Zo. Maar weer eens een ouderwetse, authentieke ‘Damesperikelen’.
Heren opgelet! Alleen geschikt voor incrowd…

Als ik ergens een hekel aan heb, is dat het regelmatig terugkerende onderhoudsprogramma dat je als vrouw blijkbaar hoort uit te voeren.

Eens in de maand – het strikte minimum – moet ik een dagdeel reserveren voor kap- pluk- en snoeiwerkzaamheden van verschillende lichaamsonderdelen.
Eigenlijk is het totaal bezopen dat – wij vrouwen – blijkbaar veroordeeld zijn tot allerlei kunstgrepen om de illusie die mannen van ons hebben te bewaren.
Nou is dat nog niet zo erg, althans, een beetje erg, maar het is ongelofelijk ondankbaar werk en je krijgt er nooit complimenten voor.

Als vanzelfsprekend gaat ‘de buitenwereld’ er van uit, dat ik géén snorharen heb, mijn woeste wenkbrauwen altijd vanzelf in toom worden gehouden, mijn teennagels van nature kort en fris zijn en als ik onverwachts in een zwembad verschijn, ik op cruciale plekken zo kaal als een pas geboren muis door het leven ga.

Op de één of andere manier is er tijdens de evolutie iets totaal misgegaan.

Ik durf te beweren dat menig vrouw qua lichaamsbeharing niet onderdoet voor een man, maar ergens is het ‘idee’ ontstaan dat vrouwen glad, zacht en – behalve zachte, glanzende volle lokken op de scalp – zich haarloos moeten presenteren aan de buitenwereld en dan met name aan de man.

In India schijnt dat anders te zijn. Een vrouw met flink behaarde benen – let wel, de beharing van een vrouw is meestal wél zachter dan die van de man en donzig van structuur – een licht donkere waas op de bovenlip, donzige donkere haartjes op de kaaklijn, is voor de Indiase man het toppunt van schoonheid.
Waarom in Europa niet?

Dat een man compleet behaard door het leven mag, is gewoonweg niet eerlijk en valt onder meten met twee maten.
Ik weet zeker – uit ervaring – dat een man lang zoveel tijd niet kwijt is aan het gedetailleerde snoei- kap- en controlebeleid als de vrouw.
Een man koopt gewoon een pak nieuwe sokken als de gaten erin vallen door te lange teennagels en een donsvacht die boven de neklijn van T-shirt of overhemd uitpuilt, doet hem niet ineenkrimpen van gene.
Op neus- en oorhaar… zijn ze zelfs trots!

Als een vrouw naar de kapper of de schoonheidsspecialiste is geweest (of iets van dien aard), wil men wel eens opmerken: ‘Wat zie je er goed uit!’ of, ‘Naar de kapper geweest?’
Als je als vrouw alle lopende zaken goed bijhoudt is er niemand die je daarvoor prijst.
Géén: ‘Goh, wat houd jij je gezichtsbeharing goed bij,’ of, ‘Wat fijn dat jij zoveel aandacht besteedt aan het in stand houden van de illusie van de zachte, perfecte vrouw waar alles wat enigszins naar ‘het mannelijke’ verwijst netjes geknipt, gesnoeid en verwijderd is…’

Niks van dat alles.
Ondankbaar snoeiwerk dus.


Esther Suzanna

Ik schrijf omdat ik het niet laten kan op https://www.facebook.com/esthersuzanna/ en http://suzannaesther.nl/

12 reacties

Arta · 9 november 2017 op 07:06

Superleuke column!
En heel erg waar! ?

Robert · 9 november 2017 op 11:12

Valt dit niet onder #MeToo? Ben het overigens, met uitzondering van neus, oor en tanden, niet met je eens: lichaamshaar kan best prikkelend zijn; volgens een deskundige in mijn krant werkt het strelen van schaamhaar zelfs stimulerend voor de draagster. Oef: nu is het zeker #MeToo!

    Esther Suzanna · 9 november 2017 op 15:54

    #meammenooitnie 🙂

    Het haar op mijn tanden laat ik zitten, anders kan ik wel aan de gang blijven met #metoo.. *harige grijns*

Nummer 22 · 9 november 2017 op 11:50

Tsja..er zijn mannen en vrouwen die tot de groep ‘missing link’ ( Darwin) gekenmerkt kunnen worden. Dan is dat maar zo. Kijk Esther Suzanna, je raakt een haar fijn een gevoelige punt of zoals Robert reageerde dat het strelen van schaamhaar juist het stimuleren van de ‘ natheid’ bevordert. ( VK, 4 nov.2017). Maar dat even terzijde.

Ik- man- zorg voor mijn nagels: rond voir de vingernagels en recht voor de teennagels, zoals mij geleerd door mijn moeder( nu 90 jaar maar dit okm terzijde) Het anus bleken laat ik aan mij voorbij gaan. Neus en oorharen worden 1x per week gecontroleerd en met een neus en oorhaar trimmer weggehaald. Wenkbrauwen daar hoor ik sons wat opmerkingen over en knipt dan de lange haren weg. Ik wil niet de wenkbrauwen hebben als Ruud Lubbers of Breznev… die hadden een beharing waar je direct buj dacht Me Not.

Over voetschimmels, vaginale ongemakken , kalknagels, nagelschimmels en uitgezakte billen, oogleden, slap hangende borsten en erectieloze penissen, daar zwijg ik over.

Dus, haarfijn of haarfijn ? Het is mij om het even. ?

Esther Suzanna · 9 november 2017 op 15:55

Nah ja….

Ik denk trouwens dat het mannen worst zal wezen, harig of niet, het zijn juist de dames die vaak überkritisch zijn op elkaar…

Toch… stel je voor dat niemand meer snoeit… dan gaan we een beetje terug naar de oertijd. Misschien wel verfrissend?

Nummer 22 · 9 november 2017 op 17:41

Snoei scharen #snoei2

Mien · 9 november 2017 op 22:34

Van mij mag een vrouw gewoon vrouw zijn hoor. Geldt ook voor mannen overigens. Man zijn dan. Met of zonder haar. Het is me eender. Nou, nee eigenlijk niet eender. Liever veel haar. Hoe meer haar hoe meer vrouw of man. Ja, toch? Leuk om weer eens wat te lezen van jou. Mag ook meer. 😉

Karen.2.0 · 10 november 2017 op 10:18

Haha! Leuke column ES, niet helemaal eens, volgens mij kom je als man tegenwoordig ook niet meer weg met uit de hand gelopen begroeiing. Ben ik ook geen voorstander van, beetje harken op z’n tijd kan geen kwaad. Met name de voortuin 😀

Bruun · 10 november 2017 op 16:40

Heel erg leuk, deze. 🙂

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder