[i]Eens was ik jong en schoon
vrouwen die met mij dansten
werden medegevoerd
naar duizelingwekkende hoogten…[/i]

Gerard Reve Zelden in mijn leven heb ik zo verschrikkelijk voor gek gestaan als toen ik op dansles zat. Ik had er niet de minste aanleg voor, maar evengoed heb ik toen ik een jaar of vijftien was een winter lang op stijldansles gezeten. Daarna heb ik nooit meer een voet op een dansvloer gezet.

Niet een stap heb ik van al die lessen onthouden. Als iemand mij vraagt hoe de foxtrot of de Engelse wals begint, dan weet ik het niet. Het is allemaal spoorloos aan mij voorbij gegaan. Wel jammer, want een man die goed kan dansen heeft uiteraard een streepje voor bij het andere geslacht. Het is als het ware de eerste stap op het liefdespad en niet zelden het voorstadium van een aangenamere vorm van lichaamsbeweging. Zei Simon Carmiggelt het niet? ‘Dansen is de verticale uiting van een horizontaal verlangen.’

De lessen werden gegeven door een al wat ouder echtpaar, naar schatting zo tegen de 60 jaar. Nu ik er op terugkijk, vraag ik mij af hoe het mogelijk is dat iemand op die leeftijd nog zin heeft om dansles te geven, maar dat zal wel aan mijzelf liggen: ik heb zowat nergens zin aan. Overigens leek het wel of dat echtpaar er zelf ook niet veel zin in had, want de levensvreugde straalde er niet van af. Eigenlijk was het maar een chagrijnig koppel. Ze hadden ook een zoon van zowat 18 jaar die hen assisteerde bij de lessen. Die jongen werd door iedereen een eigenwijze etter gevonden, maar veel kwaad wil ik er niet van zeggen. Mijn moeder zei altijd: ‘Aan iedereen mankeert wel wat’. En zo is het ook. Als ik bijvoorbeeld in een boek van Youp van ’t Hek lees dat Willibrord Frequin een ‘gluiperd’ is en Gretta Duisenberg ‘een heks die niet deugt’, dan denk ik: ‘kijk eerst eens naar jezelf, dikke mongool.’

De eerste keer dat ik voor joker stond, was bij de zogenaamde sneeuwbalfoxtrot. Ik weet niet zeker of het zo heette, maar in ieder geval hield het in, dat de dansleraar tijdens het dansen van de foxtrot op een fluit blies en dan moest je van partner verwisselen, d.w.z. verder dansen met degene die het dichtst in je buurt stond. Hij blies op de fluit en zette onmiddellijk daarna de muziek stop en begon iemand uit te foeteren. Ik keek eerst eens achter mij om te zien wie hij bedoelde, maar het bleek dat hij het op mij gemunt had. Naast mij stond een paard van een meid en de leraar was kwaad, omdat ik volgens hem snel van haar was weggelopen. Ik had echter dat meisje helemaal niet gezien. Dat is eigenlijk ook wel logisch, want degene met wie je het liefst verder zou dansen, zie je het eerst. De dansleraar was woedend omdat ik volgens hem dat meisje beledigd had. Daar had hij wel gelijk in, maar hij maakte de fout te denken dat er kwade opzet van mij bijzat. Ze was een kop groter dan ik, maar door mijn geloer naar meer aantrekkelijke meisjes was ik er evengoed in geslaagd haar over het hoofd te zien.

Maar pas echt goed voor lul stond ik een andere keer toen ik weer wat fout deed en die nare man de muziek weer stopzette. Vervolgens moest ik, terwijl iedereen toekeek en vol leedvermaak kon meegenieten, met hem dansen. Ik was destijds nog zo jong en onnozel om te denken, dat hij het werkelijk deed omdat hij het mij goed wilde leren. Maar nu ik erop terugkijk, weet ik wel zeker dat hij er bewust op uit was om mij voor gek te zetten. In mijn stukje ‘Een nieuwe broek’ vertelde ik hoe in de paskamer van een herenkledingwinkel een homofiele verkoper mij bij de zak en de kloten betastte. Daar voelde ik mij totaal niet door gekwetst of vernederd, want die man heeft mij in feite geen greintje kwaad gedaan. Maar die akelige, nare dansleraar wel.


23 reacties

Farfalla · 29 september 2005 op 07:05

Ik dacht even dat deze column door mijn vriend was geschreven. 😀 Wij gaan vanaf maandag ook op dansles. Ik vind het wel erg leuk, ik heb er al drie jaar opgezeten. Leuke column, en sommige dingen zijn zeker herkenbaar voor mij, zoals die sneeuwbalfoxtrot, en het stop zetten van de muziek… Was jouw dansleraar niet homo? De mijne toevallig wel! 😀

pepe · 29 september 2005 op 07:52

[quote]dan denk ik: ‘kijk eerst eens naar jezelf, dikke mongool.’[/quote]
Hier heb ik om moeten lachen, want Youp mag niets over anderen zeggen en jij wel 😀
Zelf zeg en denk ik ook wel eens zoiets hoor, ik geloof niet dat het schadelijk is, zolang je er maar niet te zwaar aan tilt.
Oordelen is misschien niet goed, maar ik geloof dat we dat allemaal doen.

Verder vond ik het volgende stukje een beetje jammer.
[quote]In mijn stukje ‘Een nieuwe broek’ vertelde ik hoe in de paskamer van een herenkledingwinkel…[/quote]

Wat mij betreft had je dat weg kunnen laten.

Toch vind ik dit wel een leuke column.

Louise · 29 september 2005 op 08:07

Grappig stukje, maar eens met Pepe dat het verwijzen naar een vorige column jammer is. Hierdoor zit er geen duidelijk einde aan je column en lijkt hij een beetje in het niets te verdwijnen 😉

klungel · 29 september 2005 op 08:47

Was lekker weg te lezen 😉

Wat bedoelde die Gerard Reve precies met dansen? 😛

Ik ken alleen de quickstep (liefst naar de bar) maar dans af en toe (met veel hulp en zo eens in de twee drie jaar) nog wel eens wat anders.

Heette die etter soms Danny?

KawaSutra · 29 september 2005 op 09:13

Eens met Pepe en Louise. Verder leuk stukje.
De sneeuwbalfoxtrot was helaas een noodzakelijk kwaad bij de dansles, anders zouden er waarschijnlijk een aantal dames aan de kant zitten.

Dees · 29 september 2005 op 09:18

[quote]En zo is het ook. Als ik bijvoorbeeld in een boek van Youp van ’t Hek lees dat Willibrord Frequin een ‘gluiperd’ is en Gretta Duisenberg ‘een heks die niet deugt’, dan denk ik: ‘kijk eerst eens naar jezelf, dikke mongool.’[/quote]

Deze zin vind ik, al dan niet bedoeld, geniáál 😀

Die uitspraak van Carmiggelt blijft leuk.

Verder Outsider, vind ik deze column niet zoveel aan. Je had meer uit het vernederende moment kunnen halen en inderdaad, de verwijzing naar een eerdere anecdote is leuk voor in de kroeg, maar haalt totaal de vaart uit deze column. Je kunt beter, vind ik.

Groet,

Dees

Geertje · 29 september 2005 op 09:40

Is hier door anderen al aangehaald. De verwijzing naar je vorige column haalt de vaart uit het verhaal en dat is jammer. 🙂

WritersBlocq · 29 september 2005 op 10:21

Ik krijg een beetje een ‘ik ga op vakantie en ik neem mee’-gevoel als ik aan deze reactie begin:
Ik ben het eens met Pepe, Lou, Geertje, Dees, Kawa en voeg eraan toe dat afkortingen niet horen in een column 🙂

Eddy Kielema · 29 september 2005 op 10:31

Ik ben het eens met Pepe, Lou, Geertje, Dees, Kawa en WB (sneeuwbaleffect?) wat betreft het rare slot, maar vond het verder wel een aardige column, hoewel er m.i. iets te veel citaten in stonden. Eéntje was voldoende geweest.

Outsider · 29 september 2005 op 11:19

[quote]Hier heb ik om moeten lachen, want Youp mag niets over anderen zeggen en jij wel [/quote]
Ik bedoel helemaal niet dat men nergens kritiek op mag hebben, maar het gaat er maar om wat voor kritiek en hoeveel. En of het terechte en verdiende kritiek is of niet.
[quote]Oordelen is misschien niet goed, maar ik geloof dat we dat allemaal doen.[/quote]
Hier geldt hetzelfde. Men mag best oordelen, maar het gaat erom of het een juist oordeel is. (Dit zal Boeddhist Ma3anne wel aanspreken.) Als bijvoorbeeld bij een enquete 33% van de ondervraagden zegt dat Balkenende niet intelligent is, dan word ik niet goed.

Verder vindt iedereen dat ik dat over ‘Een nieuwe broek’ er niet bij had moeten zetten, maar het is toch niet overbodig. Want het laat zien dat dingen die over het algemeen als verkeerd en als ongewenste intimiteiten worden gezien, soms helemaal niet als vernederend worden ervaren, terwijl dingen die als betrekkelijk normaal worden gezien, juist worden ervaren als diep vernederend.

Klungel, de rest van het gedicht van Reve ben ik vergeten. Ik weet alleen nog een paar volgende zinnen: “nu komt er niets meer omhoog/het enige dat stijf staat zijn mijn gewrichten”.
Hij had dus nog wel iets anders als dansen in het hoofd.

Ma3anne · 29 september 2005 op 11:27

Sinds wanneer ben ik een Boeddhist? 😕

Leuke column. Van die nieuwe broek had ik nog niet gelezen. Nu wel. Ik had hem gemist door mijn vakantie, denk ik. Sjommejomme.

Kees Schilder · 29 september 2005 op 11:41

Reactie Fred op de column ‘ik zei nee” van kees Schilder:
“Sorry maar het taalgebruik is walgelijk en zonder respect en het niet waard om gelezen te worden.”

Reactie van Ousider daarop:
“Ik ben het wel eens met deze reactie van Fred. Ik houd helemaal niet van de minachtende en kleinerende toon waarmee in deze column over mensen gepraat wordt”

[quote]dan denk ik: ‘kijk eerst eens naar jezelf, dikke mongool.’[/quote]

Tja.. 😀

Outsider · 29 september 2005 op 11:45

[quote]Sinds wanneer ben ik een Boeddhist? [/quote]Sorry, Ma3anne, ik meen dat ik dat ergens gelezen had, maar misschien was het iemand anders, het hoofd loopt mij soms door.

Ma3anne · 29 september 2005 op 11:55

Ach, ik kan altijd nog Boeddhist worden, want deze levensfilosofie spreekt me wel aan. Ik geloof dat ik dat wel eens ergens geschreven heb. geen idee meer in welke context. Mijn hoofd loopt ook regelmatig om. 😀

Outsider · 29 september 2005 op 11:56

Kees, het is iets anders als men iemand die zelf anderen voortdurend beledigt een ‘dikke mongool’ noemt of dat men Piet Paulusma die nooit een onvertogen woord zegt ‘een mislukte zaadlozing’ noemt. Overigens vind ik de uitdrukking op zichzelf wel grappig.

Kees Schilder · 29 september 2005 op 12:01

Ik ook.Van mij mag je er meer van zulke schrijven.
Piet paulusma zegt overigens niets anders dan onvertogen woorden.Ik bedoel maar, als Oant Moarn geen onvertogen woord is dan weet ik het niet meer.Daarnaast is hij weerman.Ik zit niet te wachten op onvertogen woorden over een houtzagerij.Heeft niets met het weer te maken.
Sorry dat ik even off-tonic ga 😀

Wright · 29 september 2005 op 12:34

Een column over maat houden, in de maat lopen en met twee maten meten, {waarbij ik niet refereer aan ‘de nieuwe broek’}. 😛 Vond hem persoonlijk een beetje matig, deze column.

WritersBlocq · 29 september 2005 op 14:30

[quote]Sorry dat ik even off-tonic ga [/quote]
Dus aan de karnemelk, Kees? 😀

Li · 29 september 2005 op 23:02

Sommige mensen worden tijdens dansles constant op hun teentjes getrapt. Hebben ze jaren later nog steeds last van 😀

Shitonya · 30 september 2005 op 12:01

Dansles is voor mietjes en moederskindjes.

Een heerlijk puberale reactie, maar ik weet niet hoe ik het anders moet uitleggen. Je wordt overgehaald door medeleerlingen of vrienden of je wordt gedwongen door je ouders, dat is al een teken van zwakte. Verder is dansles in deze tijd zinloos, want nergens kun je het gebruiken, enkel misschien op een bruiloft, maar meestal is dat ook niets anders meer dan een beetje slap ouwehoeren, springen en zuipen en achteraf een wilde neukpartij

Shitonya · 30 september 2005 op 12:01

Dansles is voor mietjes en moederskindjes.

Een heerlijk puberale reactie, maar ik weet niet hoe ik het anders moet uitleggen. Je wordt overgehaald door medeleerlingen of vrienden of je wordt gedwongen door je ouders, dat is al een teken van zwakte. Verder is dansles in deze tijd zinloos, want nergens kun je het gebruiken, enkel misschien op een bruiloft, maar meestal is dat ook niets anders meer dan een beetje slap ouwehoeren, springen en zuipen en achteraf een wilde neukpartij

Fred · 30 september 2005 op 16:32

Welke bruiloften ga jij Shitonya??

Shitonya · 30 september 2005 op 18:46

wel, bruiloften…daar zit weinig verschil in. HEt bruidspaar en de gasten neuken achteraf, nuttigen alcohol en springen raar op en neer, maar dansen zie ik nog maar weinig

Geef een reactie

Avatar plaatshouder