Mijn opa is verslaafd aan Droste flikken en Café Noir van Verkade. Hij rookt, drinkt, blowt of snuift niet, maar pak hem zijn chocolaatjes en koekjes niet af, want dan krijgt hij afkickverschijnselen. Niet moeilijk dus om een cadeautje te kopen, als hij jarig is. We houden met zijn allen gewoon zijn verslaving in stand. Hij blij en wij zijn snel klaar. Vanmorgen liep ik de kleine supermarkt in om snel een doosje Droste flikken te scoren. Maar hoe ik ook zocht, er was geen flik te bekennen. Ik wist toch zeker, dat ze er de vorige keer wel stonden. Het meisje van de kassa keek me aan of ik van een andere planeet kwam, toen ik naar het artikel vroeg. “Droste flikkers? Nee, die hebben we niet.” Ze wist duidelijk niet waarover ik het had en haar blik verraadde medelijden met mij. Ik vroeg of ze er even iemand bij kon halen. De groentejongen, tevens vakkenvuller, werd opgeroepen door de microfoon. Met hem kwamen we niet verder. Hij had er ook nog nooit van gehoord. Ik vroeg, of hij het misschien even aan de baas kon vragen. Klantvriendelijkheid staat hoog in het vaandel in dit winkeltje, dus hij ging zijn best doen.

“O, u bedoelde Droste chocoladepastilles? Op dit moment hebben we ze niet vanwege de conflictsanering,” legde hij even later beleefd uit, waarbij hij bijna struikelde over het laatste woord. “Vanwege wat?” vroeg ik, omdat ik dacht hem niet goed verstaan te hebben. “Conflictsanering,” stotterde de jongen geduldig. Ik had hem toch goed verstaan, maar had geen idee waarover hij het had. “Hebben we de kredietcrisis, de recessie en nu ook al de conflictsanering?” probeerde ik me groot te houden. Een oude man achter me begon te lachen en vertelde dat hij wel wist wat Droste flikken waren, maar niet wat conflictsanering was. De jongen legde uit, dat een aantal supermarktketens ruzie had met Droste over de prijs van de producten en uit protest daarom de artikelen van dit merk niet verkocht. Ik nam het voor waarheid aan. Je leert dagelijks bij over hoe de economie in elkaar steekt in deze barre tijden.
Opa zou het voorlopig zonder flikken moeten doen. Ik liep terug naar het rek met de koekjes en ging voor de Café Noir.

Thuisgekomen kon ik het niet laten om het nieuw verworven begrip onmiddellijk te checken op de PC. Hoe ik ook googelde, ik kwam het woord niet tegen. Was het nog te nieuw, of had de jongen het woord verkeerd verstaan, toen zijn baas het hem uitlegde?

Opa was blij met zijn koekjes, maar ik loop nog steeds rond met dat woord in mijn hoofd en vraag de lezer: zou u mij misschien kunnen uitleggen wat [i]conflictsanering[/i] is? Of ben ik gewoon beflikkerd?


9 reacties

arta · 27 april 2009 op 17:42

Volgens mij ben je gewoon be-flik-kerd en bedoelt hij een con-pastille-sanering, dat ken ik nl wel. 😀

SIMBA · 27 april 2009 op 19:18

Leuk!
Die Droste-flikkers 😀 zijn inderdaad jammie!
Dat ze maar vlug ophouden met conflikken, anders zit jouw opa nog zonder!

lisa-marie · 28 april 2009 op 08:55

helemaal met Arta eens.

@Arta “con-pastille-sanering” 😆

Mien · 28 april 2009 op 11:19

Conflictsanering is een logisch gevolg van conflicthantering.
Een heel gewone term hoor.
Gebruik hem twee keer per jaar bij mijn tandarts.
Die hanteert de conflictsanering op voortreffelijke wijze.
Hij drost er gewoon op los met beitel en boor. Dan dam je wel in hoor.

Mien Beugelbekkie

Dees · 28 april 2009 op 15:18

Leuk, luchtig, leuke titel, gewoon een verademing om soms van die menselijke makkelijke (om te verteren dan, niet om te schrijven, zo bedoel ik het niet ;-)) stukjes te lezen. Kortom, kei van een binnenkomer.

LouisP · 28 april 2009 op 17:18

R.

toevallig, ik heb vandaag al een beetje buikpijn, en dan al dat snoepgoed.
Wel een grappig stukje.

gr.
L.

Ma3anne · 28 april 2009 op 22:25

Ik zou me kunnen voorstellen dat het ‘conflictstagnering’ is, maar of dat woord bestaat?

Leuk stukje. Kan zo in de CX-supermarktbundel.

KingArthur · 29 april 2009 op 21:40

Niet zo moeilijk conflictsanering. Je mag namelijk best een conflict hebben maar wel binnen gezonde proporties. Als dat niet het geval is dien je conflictsanering toe te passen.

Welkom bij CX

KawaSutra · 29 april 2009 op 23:51

Ik doe de hele dag niet anders dan conflictsanering. Is de ene ruzie tussen de kinderen niet opgelost dan begint de andere wel weer. Gezegend is diegene die de term niet kent. 😀

Geef een antwoord