Mijn gezworen vijand, fractievoorzitter Jansen, belt me op. Of ik zin heb in een partijtje blowen. Ik leg hem uit, dat ik geen politicus ben dus ook nooit blow. Het blijft een paar seconden stil en dan probeert hij het nog eens: “Ik bedoel een partijtje blowen, man. Met die kegels weet je wel?” Hij bedoelt dus bowlen maar dat heb je wel meer met politici, die draaien de woorden altijd om. Of hij heeft teveel gezopen en daar zie ik Jansen wel voor aan. Hij bestelt ook altijd een glaasje drum als hij rum bedoelt. Van de kroegbaas van mijn stamkroeg krijgt hij dan steevast een glas vol zware shag. Als ik het bowlingpaleis binnenloop zie ik de vrije radicaal Jansen al zitten. Samen met mijn huis-anti-oxidant Ab. Ze zitten iets te eten. Dat wil zeggen, Jansen eet en Ab “stouwt naar binnen”
Zoals gewoonlijk met zijn handen want mes en vork gebruikt hij uitsluitend om zijn teennagels mee te snijden en schoon te maken.
Ze vragen of ik ook iets wil. Ik bekijk eens wat er op hun bord ligt en vraag wat het voorstelt.
Blijkt Chili con carne met gele (??) rijst te zijn. Op mijn vraag hoe ze die rijst zo geel hebben gekregen antwoord Ab dat ze volgens hem het “zooitje” een halfuur over de vloer van de herenplee hebben gerold. Tenminste, zo smaakt het, zegt hij er gevoelig achteraan.
Jansen is onmiddellijk uitgegeten wat ook Ab’s bedoeling was want hij trekt Jansen’s bord meteen naar zich toe.
Ik bestel een glaasje water wat direct een lachsalvo van beide heren oplevert. De ober vraagt, wat voor water en ik vraag aan hem hoeveel soorten water hij in voorraad heeft. Ober somt het voor me op: Spa groen, spa blauw, spa rood, spa paars spa lichtgeel. Dus vraag ik hem zijn waffel te houden en mij een glas water te geven waar ook schuim op zit. Geen probleem, hij vult een glas kraanwater en doet er wat schuim uit de bierpomp bovenop. In onze Gemeente zit men nergens mee en krijg je nooit een nee. Al bestel je Noordpoolse mandarijnen. Dan krijg je gewoon ingevroren partjes mandarijn.

Na een uurtje vraag ik wanneer we gaan bowlen. ‘De bowlingbaan is vanavond de hele avond bezet’, zegt Jansen. alsof het de gewoonste zaak van de wereld is.
‘Wat doe ik hier dan?’, vraag ik licht geïrriteerd. ‘Dan had ik mijn avond wel anders kunnen invullen. ‘Ik regel het wel’, zegt Jansen geruststellend. Hij steekt op een irritante manier zijn wijsvinger op en wuift de ober naar zich toe. FOUT! HELEMAAL FOUT! Dat kun je in deze Gemeente dus niet doen. Jansen komt oorspronkelijk uit Den Haag waar de meeste Jansens vandaan komen. Bovendien is hij politicus en dat verhoogt het arrogantiegehalte ook nog eens met een procent of 100 dus zijn inschattingsfout is te verklaren. Maar toch had hij het kunnen weten en ik voorzie grote moeilijkheden. En ja hoor. Ober komt aanslenteren met zijn handen in zijn zakken .Hij laat een boer als hij bij ons tafeltje staat. ‘Zag ik meneer een vingertje opsteken? ‘, vraagt hij minzaam. ‘Eh, ja”, zegt Jansen niet begrijpend.
‘Mag ik meneer dan vragen of hij op school niet geleerd heeft dat hij twee vingertjes moet opsteken als meneer naar de plee moet? ‘
‘Luister eens jongeman’, zegt Jansen. Ik ben fractievoorzitter van…
“tutututut’, valt ober hem in de rede. “Dat meneer fractievoorhuid van een of ander pedoclubje is wil nog niet zeggen dat meneer hier op ongeoorloofde wijze met zijn wijsvingertje kan gaan zwaaien.
Jansen wordt vuurrood en Ab bestelt nog een portie rijst. “En wel witte rijst nou, want als ik gele rijst wil ga ik zelf wel een kwartiertje in de pan lopen zeiken”

Twee minuten later staan wij op straat. Blijft over onze stamkroeg.
Bowlen is er niet van gekomen. Wel blowen. En daarna gekegeld met bitterballen. We gebruikten wijnglazen als kegels. Kroegbaas won de eerste prijs. Een kist nieuwe wijnglazen.
Jansen deed niet mee. Die zat verstijfd aan de bar met een glas zware shag en een grommende pitbull tegenover zich….


8 reacties

MBB · 29 januari 2003 op 20:02

U heeft mazzel gehad met het schuim uit de bierpomp, een vriend van me die om water met een kraag vroeg kreeg schuim uit de zeeptap 😛

😕 En met die nederlandse straaljagers in Afghanistan en de oorlog in Iraq, kunt u weer een proberen ‘contact op te nemen’ met soldaat Groentje?

Kees Schilder · 29 januari 2003 op 20:28

Zeeptap?? daar zeg je wat. Ik vond het al zo vreemd ruiken.ben er niet aan toe gekomen het op te drinken.
Wat betreft Soldaat eerste klas Groentje: Die is momenteel bezig zijn drugsactiviteiten vanuit Afganistan naar Iraq over te hevelen.Via een luchtbrug geloof ik.Dat idee werd hem tenminste door een meerdere aangedragen.Groentje is nu met een architect in de weer om zo’n brug door de lucht te construeren.Hij heeft luchtsteun gevraagd
aan een opgeblazen Generaal
Heb net zijn laatste dagboeknotities binnengekregen.
groet

MBB · 29 januari 2003 op 23:19

😛 😛

gast · 30 januari 2003 op 00:15

Hee ouwe paco,
Ik dacht verdomd dat die jansen een witteboordencrimineel was in dat rare aftandse jassie met die vijftigerjarendas.Jij gaat toch om met die tussen het wal en het schipfiguren?

Robbie (ober bowlingpaleijs) 😀

Casperio · 30 januari 2003 op 11:13

Is Jansen nog wel thuisgekomen?
Wat een uitvinding een ‘glas zware shag’!

Kees, je weet van elke gebeurtenis altijd weer een heerlijk verhaal te maken!
Hoe doe je dat toch?? 😕

Kees Schilder · 30 januari 2003 op 12:42

Bedankt voor het compliment Casperio.
Ik vind schrijven gewoon leuk om te doen.En ik vind het even leuk om de columns van anderen te lezen.Kortom.zolang je lol hebt in de dingen die je doet,kan er niets misgaan. 😉
groet
kees

gast · 31 januari 2003 op 11:59

Amice,

Mag ik u er subtiel op wijzen dat ik ook nog een echtgenote heb die 1+1 bij elkaar op kan tellen.
Tot mijn grote opluchting verafschuwt zij computers c.q. internet maar enige terughoudendheid uwerzijds zou ik buitengewoon op prijs stellen.
Met name omdat de prijs die uw compaan bedong, genoemde terughoudendheid zou moeten bevorderen.
Dan wat uw, recht uit de hel van Dante losgelaten creatuur, die u een hond noemt betreft: In deze kwestie zal ik alles aanwenden om onze Gemeenteverordening in deze aan te passen, zodanig dat burgers wederom veilg op straat kunnen vertoeven.

Met de meest tanende hoogachting

Drs.J.L.W.Jansen

Kees Schilder · 31 januari 2003 op 12:13

Jansen,

Mijn “compaan” berichtte mij over uw ongenoegen, op deze site geuit.
U heeft het over de “prijs die hij bedong”
Uiteraard begrijp ik de bedoeling achter deze opmerking.
Helaas heb ik de column betreffende dit heikele onderwerp reeds als “vaste”column ingezonden zodat deze waarschijnlijk morgen bovenaan de pagina zal prijken.
U begrijpt (vrije meningsuiting forever) dat ik deze niet zal terugtrekken en dat genoemde column zal bijdragen tot een breder begrip uwer beweegredenen in het algemeen.
(Begrijpt u echt alleen deze ambtelijke rimram???)

Ik zou nog hebben kunnen overwegen de column teug te trekken, die als bureau Jansen&Janssens zal verschijnen, maar na de belediging aan het adres van mijn hond, zie ik daar definitief vanaf.
Bovendien heb ik nog een appeltje met u te schillen zoals ook duidelijk zal worden in de te verschijnen column.
Overigens sans rancune amie.
Met slinkend respect
Kees

Geef een reactie

Avatar plaatshouder