Geef het maar toe, u hebt ook gekeken. Geeft niet, ruim 4 miljoen mensen hebben hetzelfde gedaan. Boer Zoekt Vrouw is een ijzersterke formule gebleken. En eigenlijk zo eenvoudig in de basis: men neme een aantal slecht verstaanbare ruwe bolsters, een aantal muurbloempjes dat “bereid is de handen uit de mouwen te steken” en een klein blond HEMA-typetje dat het geheel aan elkaar praat. Dat rookworstenverkoopstertje is inmiddels een erkende autoriteit op het gebied van emo-tv, relatietherapie en uiteenlopende kwesties van agrarische aard. Ik wil dan ook graag voorstellen om deze succesformule verder uit te melken – om maar even in jargon te blijven. Zoals de formule van Big Brother zijn vervolg heeft gevonden in de Bus en de Gouden Kooi. In die context heb ik overigens ook een nieuw idee. Ik noem het: De Gulden Cel. Het idee is simpel: je plaatst zes zware criminelen in een cel en wie het het langst volhoudt is de winnaar. Een triple win-situatie. Ten eerste is het een gegarandeerd kijkcijferkanon. Ten tweede, bij een goede uitvoering is het effectiever dan levenslange tbs. En tenslotte biedt het, als het aanslaat een structurele oplossing voor het groeiend cellentekort. Eventueel valt het te combineren met andere concepten zoals “Herken de Homo”, of neen, beter nog “Herken de Pedo”. Wel even 85 camera’s in alle hoeken en gaten van de cel installeren om het ongetwijfeld interessante groepsproces op de voet te volgen.

Ook het kunstjes vertonen voor een jury, dat met Idols pas goed is begonnen, heeft vele verschijningsvormen. Ik ben zelf de draad inmiddels wat kwijt maar ik doe een greep: “Dancing with the Popstars”, “So you think you can fart”, “Op zoek naar Mary Servaes”, en “K2 zoekt K3” over de zoektocht naar een nieuw wit mutsje voor de KKK (K3).

Maar goed, de Boer-zoekt-vrouw-formule dus. Wat dacht u van Boer zoekt Man? Waarin Boer Bert op roze klompen en een rode zakdoek in zijn achterzak wordt gevolgd in zijn zoektocht op parkeerplaatsen langs ‘s lands snelwegen en in het struikgewas van diverse stadsparken met uiteindelijk de apotheose op een praalschuit met 18 schaarsgeklede kandidaten tijdens de Gay Pride 2010 in de Amsterdamse grachten.

Of Boer zoekt Vader. Een geduchte concurrent van het programma Spoorloos, maar veel goedkoper qua productie. Vaders van boeren zoek je immers niet in de sloppen van Bogota of Manilla, maar meer in de directe familiekring: ooms, neven, eventueel een overspelige buurman of natuurlijk de melkboer. Met betrekking tot die laatste is een mogelijke variant op het thema ook goed denkbaar: Melkboer zoekt Zoon. Staat ook garant voor spetterende tv, want zoals u weet heeft de gemiddelde melkboer een omvangrijk nageslacht dat aardig in de buurt komt van dat van onze Schavuit van Oranje.

Ook aardig: Boer zoekt Werk. Stelt u zich eens voor, Boer Krelis met de koeienstront nog aan zijn klompen in de directiekamer bij de ABNAMRO. Je ziet de HR-manager en zijn verstijfde assistente denken:”Neen, dit gaat ‘em niet worden!”. Vervolgens wordt hij onder handen genomen door een team van stylistes, logopedisten en diëtisten, en een week later zien we Boer Krelis in driedelig met een kek brilletje op de neus op gesprek bij de locale Boerenleenbank. Het lijkt goed te gaan, zelfs zijn zorgvuldig door negen generaties van intensieve inteelt opgebouwde IQ van 50 lijkt hem geen parten te spelen. Uiteindelijk nekt zijn met moeite en pijn aangeleerde vlekkeloos Nederlands hem. Want ABN, “dat mott’n wie niet bij de Rabo”.

De ontknoping is vertederend, we zien ons guitige HEMA-meisje met champagne en een glaasje karnemelk voor Krelis het bankgebouw binnenkomen. Boer Krelis haalt zijn brilletje van de neus en roept uit: “Meneer Harmsen, kiek ‘es euv’n goe, ik ben ‘t Boer Krelis. Wie hadd’n oe goed tuk, hahaha.”

Daar blijf je voor thuis!! Dat is nog eens TV!! Heel wat anders dan die saaie praatprogramma’s waarvan een van de presentatoren vergeten is zijn haar te kammen.


Chris

Chris den Daas

30 reacties

Avalanche · 22 januari 2010 op 09:18

Mijn eerste reactie? Erg flauw, deze. En ook niet erg origineel; er is al zoveel over BZV en mogelijke spin-offs geschreven!

LouisP · 22 januari 2010 op 10:26

Chris,
wanneer je de vondsten van het verschillend zoeken naar wat dan ook in een ander verband had gezet. Dan was het leuker geweest. Je moet er niet bij zetten of iets leuk is, dat maakt de lezer wel uit! En nooit ‘n woordspeling verklaren zoals bij de drie KKK…
Ik voel wel een soort van ‘souplesse’ bij het schrijven..

Louis

Chris · 22 januari 2010 op 12:42

Het is eigenlijk niet mijn gewoonte, maar wil toch graag op jouw reactie reageren. Je hebt het over niet origineel, ik moet je bekennen, ik heb nog nooit iets over het programma gelezen, laat staan over mogelijke spin offs. Ik zie jouw punt dus niet zo. Ik moet ook eerlijk zijn, ik heb het programma zelf ook nog nooit gezien. Had eerst zelfs de presentatrice beschreven als een krullenkopje totdat ik op internet zag dat ze eigenlijk helemaal geen krullen had (toen ben ik maar op HEMA-meisje uitgekomen).

Ik ben op dit moment trouwens bezig met een stukje over de uitzending over Haiti gisteren. Nou, die heb ik ook niet gezien. Ik heb uberhaupt niet zoveel van de toestand daar meegekregen, behalve dat het allemaal heel erg is. Maar dat stukje, dat gaat er wel komen.

DACS1973 · 22 januari 2010 op 16:23

Niet precies weten waar het over gaat en er toch een uitgesproken mening over hebben… :hammer:

Chris · 22 januari 2010 op 16:27

Wat denk je, maak ik een kansje als premier??

DreamOn · 22 januari 2010 op 21:26

http://examedia.nl/columnx/modules/news/article.php?storyid=9842

Dit was mijn variant van een tijdje geleden.
Ik vraag me wel oprecht af waarom je columns schrijft over onderwerpen die je eigenlijk niet interesseren, afgaand op wat je zelf in je reacties schrijft… :eh:

Fem · 23 januari 2010 op 09:09

De eerdere columns over dit onderwerp heb ik gemist, dus voor mij was deze wel origineel 😀

Als ik dan lees dat je onderwerpen gebruikt die je niet boeien, vraag ik me toch wel een beetje af wat je ermee wil bereiken… Is dat een vorm van commercie :eh:

Chris · 23 januari 2010 op 10:41

Twee reacties op mijn stukje komen met de zelfbedachte en originele opmerking dat ik niet in dit onderwerp geinteresseerd zou zijn. Waarschijnlijk – maar ik kan het bij het verkeerde eind hebben – concluderen zij dit omdat ik het onderhavige programma nog nooit heb gezien. Maar het zal de oplettende lezer (hopelijk) niet zijn ontgaan dat mijn stukje helemaal niet gaat over het programma maar een ander – dieper – thema aan de orde stelt. Boer zoekt man is dus slechts een vehikel om iets anders aan de kaak te stellen. Net zoals ik in een eerdere column iets over de Pleeboy en Patricia Paay heb geschreven Ik heb niets tegen PP, maar het gaat natuurlijk over iets anders, er zit een laagje onder, zeg maar. Ik heb gisteren een stukje met titel Giro 666 ingestuurd. Hetzelfde verhaal. En over de thema’s waar ik over schrijf ben ik zeer geinteresseerd en ergo diep gemotiveerd om te schrijven wat ik schrijf. Bovendien ben ik een beginnend schrijver en zie ik een idee in mij hoofd en een blanco scherm iedere keer weer als een uitdaging en een oefening om mijn pen en geest te scherpen – qua proces en techniek.

Fem · 23 januari 2010 op 12:05

Volgens mij is het nu juist dat onderliggende laagje dat zichzelf bloot moet gaan geven, zonder uitleg. De boodschap van een tekst komt gewoon het mooiste uit als er een passie bestaat voor het onderwerp en door toe te geven dat je je maar weinig hebt verdiept, doe je jezelf tekort.

Ik vond het een vermakelijk stuk (deels doordat ik eerdere columns over dit onderwerp niet heb gelezen), maar heb er geen boodschap in gevonden en dat is best zonde…

DACS1973 · 23 januari 2010 op 15:19

Patricia Paay schilderde je af als een dom oud lijk en Yvonne Jaspers als een simpele HEMA-worstenverkoopster. Als het je erom gaat om het dieper liggende thema te behandelen, waarom speel je dan zo op de man, of in deze context beter gezegd, vrouw? Je lezer zal zich dan vooral daar op focussen, met het gevaar dat je achterliggende boodschap niet helder overkomt.

Chris · 23 januari 2010 op 15:44

Ik heb PP absoluut niet een oud dom lijk genoemd en ook de connotatie dat een HEMA-verkoopster simpel is, is voor jouw eigen rekening. Het is interessant, maar ik realiseer mij ook misschien wel logisch, hoe mensen, zelfs doorgewinterde columnisten op dit platform, niet zozeer lezen wat er staat, maar daar zelf hun subjectieve invulling aangeven. Dat boeit me.

DACS1973 · 23 januari 2010 op 22:24

[quote]Ik heb PP absoluut niet een oud dom lijk genoemd en ook de connotatie dat een HEMA-verkoopster simpel is, is voor jouw eigen rekening.[/quote]
Ik gebruikte andere bewoordingen, maar om nu van subjectieve invulling te spreken…
Maar oké, ik zal ditmaal exact citeren:

“oude travestiet” (column Paay)
“blond HEMA-typetje”, “rookworstenverkopertje” (column BZV)

klapdoos · 9 juli 2011 op 12:38

Chris ik heb het stuk met genoegen gelezen en je hoeft niets te zien, wil je toch een mening kunnen vormen hoor. Ik heb genoten van de intentie van dit bovenstaande stuk. Niet altijd hoeft een column een boodschap te bevatten toch???Gewoon lekker blijven schrijven :stom:

Geef een antwoord