Ik snap het niet. Programma’s als Benidorm Bastards en Oh oh Cherso zijn de kijkcijferhits van dit moment. Beide programma’s met weinig diepgang en veel platvloers vermaak. Kennelijk de manier om hoge kijkcijfers te generen.
In Oh oh Cherso zien we een aantal Haagse Jongeren die voor een aantal weken Chersonisos onveilig gaan maken. Als ware sterren hebben ze allemaal een artiesten naam als Sniper, Kabouter, Barbie en Sterretje. Ik vraag me overigens af of je als hetero man wel sterretje genoemd wil worden, maar dat terzijde.

Sinds dit uitgezonden wordt is er een run op het Haagse woordenboek. Dat die gasten bijna allemaal uit Scheveningen komen lijkt niemand te deren. Wat de hoofdrolspelers ook niet lijkt te deren is dat ze niet bepaald slim overkomen. Met name Barbie doet alle domme blondjes grappen heel veel eer aan. Ik vraag me af of haar ouders ook zo trots op haar zijn. Als ik ouder zou zijn, zou ik er niet bepaald trots op zijn dat mijn dochter straal bezopen van de bar af lazert.

En ander kijkcijferhit is Benidorm Bastards. Een programma waarin opaatjes en omaatjes dingen doen waarvan de gemiddelde Nederlander op zijn minst zijn wenkbrauwen doet fronsen. Omaatjes die een enorme tatoeage hebben laten zetten en opaatjes die bier in hun infuus gieten. De reacties van de omstanders zijn af en toe hilarisch, net als of zij wel dit soort dingen mogen doen, maar opa en oma niet.

Maar is het beeld dat wordt geschetst in Benidorm Bastards nou net niet het beeld dat we over een jaar of 40 in Nederland zullen gaan zien? Als ik naar Oh oh Cherso kijk en ik de jongeren zie die daar aan meedoen. Dan denk ik toch: dat zijn opa’s en oma’s over 40 jaar. En als ik dan hoor dat op de vraag welke diploma’s ze hebben gehaald er een antwoord komt van mijn A en B zwemdiploma en een diploma voor slap ouwehoeren, dan zie ik ze over een jaar of 40 inderdaad een rollator voor zich uit duwen en roepen dat ze space cake verkopen, volgens grootmoeders recept.

Ik bedoel met een aantal afleveringen Oh oh Cherso op je naam, kan je toch nooit meer serieus aan een baan komen? Lang leve de digitale snelweg. Werkgevers struinen tegenwoordig het internet af. Over een jaar of 20 worden deze jongeren nog steeds achtervolgt met de daden van nu. En over een jaar of 40 hoor ik Barbie inderdaad zeggen dat het antwoord op zijn 2de vraag nee is, want ze weet dan best wel dat een jonge jongen het op een oude fiets moet leren, maar dat ze daar nu helemaal geen zin in heeft.


2 reacties

Nimrod1979 · 30 september 2010 op 02:33

Heeej! Je column vond ik mhaw, maar de vergelijking tussen die programma’s is leuk gevonden en er zit wat in ja. Je clou snap ik niet, of ik vind hem gewoon niet leuk.

Mien · 30 september 2010 op 08:26

Het is heel oer.
En oer is van alle tijden.
Dat zorgt dus ook voor herkenning.
Tja en dat is wat de mensen graag willen.
Mensen willen over het algemeen ook graag erkenning en aandacht.
Ook hieraan geen gebrek bij deze programma’s.
Tja en dan zijn we ook nog eens allemaal nuchtere Nederlanders (Hollanders zo u wil).
Ook wat dat betreft komt de kijker aan zijn trekken.
Daarbij nuchter met een korreltje zout nemend.
Tot slot:
In het bejaardenhuis keren we allemaal weer terug naar oer.
Dus dat komt wel goed.

Mien lofzang op Haagse ouderdom

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder