Zeg, vuile graftak, hoe haal je het in je botte hersens om te beweren dat bewoners van de drie grote steden minder vriendelijk zijn dan de rest van de Nederlanders? Zitten er geen hersens in die rotkop van je? Is het nou echt alleen maar gemalen kippenstront daarboven? Ik mag me dan als geboren en getogen Amsterdammer wellicht een beetje grof uitdrukken, maar ik ben heus niet onvriendelijk. Net zomin als mijn meeste stadsgenoten. Dat jullie op het platteland nou niets gewend zijn… Er heeft weer een of ander overbodig tiepje een onderzoek gedaan. De Nationale Ontvangst Barometer. Zo heet dat onderzoek. Ja, u leest het goed. Nationale Ontvangst Barometer. Kan het nog lulliger? Als een onderzoek zo’n bezopen naam heeft kan het nooit wat voorstellen. De uitkomst is dus volstrekt belachelijk: twee derde van de Nederlanders vindt Amsterdammers, Rotterdammers en Hagenezen onvriendelijk. Sorry hoor, maar wij uit de grote stad komen tenminste een beetje voor onszelf op. En trouwens, de mate van vriendelijkheid van een Hagenees is sowieso niet te meten. Als je niet uit die stomvervelende ambtenarenstad komt, kun je een gemiddelde Hagenaar niet eens verstaan. Hoe weet je dan of ‘ie vriendelijk is?

Wij uit de grote stad komen tenminste een beetje voor onszelf op. Natuurlijk trappen we zo nu een dan een of andere provinciaal in elkaar. Moet ‘ie maar niet stomdronken met zijn vriendjes op ons Rembrandtplein de boel lopen verstieren. Vrijgezellenparty noemen ze dat. Lazer toch op: het is mij sowieso een raadsel wat een vrouw ziet in zo’n kapotgezopen boer. Of gaat meneer echt trouwen met een varken? Heb ik als vriendelijke stedeling iets gemist? Mag dat tegenwoordig? Maar goed, een stel klierende provincialen krijgt klappen. Maar om nou te zeggen dat we onvriendelijk zijn…

En natuurlijk dringen we voor. In winkels, in de bioscoop. Want wij uit de grote stad komen tenminste een beetje voor onszelf op. Als je niet voordringt, dan sta je toch langer in de rij? Dacht meneer Barometer soms dat we niets beters te doen hebben dan wachten? We hebben een beetje een hekel aan die trekautomaten met zo’n rol nummertjes erin. Maar zo’n geval kan toch stuk? Wij in de grote stad denken bij ‘een nummertje trekken’ echt niet aan wachten. Wel aan een beurt, trouwens.

Minder vriendelijk? Wij? We houden gewoon van duidelijk communiceren. Ons Amsterdamse trambedrijf heeft zijn ‘klachtennummer’ omgedoopt tot ‘complimententelefoon’. Dat is bedacht door een of andere marketing-ellendeling. Die is lang geleden op een kwade dag op het platteland uit de klei getrokken. Voorbij Utrecht, waar de bewoonde wereld ophoudt. Maar weest gerust, die gaan we dus ook nog even op zijn bek timmeren. Neem een ander in de maling, met je NIMA-A en je NIMA-B. Wij uit de grote stad komen tenminste een beetje voor onszelf op, dus.

Vanuit de grote stad lach ik het platteland uit. Ik trek met veel plezier een lange neus. In de buurt van de Moerdijk woont een mevrouw. Die heeft een bescheiden sekspraktijk aan huis. Dat geeft overlast voor de buren, vindt de burgemeester. Onzin, want in die sekspraktijk wordt heus niet harder geschreeuwd dan bij de tandarts, eveneens met praktijk aan huis. Maar mevrouw moest met haar erotische speeltjes opkrassen. Naar een boerderijtje ergens buiten het dorp. Nou, ik verzeker u, Wij uit de grote stad komen tenminste een beetje voor onszelf op. Wij uit de grote stad komen tenminste een beetje voor onszelf op. dat was hier niet gebeurd: wij uit de grote stad komen tenminste een beetje voor onszelf op.


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

20 reacties

tontheunis · 29 mei 2006 op 12:03

Beetje grof, dat wel. Na een intensieve cursus in de assertiviteitsleer had de gemiddelde telefoniste de verbinding ongeveer na je derde zin al verbroken, jou achterlatend met het gevoel dat er werkelijk niemand is die je verbale ontlasting wil aanhoren.
Vandaar dat ik verder heb gelezen, want columnisten begrijpen elkaar vaak waar anderen als belastinginspecteurs, parkeerwachters en callcentre-operators (want zo heten die lui tegenwoordig) dat niet doen.

En dat lezen leidt tot een conclusie, namelijk dat de reden waarom jullie uit de grote stad voor jezelf opkomen, is gelegen in het feit dat niemand anders bereid is om voor jullie op te komen. Dat de hele boerengemeenschap het al sinds jaar en dag beu is om geassocieerd te worden met ‘dom’ omdat zij op het platteland leeft. Aan het einde van de dag kan de boer altijd nog een wortel uit de grond trekken, een koe melken en hij heeft te eten.
De stadsfrats heeft slechts zijn grote mond te vullen en als het schappie van Appie leeg is, weet hij van gekkigheid niet hoe snel hij op de fiets met houten banden de polder in moet rijden om daar om voedsel te smeken.

Trek maar een lange neus. Hoe langer je die trekt, hoe verder je zult moeten kijken om te zien dat het minachten van mensen vanwege wat ze zijn, hun beroep, woonplaats of levenstijl, slechts leidt tot de hongerdood in de straten van jouw mooie Amsterdam, alwaar ondertussen het rijden in een tractor wel tot statussymbool is verheven.

Van origine kom ik uit de Achterhoek. Ik heb gezien hoe de schreeuwers uit de grote stad hele veestapels hebben laten vernietigen, ruiilverkavelingen hebben opgelegd, ondoenlijke milieuregels hebben uitgedokterd en die ‘domme’ boeren aan de rand van de afgrond hebben gebracht. Toen die voor zichzelf opkwamen (want waar waren jullie?), kwamen de wapenstokken uit de steden.

Persoonlijk vind ik dat jullie in de grote stad eens wat vaker voor een ander op zouden moeten komen of in elk geval zouden moeten proberen een ander mens, een ander leven eens te begrijpen.
Ooit had Amsterdam die naam. De Februaristaking wordt jaarlijks herdacht, meen ik te weten.

Hou toch eens op met dat eeuwige zoeken naar de verschillen en begin eindelijk de overeenkomsten eens te waarderen. Wedden dat het helpt?

Ma3anne · 29 mei 2006 op 12:27

Als achter Utrecht het land voor jullie ophoudt, o Grootsteedelingen, dan hebben jullie wel een heel piepklein stukkie moeras voor jullie zelluf gereserveerd.
Lekker houwen zo! Achter de Achterhoek houdt de wereld niet op, maar ligt nog een heel continent. Is dat jullie wel eens opgevallen? Maar goed, als jullie tevreden zijn met een streepje moerasdelta en dat als centrum van het heelal zien, prima.
Blijf lekker voor jezelf opkomen daar in die steden. Blijf lekker op een kluitje zitten en elkaar naar het leven staan. Wij redden ons hier in het oosten wel met de ruimte en de vriendelijkheid voor elkaar die we nog hebben…

Leuke column, Driek, die de kortzichtigheid van de Randstedelingen lekker uit de verf laat komen. 😀

Mosje · 29 mei 2006 op 12:56

Ik pleit voor een nieuwe rubriek hier op CX: randstedelijke hoogmoed.

(En Almere is toch een buitenwijk van Amsterdam?)

tontheunis · 29 mei 2006 op 15:31

[quote](En Almere is toch een buitenwijk van Amsterdam?)[/quote]

Te droes! Dat riep men in de Middeleeuwen wanneer men woest en schuimbekkend op het punt stond de ander wegens belediging te lijf te gaan met hellebaard en goedendag.
Wij. lijdend en zuchtend onder de dictatuur van Cohen en zijn theedrinkende linkse horde. Wij, die het teveel aan inwoners van Mokum al sinds decennia met Lelystad samen moeten bergen zonder er ook maar één kopeek voor te krijgen. Wij, wijkplaats voor hen die Andrë Hazes al sedert heugenis niet meer kunnen verdragen.
Wij, die nog wel rust en ruimte hebben. Schaar ons niet samen met die dooievisjesvreters, doctorandus, of ik stop uw bul ergens waar de zon nooit schijnt…

Mosje · 29 mei 2006 op 16:02

Steek mijn bul maar in uw achterste heer Theunis. Of ligt u wel eens bloot te zonnen op het Almeerderzand, in welk geval uw derrière misschien toch wel eens wat zonlicht ziet?
Kijkend naar Almere zie ik aan het einde van de middag klootjesvolk huiswaarts reizen, de auto parkeren in het bielzentuintje, en zich opsluiten in met schuifpuien verrijkte doorzonwoninkjes, waarin slechts plek is voor dineren en copuleren. Des morgens vroeg raast het gepeupel weer richting Amsterdam, want daar moet het verdiend worden, zeker nu het enige bedrijf dat Almere telt stopt met het fabriceren van dat ouderwetse witte zalfje, verpakt in een mogelijk nog ouderwetser blauw blikje.
Plaats voor sociaal vertier is er niet in de stad der dorpen. Nog niet zo gek lang geleden vroeg ik aan een Almeriaanse hangjongere waar het centrum was. Hij keek me verdwaasd aan.
“Ik geloof niet dat we hier een centrum hebben meneer”, sprak hij, waarmee hij blijk gaf toch over enige intelligentie te beschikken.
Sommigen beweren dat Almere sinds kort een stadshart heeft, maar mij zullen ze daar niet zien. Nog voor de opening werd het al gesloten wegens instortingsgevaar.
Zo u wilt mag de bekendste Amsterdamse buitenwijk de status aparte krijgen, maar dan wel de eigen broek ophouden a.u.b., en niet voor elk wissewasje het vasteland aandoen.

Chantal · 29 mei 2006 op 16:11

[quote]Vanuit de grote stad lach ik het platteland uit. [/quote]

Vanaf het semi-platteland lag ik vriendelijk terug. Leuke column, Driek!

Bakema_NL · 29 mei 2006 op 19:56

Hahahah, toch is het zo, veel mensen uit de stad voelen zich vanwege hun geografische plek al ver verheven boven de rest, aangeduid als boeren.
Ik heb de meeste ervaring met Amsterdammers en dat zijn buiten gezellige mensen ook vreselijk irritante bluffers met een grote muil, net hoe die halfgolvende haarkop waarvan dat haar net te lang is en alles wat zich daaronder bevind net te vet is, staat.
Maar toch is het er af en toe best lekker vertoeven. Om te werken is het ook ok, helemaal in een winkel. Want omdat het Amsterdammers zijn met bijpassende gedragingen en grote bek hoef je jezelf ook niet in te houden wanneer het nodig is, dus je kunt er gerust eens “Je moet je teringmuil houden hufter” zeggen zonder dat je er problemen mee krijgt, want de meesten slaan niet terug, bluf, laat staan dat ze qua intelligentie in staat zijn een brief te schrijven. En als ze dat laatste al doen dan krijgen ze een gratis artikeltje of een bonnetje en ze zijn weer helemaal blij, het zijn net kinderen, makkelijk te lijmen. Wat dat betreft werk ik liever in een Amsterdam dan zeg, in een Hoofddorp of zo, waar de eerste de beste hotemetotige ver omhooggevallen huppelkut al beledigd is als je je binnen een straal van 6 meter van haar bevind, haar persoonlijke zone…….bij wijze van spreken. Die mensen haat ik nog veel en veel meer. Geef me dan maar een Amsterdammer, want zo’n grote bek is tenminste wel eerlijk dan weet je wat je aan zo’n klootzak hebt.
Neem nu vandaag……..de stroom valt uit. Van de Middenweg tot aan het Waterlooplein ongeveer. Je sluit de winkel en staat de laatste mensen naar buiten te begeleiden. Komen die Amsterdammers hoor…..”bent u open?”….”Eh nee, we hebben geen stroom.”…….”Hoelang gaat dat duren?”…….zucht…”Zie ik er uit als iemand van het electriciteitsbedrijf?”…..en dan volgt de diepe zucht en/of de boze blik want natuurlijk is het jouw schuld dat er geen stroom meer is en niet de schuld van een of andere Amsterdamse straatwerker die de kabels aan gort heeft geramd omdat hij met zijn smoelwerk naar een of andere hoogetoupeerde en hooggeblondeerde straatsnol (de typische Amsterdamse vrouw) aan het kijken was in plaats van naar zijn werk.
Amsterdam, leuke stad, want leuke winkels, leuk uitgaan en vooral erg leuk om weer heerlijk uit te rijden op weg naar huis, rustig op het platteland, daar waar de mensen nog vriendelijk zijn. 😀

Mosje · 29 mei 2006 op 20:02

Bakema, ondanks je grote bek ben je een lieverdje. Ik verkies je hierbij tot meest sympathieke CX’er van de maand mei (en ben ik effe blij dat die maand nog maar twee dagen duurt)
😛

Prlwytskovsky · 29 mei 2006 op 20:18

Driek een schitterend verhaal, maar dat komt omdat ik uit Rotjeknor kom. Laat die Tukker maar lullen. Hij is weer grandioos. 😛

Mosje · 29 mei 2006 op 20:21

Prezwalsky, even dimmen a.u.b., anders sturen we je terug naar het Land van Ooit.

Mosje · 29 mei 2006 op 20:26

Shit, voordat de complete Almeriaanse redactie van CX mij in de ban doet vanwege schandalig off-topic gaan:
Erg leuke column Driek, heel herkenbaar.

Bakema_NL · 29 mei 2006 op 20:27

@ Mosje…

Hmmmm, dat was dus 1 reactie die ik nooit had moeten geven wat columns terug. 😛

WritersBlocq · 29 mei 2006 op 20:44

Cheetah en olifant, die dieren kennen de stadskinderen wel, maar het waterhoentje en de kievit, nee, want die zien ze niet in Artis. Ik krijg steeds meer het idee dat de apen in Artis met een hek beschermd worden voor de jungle buiten de hekken….. 😛
Weer een hóóg Driekeriaans gehalte, deze column. Groeten vanuit het Haagse 😎
(als ik morgen naar de bakker ga bestel ik een pleurisbraut met een haug driekyfusgehalte, dan begrèp tie èkel mèn wel)

Prlwytskovsky · 29 mei 2006 op 21:21

Mosje: terug naar het land van ooit? Hoe kan ik het ooit goedmaken bij je? (slijm slijm)
😳

Ma3anne · 29 mei 2006 op 23:27

@Przwalkovsky: Tukker? Waar?

wendy77 · 30 mei 2006 op 14:55

Als boerentrien trek ik ook even een lange neus naar de GROOOOOTE stad!!!

Sorry voor mijn late reactie, maar leuke column Driek 😛

Mup · 30 mei 2006 op 16:00

Is die ban voor Mosje al rond?:-x

Groet Mup. 😉

Li · 30 mei 2006 op 22:02

Maar ze hebben in de grote steden wel dorpsgekken :-?:-D

Li

Trukie · 30 mei 2006 op 23:33

[quote]Voorbij Utrecht, waar de bewoonde wereld ophoudt. Maar weest gerust, die gaan we dus ook nog even op zijn bek timmeren. Neem een ander in de maling, met je NIMA-A en je NIMA-B. Wij uit de grote stad komen tenminste een beetje voor onszelf op, dus.[/quote]

Het wordt nog maar zacht gefluisterd, maar in de toekomst ligt Amersfoort aan zee. Alle breedbekkikkers mogen dus al voorzichzelfopkomed een rondje zwemmen. 😛
Tja, als het land dan ophoudt bij Utrecht, kun je nergens meer aan wal.

Ik voel me als Nederlander prima thuis in het westen en in het oosten. Maar hoe komt het toch dat hier in het oosten zoveel westerlingen komen cocoonen en daarna wonen?

Driek, je moet eens vaker dwars door het land heen gaan. Koop eens een dagkaart bij de NS.

KawaSutra · 31 mei 2006 op 01:56

[quote]Nou, ik verzeker u, Wij uit de grote stad komen tenminste een beetje voor onszelf op. Wij uit de grote stad komen tenminste een beetje voor onszelf op. dat was hier niet gebeurd: wij uit de grote stad komen tenminste een beetje voor onszelf op.[/quote]
Wij uit de grote stad zijn helaas wel wat aangetast door smogvorming en andere destructieve invloeden en daarom zijn dementerende uitlatingen ons uit de grote stad, ons uit de grote stad helaas niet vreemd.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder