“Heej, hij zei vuile KutMarokkaan tegen mij!” – Hè? –
‘Ze’ zei dit tegen een groepje jongeren met een hoog gangsta-wannebee gehalte dat toevallig passeerde. Ik, lang, blank en in het bijzonder kaal, was mij van geen kwaad bewust. Dit was toch dezelfde negroïde dame die even daarvoor zonder enige aarzeling en ongevraagd op mijn schoot kwam zitten? Zij was toch diegene die mij wilde laten citeren (zij noemde het voorlezen) uit de Vrij Nederland? Zij was toch diegene die mij “eunne staive wilde laote kraige?” De trein was station Eindhoven Centraal nog niet gepasseerd of deze ‘dame’, met waarschijnlijk meer alcohol in haar bloed dan ik Spa Blauw in mijn antiperistaltisch reagerende slokdarm, bejegende mij toch echt onheus. Mijn ‘Ja maar’ en ‘Dat meen je niet?’ werden als weerwoord niet voor waar aangenomen.
Haar gevolg, bestaande uit drie pubers waarvan twee met- en één zonder acneaanval, deden graag wat olie op het vuur met een opstootje tot tragikomisch gevolg. ‘Zij’ zag er de humor wel van in. Ik niet zo. De heren gedecoreerd met ontelbaar goud om hun nek en evenzoveel in hun mond, al helemáál niet!

De conversatie die volgde was er een met het niveau van een tête á tête in de ballenbak van de Mc. Donalds. De opzwepende rijmelarij: [i]“Moppie, moppie, moppie. Jij bent helemaal toppie. Ik krijg jou niet meer uit mijn koppie ohhh….moppie[/i], dat uit hun ghettoblaster schalde, knakte mijn ziel in tweeën. Dit was de druppel. Ik repliceerde met een woord van, wat achteraf blijkt, een groot denker dan wel mensenkenner: Donner. Piet-Hein Donner!

In Donnorjargon heet het: met een simpele edoch nette verbale kreet het geboefte alsmede het verbale geweld van het vrouwelijke sujet in kwestie in de kiem smoren.
Gevoed door enige mensenkennis, de werking van alcohol, en een snufje angst noem ik dat: Niet slap lullen, en ik flapte Donner’s bepleitte gouden drie-letter-woord eruit: “BOE!”

“Boe”. Het was hét woord tegen verkrachting, doodschoppen en in dezen: een aankomende molestatie. Aldus Piet-Hein Donner. Hulde aan Piet-Hein!
Het werkte! Even dacht ik dat ik een tunnel met licht zag, maar het bleek de reflectie van het TL licht te zijn in de monden vol met goud. Het moet mijn sterke persoonlijkheid en overredingskracht zijn geweest. De ‘heren’ drópen af! Ze kozen het hazenpad! Ik was de winnaar op punten! Ik maakte van weinig wol, heel veel geschreeuw! Ik danste op de grens van durf en vermetelheid, met een prachtig uitzicht over de gapende kloof der adrenaline!
Ik was de Mohammed Ali van het traject Eindhoven-Venlo!!

In retroperspectief zie ik twee varianten waarmee dit akkefietje in de kiem gesmoord werd. Mijn krachtige BOE kwam zo intimiderend over dat mijn belagers het hazenpad kozen en bij het eerstvolgende station uitstapten. Of……dat krachtige drieletterwoord werd geïnterpreteerd als een zielig ‘boehoe’ en men liet mij uit medelijden met rust.
Ik ga samen met Donner uit van de eerste variant. Iedereen die een andere mening is toegedaan is daarin geheel vrij. Maar vergeet niet, bij enige tegenspraak roept deze jongen heel hard BOE!


15 reacties

sally · 1 september 2004 op 01:33

En zo gaat het…..
Ik vind dat je je nog knap beheerste

Donner zou met genoegen kennis nemen van jouw resultaat met zijn “Boe”tip. Die wij lachwekkend vonden.
mooie column.
groeten Sally

archangel · 1 september 2004 op 05:22

Supercolumn kale! 😉

Louise · 1 september 2004 op 08:41

Dat een woordje van drie letters, zoveel effect kan hebben.
En dat uit de mond van een echte woordengoochelaar 😉

Top column!

Plumita · 1 september 2004 op 18:41

en zeg nooit meer dat er in Venlo (e.o.) niks gebeurt!! 😉

Mup · 1 september 2004 op 21:00

Schrik!

Groet Mup.

tontheunis · 1 september 2004 op 21:05

Goed gesproken!

Zei Donner niet ook iets over een groene ijsbeer of zoiets?
Dat zal dan wel voor de heel zware gevallen zijn…

TT

Dees · 1 september 2004 op 21:59

Erg grappig, ik zal het woord “boe” onmiddelijk eerherstel geven in mijn actieve scheldvocabulaire. Wat een impact!

Behalve leuk, heel goed geschreven. Man, you can write…

😉

Li · 1 september 2004 op 22:00

Potverdonner, dus het werkt echt.
Ik ga vanavond alvast oefenen.

Trouwens, betekent BOE in alle talen hetzelfde:-?
Dat ik niet ineens een oneerbaar voorstel doe ofzo…:-o

Li

Kees Schilder · 1 september 2004 op 22:19

Amice.
C’est formidable

viking · 2 september 2004 op 11:29

Na zoveel boe-geroep een heus compliment aan t adres van Donner! Even zijn mailadres zoeken en doorsturen deze column…

Mercurius · 2 september 2004 op 20:01

Jaja stoere man!
Ik geloof er helemaal niks van. Wat ik wel geloof is dat je ooit doorbreekt met je columns, want ze worden steeds beter! Ga zo door, erg genoten.

Ciao Mercurius

pepe · 2 september 2004 op 21:29

Niets meer aan toe te voegen, gewoon doorgaan Martijn…

Met schrijven en boe gillen 😀

Anima · 2 september 2004 op 23:49

Humor en eloquentie in één column, heerlijk.

Groeten,
Anima.

ignatius · 4 september 2004 op 17:48

Supercolumn!

Gijzzzzzzz · 27 september 2004 op 19:43

Yo Martijn,

K heb dan toch eindelijk je columns weten te vinden, toppie toppie toppie ! Erg smakelijk leesvoer, vooral over de visitekaartjes 😉
Laterzzz Gijzzzzzzz

Geef een reactie

Avatar plaatshouder