Naar aanleiding van de kabinetsplannen heb ik een column op rijm geschreven. (Voor de rappers onder ons er mag gerapt worden.)

Het crisisplan ´zet open die geldkraan´, is een tastbaar feit, de heren zijn moe maar voldaan, het kostte nog heel wat tijd, is de redding nu nabij en kunnen wij weer rustig dromen, van goede tijden die gaan komen? De 3 musketiers zijn zo trots als een pauw, een goed en solide geheel, we zetten de burger niet in de kou. De heikele items zijn vermeden, daarvoor zijn de partijbelangen te groot, men wil niet dat er in het eigen vlees wordt gesneden, straks missen ze in verkiezingstijd de boot.

Is het echt briljant zoals, de 3 musketiers ons doen geloven of krijgen we de troep, die ze bij de oppositie beloven. Het stortregent kwalificaties, ze passeren de revue, pak maar snel een plu, gemiste kans, zegt ene Hans, een aanfluiting kopt een ander luid in, halfbakken gekrabbel, poldergebabbel, broddelwerk, niet zo sterk, een waterig windei, ik ben niet blij.

Wat er ook wordt gezegd, het kabinet mag nu zeker niet vallen, dus jongens toon jullie ballen, er zijn gevaarlijke kapers op de kust, in tijden van crisis een vleugellam kabinet, daarop ben ik niet gerust en wordt zeker ons landje niet gered.

Wij willen gewoon onze banen behouden en ons geld niet zien tanen, wij willen onze dromen realiseren, onze bedrijven eren, banken dwingen geld te gaan verstrekken en de economie zien aantrekken en het niet via de bonus opsouperen.

Hebben de politici, zichzelf en de partijbelangen overstegen en een plan met toekomstvisie geschreven of is het gepolder in de marge, zonder vooruitstrevende stappen en krijgen wij straks de klappen.

Zware onderhandelingsweken Jan Peter ziet een bak vol ellende, Wouter ziet door de kaboutertjes het bos niet meer, André heeft rouwe voetjes van het ijsberen, Arie herkent een land in het slop. Mariëtte hamert op cruciale punten, Pieter ergert zich groen en geel.

Ze hebben het beste met ons landje voor, dat roepen zij te pas en te onpas in koor, tot diep in de nacht hebben ze op hun plannetjes zitten te broeden die de economie moeten voeden.

Ondertussen zijn de geldverslinders vermeden en de belangrijke sectoren kunnen te weinig besteden.
Journalisten hebben wekenlang staan wachten en gretig op een doorbraak staan smachten. Oh o, Agnes Jongerius jaagt ons op stang, iedereen weer bang, straks loopt het weer spaak, we willen geen malieveld vol gestaak.

Vervuld van hoop richten we ons gezicht naar de Politici op, is dit een visionair plan of wordt het een flop. Mensen wij bevechten de crisis te vuur en te zwaard, u zult zien het is het allemaal waard!

De toekomst zal ons leren of dit plan de banken zal stimuleren, de vastzittende woningmarkt zal reguleren, de aanwas van zorgend personeel zal versieren, het aantal leraren zal laten groeien, de arbeidsmarkt zal plezieren en de economie zal laten bloeien.

Of zal dit alles niet meer zijn dan een komisch vermaak, de drie musketiers zo trots als een aap en sukkelt de economie gewoon langzaam in slaap.

Kathinka Witte
28 maart ’09

Categorieën: Politiek

8 reacties

DreamOn · 12 april 2009 op 20:27

Ik weet niet wat het is, maar wat gaat er steeds mis, het is een columnsite, dat weet je toch wel meid, ’t is duidelijk allemaal, je schrijft hier een verhaal, dáárvoor is columnx, en verder echt voor niks, dus liever geen gedicht, dan betrekt mijn gezicht, en doe ook maar geen rap, anders krijg je nog een mep, dus doe nou maar normaal, en schrijf een goed verhaal! 😀

DO.

LouisP · 12 april 2009 op 21:42

KA.
Aan de ene kant heeft DO wel een beetje gelijk.
Aan de andere kant is de tekst op zich niet slecht en dat rappen is wel weer origineel.
Misschien heeft er wel iemand bij het lezen stiekem hardop gezongen. En dat het nog redelijk klonk ook!

groet,
LO

KawaSutra · 12 april 2009 op 22:38

[quote]Jan Peter ziet een bak vol ellende, Wouter ziet door de kaboutertjes het bos niet meer, André heeft rouwe voetjes van het ijsberen, Arie herkent een land in het slop. Mariëtte hamert op cruciale punten, Pieter ergert zich groen en geel.[/quote]

Ik heb eigenlijk een bloedhekel aan rap. Simpelweg omdat ik er thuis mee doodgegooid ben en omdat het mijn muzikale keuze niet is. Toch zegt iets in mij dat je hier een hele goeie raptekst hebt geschreven. Of het metrum klopt moet je mij niet vragen maar tekstueel zit het knap in elkaar, en ook politiek bewust. Tja, wel of geen column? Inhoudelijk zou je het nog best een column kunnen noemen ook, maar dan in de vorm van een rap.

pally · 12 april 2009 op 23:26

Nee, dit is aan mij niet besteed. Ik vind hem ook als rap niet goed in het ritme zitten. Maar het kan er ook aan liggen dat ik niet van rap houd. Origineel is het wel,

groet van Pally

doemaar88 · 14 april 2009 op 01:37

Ook niet mijn ding, dit. Al zie ik dat je wel kunt schrijven. De volgende keer mogen je zinnen best onder elkaar, zonder enter na elke zin 😉 Probeer de volgende keer ipv een rap een column te schrijven, daar houden wij hier veel meer van 😀

Dees · 14 april 2009 op 09:48

Ik vind het erg knap gedaan, al heb ik het niet op Nederlandstalige rap. Volgens mij klopt het metrum ook trouwens.

Mien · 23 april 2009 op 15:57

Waar kan ik een strippenkaart kopen voor dit metrum?
Leuke vondst en nu twee keer in herhaling.
Volgende keer misschien de rap in een apart Topic in het CX-cafe gooien?
Leuke tegenhanger voor de dichtsels van Trawant.

Mien (houdt van rap en raap)

Kathinka · 24 april 2009 op 18:23

Bedankt voor al jullie reacties.
Ik begrijp dat het niet ieders smaak is.
Wie niets probeert komt geen stap verder.
Ik zal zeker nog meer columns insturen en leer graag van jullie opbouwende commentaren.

Groetjes Kathinka

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder