’n balans ketting zou misschien wel wat voor hem zijn, strakke brief,

Mup.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder